Sałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami...Cienkie plasterki wyrazistego w smaku pora.Wiórki ugotowanych na twardo jajek i sera.Słodkie ziarna złocistej kukrydzy.A całość oblepiona duetem majonezu i śmietany.Pychota! Składniki:2 średnie pory (biała część);250 g żółtego sera,5 jaj;Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g);4 łyżki majonezu;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Szczypta cukru;Sól i pieprz - opcjonalnie. Sposób przygotowania:Pory umyć, osuszyć, pokroić w bar... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...