specjalna maszyna do wypieku chleba, wystarczy piekarnik i forma keksówka. Potrzebujemy:- 150 g mąki pszennej- 75 g mąki kukurydzianej- opakowanie drożdży suszonych- 80 ml wody- 50 ml wytrawnego białego wina- 100 g oleju- pół łyżeczki soli- 4 jajka- 70 g sera feta- 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek- 2 łyżki pestek dyniDodatkowo (jeśli lubicie):- można dodać 2 łyżki suszonych
W poszukiwaniu inspiracjipłaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczywycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym
Mała CukierenkaWczoraj mieliśmy w pracy Wigilijne spotkanie. Tradycją w Danii jest tak zwany Julefrokost, czyli świąteczna impreza - obiad, a później zabawa do białego rana. To jeszcze przed nami. Póki co spotkaliśmy się, żeby wymienić się prezentami. Każdy przynosi jakiś drobiazg, i kładzie go pod choinką. Później po kolei rzucamy kostką - kto wyrzuci szóstkę, może wybrać sobie paczuszkę. Zabawne, ale szczyt napięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzezjadliwe.Lody kokosowe z czereśniamiSkładniki:(na keskówkę 29x10 cm)masa:500 ml śmietany kremówki (38%)200 ml mleka kokosowego3 jajka100 g cukru30 g wiórek kokosowych1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżka białego rumudodatkowo:300 g czereśniCzereśnie wypestkować, pokroić na ćwiartki.Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru na puszystą, jasną masę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMarian, posypałam je truskawkowymi perełkami. Naprawdę warto było dać mu drugą szansę.Czekoladowe ciasto z burakamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)280 g buraków1 łyżka octu z białego wina100 g ciemnej czekolady (70%)125 g miękkiego masła120 g jasnego brązowego cukru120 g ciemnego brązowego cukru3 jajka225 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia30 g kakao1/4 łyżeczki solipolewa
Pożeraczka, czyli raz adobrzepadał, padał, i padał, z małymi przerwami przez ponad dobę. Teraz moja psa za każdym razem jest w rozterce, kiedy idziemy na spacer - z jednej strony uwielbia ten biały puch i skacze w nim jak, nie przymierzając, zając zawodowy, bo przy jej krótkich nóżkach niemal ginie w śniegu; z drugiej - łapki szybciutko jej marzną, a po powrocie do domu ciężko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekolady i zmniejszyłam proporcje o połowę. To drugie zupełnie niepotrzebnie!Kakaowa Pavlova z truskawkamiSkładniki:(na bezę o średnicy 20-23 cm)3 białka150 g cukru1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnego2 łyżki kakaododatkowo:200 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru pudruziarenka z 1/2laski wanilii300 g truskaweklistki melisy cytrynowejBiałka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przyrywając ubijania
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKoniecznie musicie spróbować - deser idealny na pożegnanie rabarbaru i truskawek.Marshmallow Pavlova z rabarbarem i truskawkamiSkładniki:(na bezę 20-22 cm)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnegoowoce:350 g rabarbaru100 g cukru2 łyżki wody150 g truskawekdodatkowo:300 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliilistki melisy cytrynowejBiałka ubić na sztywną pianę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeekstraktu z wanilii1 jajko1 żółtko300 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej150 g mlecznej czekolady150 g ciemnej czekolady (65%)Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Wlać do miski, dodać cukier brązowy i biały, dokładnie wymieszać. Wlać ekstrakt, wbić jajko i żółtko, miksować aż do uzyskania puszystej masy. Partiami dodawać przesianą z sodą mąkę, mieszając łyżką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.Z masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodycz równoważą. Jeśli lubicie bezy, te z pewnością przypadną Wam do gustu.Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i frużeliną wiśniowąSkładniki:(na 12 sztuk)bezy:4 białka220 g cukru1 łyżeczka białego octu winnegofrużelina wiśniowa:250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika)110 g cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżka wody2 listki żelatynydodatkowo:150 ml śmietany kremówki (38%)Białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła70 g cukru1 jajko10 g kakao1,2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii150 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli125 ml maślanki1,5 łyżeczki białego octu winnegokarmelowe szkło:100 g cukru30 ml wodykrem:200 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżka likieru amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodkie. Pyszne.A znalazłam je u Doroty.Lody dyniowe z pomarańcząSkładniki:(na l lodów)400 ml mleka500 ml śmietany kremówki (38%)125 ml złotego syropu110 g ciemnego brązowego cukru70 g białego cukru4 żółtka1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej300 g puree z dyniskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżki rumuŻółtka, syrop i oba rodzaje cukru utrzeć na puszystą masę. Dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzyznaję się bez bicia - to jeden z moich ulubionych gatunków. Miłość i zdrada, bohaterowie czarni i biali, a wszystko skrzy się od złota na królewskim dworze.Według mojej Babci tego typu książki nie mają absolutnie żadnej wartości, C. patrzy na mnie z lekkim politowaniem, jak z wypiekami na twarzy opowiadam mu o nieszczęśliwe zakochanej w trubadurze księżniczce. A ja daję
Pożeraczka, czyli raz adobrzerodzaje są na blogu, jednak oba tak pyszne, że nie wahałam się przed wypróbowaniem kolejnego przepisu. Ten w dodatku zawiera mąkę pełnoziarnistą, co oznacza, że jest nieco zdrowszy od białego pieczywa, które przygotowuję na co dzień (czy też co weekend, zależy). Kupiłam wszystko, co potrzebne, i o godzinie raczej późnej niż wczesnej zabrałam się do działania. Wszystko szło świetnie, dopóki
Pożeraczka, czyli raz adobrzenapisania tego posta (a właściwie to jakiegokolwiek) zbierałam się już kilka dni, ale ciągle jakoś mi nie szło. W najlepszym razie dochodziłam do otwarcia strony i gapienia się w biały, pusty ekran... A często nawet tam nie udało mi się znaleźć.Najpierw piątek, kiedy pół dnia piekłam bułeczki i ciasteczka na sobotę, na wieczór panieński siostry C. Bezlaktozowa i bezglutenowa
Pożeraczka, czyli raz adobrze