Tort Red Velvet

Tort Red Velvet

Tort Red Velvet

Przepis na : deser

Tort Red Velvet (Red Velvet Cake) to chyba najpopularniejszy tort w Ameryce. Swoją nazwę (czerwony aksamit) zawdzięcza oczywiście dodatkowi czerwonego barwnika. Jest wiele historii jego powstania lecz najpopularniejsza mówi, że w czasach kryzysu dodawano do ciast sok z buraka, który sprawiał, że wypiek był słodszy (cukru brakowało) i bardziej wilgotny (co nadawało aksamitną konsystencję). Skutkiem ubocznym było barwienie na malinowy kolor, dlatego aby przyciemnić barwę dodawano do ciasta kakao. Kakao, reagujące ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Poezja smaku

Autor

PoezjaSmaku

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

torty, tort, ciasto, krem, kakao, sok, burak, buraki, mascarpone, malinowe, biszkopt, deser, ciasteczka, desery, ciasta z kremami, ciasto z kremem, ciasto z masa, ciasta z masa, ciasta tortowe, ciasto ucierane , deser z mascarpone, krem mascarpone, lekkie ciasto, bez pieczenia, ciasto z bezami, ciasta bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, malinowy deser, pieczone buraki, pieczony burak

Inne przepisy z Poezja smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.