Przepis na… – Uova in purgatorio, włoskie sacrum jedzenia

Przepis na… – Uova in purgatorio, włoskie sacrum jedzenia

Przepis na… – Uova in purgatorio, włoskie sacrum jedzenia

Le uova in purgatorio , w Neapolu nazywane ova ‘mpriatorio – czyli tłumacząc dosłownie, jajka w czyśćcu. To proste, jednogarnkowe danie ma przywodzić skojarzenie ze świętymi obrazami, na których białe dusze otacza czerwony żar płomieni. Nic dziwnego, że Włosi dostrzegli taką konotację, wszak w Italii jedzenie to także sacrum ! Danie jest wyjątkowo szybkie w przyrządzeniu, ciekawe w formie i wyraziste w smaku. Idealne na pożywną kolację lub lekki obiad. Porcja dla 2 osób: 6 jaj 500 ml passaty pomidorow... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bon Ton Italia

Autor

BonTonItalia

Projekt Bon Ton Italia ma na celu promowanie włoskiej kultury i świadomego wyboru produktów, abyśmy sięgali tylko po to, co najlepsze.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciekawe przepisy, jajko, przepisy na święta, zupa pomidorowa, tarta, pieczywo, kolacja, danie jednogarnkowe, sosy, obiad, obiad dla 2 osób, sos do jajek, jajka na święta, szybka kolacja, szybki obiad, obiad na szybko, sos pomidorowy

Inne przepisy z Bon Ton Italia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.