Ciasto piernikowo-karpatkowe

Ciasto piernikowo-karpatkowe

Ciasto piernikowo-karpatkowe

Dwa ciasta w jednym ..smak piernika i krem karpatkowy ..hmmmm...coś przepysznego :) Ciasto jest dośc pracochłonne , ale warto zrobić . Przyjemność jedzenia jest taka , że zapomina się o trudach przygotowywania ;)Blaszka : wymiary 28 x 24 cmPrzygotowanie:Na piernik: 3 szkl. mąki słoik dżemu ( wzięłam powidła śliwkowe) 2 łyżki kakao pół kostki margaryny 1,5 szkl. mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu szkl. cukru tłuszcz do formy Na ciasto ptysiowe: pół ko... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Słodkości i nie tylko

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

monikaSmakoszka

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, pieczenie, piernik, mąka, placki, kakao, krem, polewa czekoladowa, czekoladowa, cukier, piernikowa, polewa, jajko, słoik, cynamon, ciasto ucierane , ciasta z kremami, ciasto z kremem, mleko w proszku, krem czekoladowy, ciasto mleko w proszku, ciasto czekoladowe, ciasta czekoladowe, ciasto z powidłami śliwkowymi

Inne przepisy z Słodkości i nie tylko

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Inspirowane Smakiem, 21 kwietnia 2013 14:19:29

łał,bardzo ciekawe połączenie:)

COOLinarna Strefa, 21 kwietnia 2013 14:40:16

2 w 1. :)

chochlikikuchenne, 21 kwietnia 2013 15:37:31

Jestem pod wrazeniem!:DNiebanalne polaczenie :)

Ladylaura., 21 kwietnia 2013 15:49:46

Swietne,bardzo mi sie podoba,kocham oba ciasta,pozdrawiam.

zufik, 21 kwietnia 2013 19:57:39

O wow! kto powiedział że piernikowo tylko w grudniu! fajne połączenie smakowe

monika smakoszka, 21 kwietnia 2013 20:05:57

oczywiście że tak :) a jaka barwa smaków :) ciasto jest naprawdę pyszne

monika smakoszka, 21 kwietnia 2013 20:06:42

bardzo dziękuję :)

monika smakoszka, 21 kwietnia 2013 20:07:30

ja też :D i przy odrobinie wysiłku mamy na talerzu oba te ciacha ;)

Katarzyna Wrońska, 21 kwietnia 2013 20:20:50

Świetny zestaw, Moniko, i bardzo ciekawe ciacho!

Izaa, 22 kwietnia 2013 10:29:00

ciasto wygląda rewelacyjnie

kolorowapokrzywa, 25 kwietnia 2013 18:34:04

Bardzo intrygujące połączenie :-) Ciasto wygląda pysznie, a jak pomyślę, że jest z kremem karpatkowym... Poproszę o kawałek ;-)

Anonymous, 12 sierpnia 2013 23:12:48

Jakiej wielkości słoik powideł, został dodany do ciasta?

monika smakoszka, 13 sierpnia 2013 01:11:31

mały słoik pojemnośc ok. 400 g

Anonymous, 11 listopada 2013 20:32:34

Ciasto wygląda smakowicie i zamierzam je zrobić przy najbliższej okazji, jednak przepis nie pokrywa się z tym, co na zdjęciu, tzn. widać, że są 2 różne masy (jaśniejsza i ciemniejsza) oraz 2 ciasta karpatkowe (lub jedno złożone na pół). To jak to w końcu jest?

monika smakoszka, 11 listopada 2013 20:48:21

jest to jedno ciasto ptysiowe a ciasto piernikowe (ciemne) jest przekrojone jest wzdłuż na pól.Pomiędzy jednym ciemnym plackiem a drugiem jest 1 placek ptysiowy ( jasny).Jeśli dalej jest coś nie jasne to proszę pisać. Pozdrawiam.