Syrniki - rosyjskie twarogowe placuszki

Syrniki - rosyjskie twarogowe placuszki

Syrniki - rosyjskie twarogowe placuszki

Przepis na : deser

Syrniki to smażone placuszki z mąki, sera białego i jajek. Podawane z kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. To tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna w krajach Europy Wschodniej, również w Polsce. Jako dziecko jadłam bardzo często takie placuszki robione przez babcie i nie wiedziałam, że są to właśnie syrniki. To pyszne danie robi się bardzo szybko, bo wystarczy 20 minut i mamy pyszne, słodkie danie dla naszych dzieci na śniadanie, deser lub kolacje. A i dla nas z kubkiem kakao będzie to powr... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.