jajko - 22300 przepisów (strona:653/1487)

Jajka faszerowane łososiem i chrzanem 217

zbliżającą się Wielkanoc - ale oczywiście nie tylko ;) - przepis na jajka faszerowane chrzanem i łososiem wędzonym SKŁADNIKI  8 jajek 100g wędzonego łososia 2 łyżeczki masła 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, pieprz cytrynowy  Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu i obraniu  kroimy wzdłuż na połówki.  Żółtka przekładamy do miski i ucieramy(...)masłem, majonezem i chrzanem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Siekamy drobno łososia i szczypiorek (zostawiamy po trochu do dekoracji). Napełniamy jajka farszem i chłodzimy pół godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy  szczypiorkiem i małymi paseczkami łososia. Oprószamy pieprzem cytrynowym

Moje Kuchenne Rewelacje
Zielone szparagi na cieście francuskim 165

pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:) SKŁADNIKI 500g zielonych szparagów 1 płat ciasta francuskiego  100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach   1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo duża garść świeżego oregano 200g śmietany 30% 1 jajko 100g sera żółtego - najlepiej ostrego 2 łyżki oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE   Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce(...)boczek. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku. Jajka kroimy w plasterki - układamy na boczku i posypujemy oregano

Moje Kuchenne Rewelacje
Błyskawiczny murzynek z owocami 305

murzynek z owocami. Murzynka robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne owoce sezonowe. Gdy zabrałam się za niego okazało się, że mam w lodówce tylko 1 jajko, ale nie przeraziło mnie to. Zmiksowałam to jedyne jajko z cukrem, dodałam pozostałe składniki, oraz ułożyłam na powierzchni ciasta gruszki i jeżyny, posypałam karmelizowanymi orzeszkami laskowymi i upiekłam. Całość zajęła(...)cukrem pudrem. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczny murzynek z owocami, jeżynami i gruszkami: 1, 5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao gruszki i jeżyny cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta cebulowa 235

cebuli, której połączenie z żółtym serem i masą jajeczną tworzy sycące i smaczne danie na rodzinny obiad. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram pszennej mąki tortowej (typ 450), 5 jajek, 120 gram masła, 200 gram sera żółtego gouda, 1 kg cebuli, 1 ząbka czosnku, 350 gram kwaśnej śmietany 12%, gałki muszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo(...)gram mąki pszennej (typ 450) przesianej przez sitko, 120 gram zimnego masła i pół łyżeczki soli. Całość miksowałem, aż powstała masa przypominała w konsystencji okruchy. Wtedy dodałem 1 jajko i całość dalej miksowałem do uzyskania jednolitego ciasta, które zawinąłem w folię spożywczą i odłożyłem do lodówki.  Wszystkie cebule obrałem z łupin i pokroiłem w dość grube - około półcentymetrowe - piórka

Wyprawy kulinarne
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 205

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 120 g masła 4 jajka 3 łyżki tartego sera żółtego dojrzewającego 150 g kurek 1 cebula 70 g orzechów włoskich 150 g serka jogurtowego lub śmietankowego, typu Almette 100 g śmietany 18% 2 łyżki mąki(...)pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać jedno jajko, starty żółty ser, szczyptę soli oraz mąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie umyć grzyby, osuszyć. Cebulę pokroić

kolorowotorcikowo
Entliczek pentliczek i oto serniczek 133

zasadzie to już był.  na prawdę bardzo bardzo pyszny.  Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 10 dag cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka małe opakowanie rodzynek 2 łyżeczki pasty waniliowej Wykonanie(...)stolnice wysypujemy przesianą mąkę. Dodajemy roztopione masło, jajko i resztę składników. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe układamy w brytfance na cienką  warstwę. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.  Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich twaróg i mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy do masy budyń i resztę składników. Nie zapomnijmy tylko o rodzynkach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ślimaki cynamonowe, kanelboller 158

wyszły dosyć ciemne:)  Składniki: (20 bułek): ciasto: 600 g mąki pszennej 70 g cukru pół łyżeczki soli 50 g drożdży świeżych 100 g masła 400 ml mleka 2 jajka Nadzienie: 150 g  masła 150 g cukru 1,5 szklanki cynamonu 1 jajko Wykonanie: Mleko rozpuszczamy z masłem i do lekko ciepłego dodajemy cukier i drożdże. Gdy drożdże rozpuszczą(...)się w ciepłym mleku dodajemy jajka, sól a na koniec mąkę. Wszystko razem miksujemy ( można ręcznie) aż ciasto będzie odchodzić od ścian naczynia.  Zajmuje to około 15 minut miksowania na najwyższych obrotach.  Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. W tym czasie robimy nadzienie. Roztapiamy masło z cukrem. Dodajemy cynamon. Całość mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta migdałowa z borówkami 174

się.  Składniki na tartę o średnicy 35 cm ciasto:  2,5 szklanki mąki 200 g masła 80 g cukru szczypta soli   łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka masa migdałowa: szklanka zmielonych płatków migdałowych 8 łyżek cukru 4 łyżki mąki 8 łyżek roztopionego masła dodatkowo: 400 g borówek 2 łyżki cukru jajko Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy(...)cukier, masło i resztą składników a  na koniec wbijamy jajka. Wszystko razem zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Odkrawamy 3/4 ciasta i rozwałkowujemy je. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki. Rozwałkowane ciasto układamy na dnie i bokach formy do tarty.  Zmielone migdały mieszamy z pozostałymi składnikami aż powstanie gęsta masa. Układamy ją równomiernie na ciasto. Na wierch układamy borówki

ciastkarnia na kruchym spodzie
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 232

oliwek oraz masło do smażenia  pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól i pieprz Śmietanowo jajeczna pierzynka: 150ml śmietanki 36% 3 łyżki śmietany 18% 5 jaj pęczek świeżego koperku  świeżo zmielona sól i pieprz po pół łyżeczki kurkumy i świeżo startej gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: Oczyszczone i obrane grzyby kroimy na średniej wielkości cząstki. Cebulę

Symfonia Smaków
Faszerowana papryka jajkiem - pomysł na szybkie śniadanie 170

lubi jajek na śniadanie? Ja uwielbiam mogę jeść je codziennie więc często robię je w innej odsłonie. Dzisiaj faszerujemy paprykę jajkiem, bardzo fajnie wygląda i jest naprawdę szybkie w wykonaniu :).  składniki: 1 papryka  2 jajka szczypiorek  sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy naczynie, które umieścimy w piekarniku - wykładamy je papierem pergaminowym. Paprykę myjemy, przekrajany(...)pół, czyścimy z pestek, w jedna połówkę wbijamy jajko i posypujemy pieprzem, solą i szczypiorkiem. Papryki pieczemy w piekarniku 200 C przez 15 minut. Szybkie i smaczne śniadanie :)  Smacznego

Niezły Młynek
Kurczak w cieście francuskim 312

danie :) Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 rolka gotowego ciasta francuskiego przyprawy wedle uznania  (ja użyłam bazylię, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę) 1 białko jaja, do smarowania 1. Pierś kurczaka przecinamy na dwa równe filety. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części. 3. Kładziemy filet z kurczaka

My Culinary Art
Śniadanie do łóżka - jajka zapiekane ze szpinakiem 166

Składniki (dla dwóch osób): szpinak mrożony 250g 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 2 jajka śmietanka Cremefine ser do posypania (opcjonalnie) sól (ja użyłam himalajskiej) pieprz, gałka muszkatołowa mielona  suszony czosnek (5-6 płatków) 1. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak i rozmrażamy. Dodajemy czosnek i szczyptę soli. Podsmażamy do momentu, gdy wyparuje nadmiar wody. Odstawiamy do częściowego ostygnięcia(...)Szpinak przekładamy do kokilek, tworząc po środku dziurę na jajko. Delikatnie wbijamy po jednym jajku do każdej z kokilek. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Śmietankę małą łyżeczką nakładamy dookoła żółtka (żółtko ma pozostać widoczne), ewentualnie na śmietance układamy utarty ser żółty. 3. Jajka zapiekamy 10-12 minut w 200 stopniach. Podajemy z pieczywem. Smacznego

My Culinary Art
Zapiekane bułki z farszem 211

zarówno na śniadanie,obiad, jak i kolację. Zapraszamy zatem do gotowania. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 bułki ( ja użyłam dwóch zwykłych i dwóch razowych) 4 jajka 3 parówki Cebula 2 pomidory 200gram żółtego sera (może być gouda) Pęczek szczypiorku Masło Nastawiamy wodę na jajka i gotujemy je na twardo. Następnie bierzemy się za bułki, przekrajamy(...)patelni. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę parówkę. Smażymy około 3 minut. W tym czasie gotujemy wodę i sparzamy pomidory wrzątkiem. Obieramy ze skórki oraz kroimy w kostkę. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie napełniamy nasze bułki: jajkiem, pomidorem i parówką z cebulą. Ser trzemy na tarce i posypujemy z wierzchu bułki. Wstawiamy do piekarnika na termoobieg

Kolizje Smaków
Jajka w ramce z papryki 151

Kolejną naszą propozycją są jajka w ramkach z papryki. Świetne danie zarówno, na codzienne śniadanie, jak i na Wielkanoc. Nie wymaga dużych przygotowań, a wygląda niezwykle efektownie.   Smakuje również wyśmienicie. Zapraszamy zatem do gotowania! Czas przygotowania około: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 parówki 4 jajka 1 papryka 1 cebula ze szczypiorkiem Sól, pieprz Nieco masła Najpierw obieramy(...)mniej więcej równej wysokości na całym przekroju. Jeśli zostały nam w środku plastrów jakieś pozostałości z wnętrza papryki to usuwamy je nożem. W misce mieszamy cebulę, parówki i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy na niej papryki i lekko dociskamy, by przylegały do patelni. Powoli wlewamy do nich przygotowaną masę. Tutaj może pojawić się trudność , gdyż

Kolizje Smaków
Bułki z jajkiem 243

pierzynką serową. Danie fantastyczne w smaku, jednak bardzo pracochłonne. Dzisiaj, równie smaczna, ale za to szybsza alternatywa dla tego dania. Wydrążone bułki, zapiekane również w piekarniku, ale z jajkiem. Bardzo smaczne, ciekawie wyglądające danie na śniadanie. My użyłyśmy do jego przygotowania bułek pszennych, ale równie dobrze mogą był pełnoziarniste, dyniowe czy jakiekolwiek inne. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji(...)Składniki 3 bułki pszenne (najlepiej lekko podeschnięte) 3 jajka 6 plastrów wędliny Nieco masła Sól, pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od bułek: ścianamy ich górę i drążymy środek. Doskonale nadają się lekko wyschnięte kilku dniowe bułki. Środek smarujemy masłem, na to kładziemy dwa plasterki wędliny i delikatnie wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy według upodobań. Umieszczamy w nagrzanym na 160stopni piekarniku

Kolizje Smaków