Naszym dzisiejszym deserkiem do kawy jest przepyszny sernik wg. przepisu Małgorzaty Caprari z książki "Robimy imieniny ". Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu na świąteczne stoły. Goście będą zachwyceni :)Ciasto na blachę 28x40Temp. pieczenia 160 C - sernikTemp. pieczenia 160 C - spódSkładniki na ciasto:1 szkl. mąki tortowej1/2 szkl. mąki ziemniaczanej2 jajka1/2 szkl. cukru1/2 kostki margaryny ( 125 g )1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mą... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Masa serowa pięknie wygląda. Widać, że jest puszysta i kremowa. Na górze jest jeszcze polewa karmelowa? :)
tak :)można było polac polewą czekoladową , ale w tym przypadku wygrał karmel :)
Nie mogłam się powstrzymać i kawałek sobie uchlastałam, bo jak tu się powstrzymać przed taką puszystą pokusą ...... ;-)
Super ciacho, bradzo puszyste, ostatnio wypróbowałam twarożek sernikowy z lidla, sernik pięknie wyszedł:)
Przymierzam się do zrobienia tego przepysznie wyglądającego serniczka :-). Zastanawiam się jednak, czy dodawała Pani kiedykolwiek do niego kawałki brzoskwiń z puszki?
muszę przyznac , że nie próbowałam , ale myślę , że sernik nic nie straci na jakości smaku a byc może będzie jeszcze lepszy ;)Tylko w tym wypadku proponowałabym polewę np. czekoladową :)
Witam. Czy składniki na mase serowa muszą być w temperaturze pokojowej? Bo gdzies przeczytałam że tak właśnie powinno się robic aby sernik wyszedl idealny
Jak najbardziej tak :) nie dodałam tego w poście , ale rzeczywiście , żeby sernik nie opadł , używa się składników w temp. pokojowej . PozdrawiamP.S dodam tą uwagę w poście :)
Bardzo dziękuję za odpowiedź :) No i cieszę się, że przydała się moja uwaga :) Planuję na święta upiec ten serniczek. Na pewno jest przepyszny. Szczerze powiem, że nie mam doświadczenia z sernikami, chociaż początkującą w pieczeniu nie jestem. Ale trochę się obawiam tego przedsięwzięcia. Mam nadzieję, że wszystko się uda. A proszę mi jeszcze powiedzieć, ten spód to taki bardziej kruchy jest czy jaki? Również pozdrawiam :)
Nie ma za co dziękować :) prowadzę bloga też między innymi po to , aby dzielić się uwagami z innymi, którzy czytają to co tworzę ;) i jestem szczęśliwa , że ktoś próbuje to co mi i mojej rodzinie bardzo smakuje :)Jeśli chodzi o pytanie odnośnie spodu sernika to tak, jest to ciasto kruche :)
Ja też swego czasu miałam w planach założenie bloga kulinarnego. Kocham piec i gotować i chciałam dzielić się tym z innymi. Ale ja mam niestety raczej słomiany zapał :) Nie starczyłoby mi go na sumienne i systematyczne prowadzenie takiego bloga. Może kiedyś wrócę do tego pomysłu. A póki co korzystam z tego, że inni są zdeterminowani w prowadzeniu swoich blogów, bo często na takowe zaglądam poszukując kolejnych kulinarnych inspiracji. A już w ogóle przyjemnie się je czyta gdy prowadzą je tak sympatyczne osoby jak pani :) Nie znam pani ale to widać po tym w jaki sposób odpowiada pani czytelnikom. To się bardzo ceni :)
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa, na takie opinie się czeka i takie słowa uskrzydlają :)Dla uściśnienia jeszcze Pani pytania odnośnie spodu ciasta to jest to spód biszkoptowo- kruche.Zachęcam Panią do założenia swojego bloga i proszę o podzielenie się ze mną swoim dziełem :).Bardzo serdecznie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt , jeśli nie będziemy miały już ze sobą kontaktu blogowego ;)
Dziękuję i ja również życzę Pani Wesołych Świąt, pełnych cudownych, magicznych chwil w gronie najbliższych. A także kolejnych pomysłów na ciekawe przepisy :) Dam znać jak wyszedł sernik :) Ale o smak jestem spokojna. Samo zdjęcie tego cuda, sprawia że ślinianki szybciej pracują ;) Pozdrawiam
Witam, chcialam sie dowiedzieć czy stwierdzenie "dodać budyń" oznacza dodanie gotowego budyniu tzn zagotowanego z mlekiem czy w sypkiej formie? Pozdrawiam
Witam, należy dosypać 2 budynie w sypkiej postaci. Życzę Wesołych Świąt :)
Witam, mam pytanie odnośnie tej polewy karmelowej. Czy to jest masa karmelowa bądź krówkowa z puszki, i rozsmarowuje się po upieczeniu czy też jakaś polewa własnej roboty którą się piecze razem z ciastem ? Pozdrawiam ;)
Witam, hmmm dobre pytanie :) otóż nie napisałam a użyłam tej samej polewy co do sernika z polewą kajmakową http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/05/sernik-z-polewa-kajmakowa.html tzn. puszka karmelu + 4 łyżki śmietany kremówki ). Wesołych Świąt :)
zabieram się za zrobienie sernika w piatek w sobotę dam znać jak wyszedł ale wygląda apetycznie
czy jeśli położę na wierzch kruszonkę to nie wpadnie w ciasto serowe bo ten ser jest taki puszysty
Nie ryzykowałabym jednak z położeniem na sernik kruszonki, gdyż masa serowa jest tak delikatna , że niestety mogłaby zapaść się w ser.
Piekłam dziś i cały wyladował w śmieciach... zakalec i surowy ser... płakać mi się chce, bo wyglądał na blaszce pięknie wręcz cudownie
Sernik ma do to do siebie, że najlepiej smakuje na następny dzień. To znaczy , musi swoje "odstać". Nie można go kroić zaraz po pieczeniu. Spód ciasta można wcześniej podpiec. Wszystko zależy jaki mamy piekarnik i jak piecze. A jeszcze chciałam się spytać , ile czasu go Pani piekła? Szkoda , że Pani sernik wyrzuciła , bo pewnie byłby dobry.Pozdrawiam
tak to prawda sernik swoje odstać musi ja piekę wieczorem i wyjmuje dopiero następnego dnia. Co jeszcze ważnego- kupować dobry ser a nie najtańszy. Jeśli ser 1kg w wiaderku kosztuje koło 6-7zł to uwierzcie mi nie jest to ser tylko jego resztki i śmietana. Za dobry ser mielony trzeba zapłacić 10zł i w górę. Robiłam plany tech.-fin nie jednej przetwórni mleczarskiej i co nie bądź wiem. A ten z tego przepisu wychodzi rewelacyjny. Dziękuje bardzo za przepis.