Sernik puszysty

Sernik puszysty

Sernik puszysty

Naszym dzisiejszym deserkiem do kawy jest przepyszny sernik wg. przepisu Małgorzaty Caprari z książki "Robimy imieniny ". Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu na świąteczne stoły. Goście będą zachwyceni :)Ciasto na blachę 28x40Temp. pieczenia 160 C - sernikTemp. pieczenia  160 C - spódSkładniki na ciasto:1 szkl. mąki tortowej1/2 szkl. mąki ziemniaczanej2 jajka1/2 szkl. cukru1/2 kostki margaryny ( 125 g )1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mą... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Słodkości i nie tylko

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

monikaSmakoszka

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pieczenie, ciasto, mąka, sernik, cukier, budyń, jajko, cukier puder, ciastka kremówki, świąteczne przepisy, świąteczne, sernik pieczony, krem, ciasto z masa, ciasto z kawą, ciasta tortowe, ciasto ucierane , ciasta z kremami, ciasta z masa, ciasto z kremem, ciasto z białek , puszyste ciasto, sernik z wiaderka, sernik z budyniem

Inne przepisy z Słodkości i nie tylko

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
COOLinarna Strefa, 24 lutego 2013 15:06:50

Masa serowa pięknie wygląda. Widać, że jest puszysta i kremowa. Na górze jest jeszcze polewa karmelowa? :)

monika smakoszka, 24 lutego 2013 15:27:15

tak :)można było polac polewą czekoladową , ale w tym przypadku wygrał karmel :)

COOLinarna Strefa, 24 lutego 2013 15:28:55

Też bym najchętniej wszędzie dodawała karmel. ;)

Roz Airad, 24 lutego 2013 17:04:31

...bajecznie wygląda ;D

Anonymous, 24 lutego 2013 22:33:18

Nie mogłam się powstrzymać i kawałek sobie uchlastałam, bo jak tu się powstrzymać przed taką puszystą pokusą ...... ;-)

Gosia, 27 lutego 2013 19:27:47

Super ciacho, bradzo puszyste, ostatnio wypróbowałam twarożek sernikowy z lidla, sernik pięknie wyszedł:)

monika smakoszka, 27 lutego 2013 19:36:25

proszę się częstowac dopóki jest ;)

monika smakoszka, 27 lutego 2013 19:37:40

cieszę się , że ciasto się udało :)

Anonymous, 22 sierpnia 2013 13:14:02

Przymierzam się do zrobienia tego przepysznie wyglądającego serniczka :-). Zastanawiam się jednak, czy dodawała Pani kiedykolwiek do niego kawałki brzoskwiń z puszki?

monika smakoszka, 22 sierpnia 2013 19:24:57

muszę przyznac , że nie próbowałam , ale myślę , że sernik nic nie straci na jakości smaku a byc może będzie jeszcze lepszy ;)Tylko w tym wypadku proponowałabym polewę np. czekoladową :)

Anonymous, 2 grudnia 2013 18:56:17

Witam. Czy składniki na mase serowa muszą być w temperaturze pokojowej? Bo gdzies przeczytałam że tak właśnie powinno się robic aby sernik wyszedl idealny

monika smakoszka, 2 grudnia 2013 19:10:32

Jak najbardziej tak :) nie dodałam tego w poście , ale rzeczywiście , żeby sernik nie opadł , używa się składników w temp. pokojowej . PozdrawiamP.S dodam tą uwagę w poście :)

Anonymous, 2 grudnia 2013 21:08:38

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) No i cieszę się, że przydała się moja uwaga :) Planuję na święta upiec ten serniczek. Na pewno jest przepyszny. Szczerze powiem, że nie mam doświadczenia z sernikami, chociaż początkującą w pieczeniu nie jestem. Ale trochę się obawiam tego przedsięwzięcia. Mam nadzieję, że wszystko się uda. A proszę mi jeszcze powiedzieć, ten spód to taki bardziej kruchy jest czy jaki? Również pozdrawiam :)

monika smakoszka, 2 grudnia 2013 21:59:07

Nie ma za co dziękować :) prowadzę bloga też między innymi po to , aby dzielić się uwagami z innymi, którzy czytają to co tworzę ;) i jestem szczęśliwa , że ktoś próbuje to co mi i mojej rodzinie bardzo smakuje :)Jeśli chodzi o pytanie odnośnie spodu sernika to tak, jest to ciasto kruche :)

Anonymous, 2 grudnia 2013 22:14:08

Ja też swego czasu miałam w planach założenie bloga kulinarnego. Kocham piec i gotować i chciałam dzielić się tym z innymi. Ale ja mam niestety raczej słomiany zapał :) Nie starczyłoby mi go na sumienne i systematyczne prowadzenie takiego bloga. Może kiedyś wrócę do tego pomysłu. A póki co korzystam z tego, że inni są zdeterminowani w prowadzeniu swoich blogów, bo często na takowe zaglądam poszukując kolejnych kulinarnych inspiracji. A już w ogóle przyjemnie się je czyta gdy prowadzą je tak sympatyczne osoby jak pani :) Nie znam pani ale to widać po tym w jaki sposób odpowiada pani czytelnikom. To się bardzo ceni :)

monika smakoszka, 3 grudnia 2013 00:16:53

Bardzo dziękuję za tak miłe słowa, na takie opinie się czeka i takie słowa uskrzydlają :)Dla uściśnienia jeszcze Pani pytania odnośnie spodu ciasta to jest to spód biszkoptowo- kruche.Zachęcam Panią do założenia swojego bloga i proszę o podzielenie się ze mną swoim dziełem :).Bardzo serdecznie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt , jeśli nie będziemy miały już ze sobą kontaktu blogowego ;)

Anonymous, 3 grudnia 2013 13:53:30

Dziękuję i ja również życzę Pani Wesołych Świąt, pełnych cudownych, magicznych chwil w gronie najbliższych. A także kolejnych pomysłów na ciekawe przepisy :) Dam znać jak wyszedł sernik :) Ale o smak jestem spokojna. Samo zdjęcie tego cuda, sprawia że ślinianki szybciej pracują ;) Pozdrawiam

Anonymous, 13 kwietnia 2014 17:43:03

Witam, chcialam sie dowiedzieć czy stwierdzenie "dodać budyń" oznacza dodanie gotowego budyniu tzn zagotowanego z mlekiem czy w sypkiej formie? Pozdrawiam

monika smakoszka, 13 kwietnia 2014 17:49:50

Witam, należy dosypać 2 budynie w sypkiej postaci. Życzę Wesołych Świąt :)

Anonymous, 16 kwietnia 2014 13:40:57

Witam, mam pytanie odnośnie tej polewy karmelowej. Czy to jest masa karmelowa bądź krówkowa z puszki, i rozsmarowuje się po upieczeniu czy też jakaś polewa własnej roboty którą się piecze razem z ciastem ? Pozdrawiam ;)

monika smakoszka, 16 kwietnia 2014 20:03:25

Witam, hmmm dobre pytanie :) otóż nie napisałam a użyłam tej samej polewy co do sernika z polewą kajmakową http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/05/sernik-z-polewa-kajmakowa.html tzn. puszka karmelu + 4 łyżki śmietany kremówki ). Wesołych Świąt :)

Anonymous, 16 kwietnia 2014 22:02:49

zabieram się za zrobienie sernika w piatek w sobotę dam znać jak wyszedł ale wygląda apetycznie

monika smakoszka, 16 kwietnia 2014 22:42:23

czekam w takim razie na opinię :)

Anonymous, 18 kwietnia 2014 21:10:19

czy jeśli położę na wierzch kruszonkę to nie wpadnie w ciasto serowe bo ten ser jest taki puszysty

monika smakoszka, 18 kwietnia 2014 21:55:45

Nie ryzykowałabym jednak z położeniem na sernik kruszonki, gdyż masa serowa jest tak delikatna , że niestety mogłaby zapaść się w ser.

Anonymous, 20 kwietnia 2014 01:10:15

Piekłam dziś i cały wyladował w śmieciach... zakalec i surowy ser... płakać mi się chce, bo wyglądał na blaszce pięknie wręcz cudownie

monika smakoszka, 20 kwietnia 2014 13:41:26

Sernik ma do to do siebie, że najlepiej smakuje na następny dzień. To znaczy , musi swoje "odstać". Nie można go kroić zaraz po pieczeniu. Spód ciasta można wcześniej podpiec. Wszystko zależy jaki mamy piekarnik i jak piecze. A jeszcze chciałam się spytać , ile czasu go Pani piekła? Szkoda , że Pani sernik wyrzuciła , bo pewnie byłby dobry.Pozdrawiam

Anonymous, 23 kwietnia 2014 19:23:51

tak to prawda sernik swoje odstać musi ja piekę wieczorem i wyjmuje dopiero następnego dnia. Co jeszcze ważnego- kupować dobry ser a nie najtańszy. Jeśli ser 1kg w wiaderku kosztuje koło 6-7zł to uwierzcie mi nie jest to ser tylko jego resztki i śmietana. Za dobry ser mielony trzeba zapłacić 10zł i w górę. Robiłam plany tech.-fin nie jednej przetwórni mleczarskiej i co nie bądź wiem. A ten z tego przepisu wychodzi rewelacyjny. Dziękuje bardzo za przepis.