jajko - 22300 przepisów (strona:654/1487)

Kotlety z indyka w kokosowej panierce 165

propozycją jest dosypanie do zwykle używanej bułki tartej nieco wiorków kokosowych! Kotlety nabieraja wowczas całkiem nowego, orginalnego smaku. Czas przygotowania: 15minut Składniki: piersi z indyka bułka tarta wiórki kokosowe jajko sól i pieprz 20g margaryny Piersi z indyka rozbijamy tłuczkiem. W miseczce rozbijamy jajko. Na talerzyku mieszamy bułkę tartą z wiórkami w proporcji 1:1. Na patelni rozgrzewamy nieco margaryny(...)Piersi  z indyka solimy i posypujemy  pieprzem z obu stron. Następnie maczamy w jajku i panierce, następnie ponownie w jajku i panierce. Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni uważając by panierka się nie przypaliła. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami lub ryżem

Kolizje Smaków
Pasta jajeczna 231

Uwielbiamy jajka. Mogłybyśmy je jeść w każdej ilości i formie :) A jedną z naszych ulubionych form spożywania jajek jest pasta jajeczna. Ze szczypiorkiem i świeżą bagietką po prostu pychotka! Nigdy nie możemy się jej oprzeć i zjadamy całą od razu :) Składniki: 2 jajka łyżka majonezu pół pęczka szczypiorku sól,pieprz Jajka gotujemy na twardo. Następnie rozgniatamy widelcem na masę oraz

Kolizje Smaków
Francuski omlet z szynką i serem 211

lekko podgrzaną szynką. Poezja śniadaniowa. A dodać trzeba, że jego przygotowanie zajmuje w najgorszym razie 5 minut. Koniecznie spróbujcie!  Ilosc porcji: 1 Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 3 jajka Szczypiorek 2 plasterki żółtego sera 2 plasterki ulubionej szynki Sól, pieprz 2 łyżeczki wody Łyżeczka masła Wbijamy jajka do miski, dodajemy wodę oraz szczypiorek i zioła. Energicznie mieszamy trzepaczką. Szynkę(...)paseczki. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy na nią masło. Czekamy na moment aż masło zacznie się pienić, ale zanim się przyrumieni. Wylewamy mieszaninę jajeczną na patelnie i potrząsamy nią by jajka rozlały się na całej powierzchni. Trzymamy nieruchomo kilka sekund, aż jajka na dnie zaczną się ścinać. Na jednej połowie układamy kawałki sera i szynki. Zaczynamy zsuwać omlet częścią z dodatkami

Kolizje Smaków
Wędzony łosoś w cieście francuskim wg Pascala Brodnickiego 242

gotowe już ciasto francuskie i bardzo aromatycznego, wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno zaskoczymy naszych gości ; ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie 100g wędzonego łososia 1 jajko Garść sezamu Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Możemy je delikatnie rozwałkować. Od końca na wysokości 1/3 ciasta układamy wędzonego łososia. Od tej strony zaczynamy zwijanie w roladkę. W miseczce roztrzepujemy(...)jajko. Końcówkę ciasta smarujemy jajkiem, żeby nie otworzyło się w trakcie pieczenia. Całą roladę również smarujemy jajkiem. Sezam rozsypujemy na blacie i obtaczamy roladę w nim. Roladę z sezamem kroimy w paski. Końcówki z obu stron ciasta można wyrzucić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni około 15 minut. Obserwujemy ciasto aż się upiecze i ładnie zarumieni. Podajemy

Kolizje Smaków
Pasta jajeczna z awokado 214

Zachwycone jajecznicą z awokado postanowiłyśmy ponownie wykorzystać ten owoc z połączeniu z jajkiem. Tym razem przyrządziłyśmy pastę jajeczną.  Efekt przeszedł nasze oczekiwania. Delikatna w smaku, aromatyczna, rozpływająca się w ustach. Pychota! Składniki: 2 jajka ½ awokado 1 łyżka majonezu Szczypiorek Sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Następnie chłodzimy, obieramy i dusimy widelcem. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną(...)kostkę, dorzucamy do jajka. Dokładamy tam majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem. Kilka liści umytego szczypiorku siekamy oraz dokładamy do naszej pasty. Całość delikatnie mieszamy. Smarujemy chleb lub bułkę i zajadamy! Smacznego

Kolizje Smaków
Jajka faszerowane majonezem ze szczypiorkiem 169

Uwielbiam jajka i mogłabym je jeść w każdej ilości i rozmaitej formie.  A form tych jest mnogość i ciągle mi przychodzą do głowy nowe! Dzisiaj jedna z najprostszych, choć nie oznacza to wcale że mało smacznych! Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 jajka Łyżeczka majonezu Szczypiorek Sól ziołowa, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Następnie przecinamy na pół i wyciągamy(...)żółtka. Do żółtek dodajemy majonez, posiekany szczypiorek oraz przyprawy. Wszystko ugniatamy widelcem i napełniamy białka z jajek.  Ozdabiamy szczypiorkiem i kapką majonezu. Zajadamy

Kolizje Smaków
Filet z kurczaka nadziewany mozzarella 6687

jest jak najbardziej udana :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 8 małych kulek mozzarelli 50g masła 50g mąki 50g bułki tartej* 2 jajka Świeżo mielony pieprz. sól *ilość bułki tartej i mąki może się zmienić w zależności od faktycznego rozmiaru piersi z kurczaka Przygotowujemy trzy miseczki. Wsypujemy do nich odpowiednio mąkę, bułkę tartą(...)oraz 2 jajka, które rozrabiamy widelcem. Piersi z kurczaka myjemy oraz odkrajamy błonki. Następnie w szerokiej części ostrym nożem robimy kieszonkę. Kulki mozzarelli przekrajamy na pół i do jednej kieszonki wkładamy 4 połówki. Brzegi mięsa ściągamy wykałaczką.  Oprószamy pieprzem oraz solą z obu stron. Na patelni rozgrzewamy masło. Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Jeśli

Kolizje Smaków
Frittata con Asparagi e Mentuccia czyli omlet ze szparagami i miętą 174

szparagami i miętą - przepis porcja dla 2-4 osób Składniki: 1 pęczek cienkich zielonych szparagów, pozbawionych końcówek łodyg i pociętych na 5-centymetrowe kawałki (alternatywnie zielony groszek) 6 dużych jajek 1 łyżka białego wytrawnego wina 1/2 szklanki świeżo startego sera pecorino lub innego długodojrzewającego 1/2 szklanki świeżych liści mięty, połowa poszarpana, połowa zostawiona w całości 1/4 szklanki oliwy 1 duży(...)świeżo zmielony pieprz, sól Przygotowanie: Szparagi włóż do garnka, zalej małą ilością wrzątku, dodaj sól i gotuj 2-3 minuty. Odcedź szparagi i przelej zimną wodą. W misce utrzyj jajka z solą, pieprzem, winem, pecorino i poszarpanymi liśćmi mięty.  Rozgrzej oliwę na patelni z grubym dnem (z metalową rączką jeżeli masz). Podsmaż na niej ugotowane szparagi, mieszając z oliwą

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette pomidorowo - bazyliowe 175

okazało się pysznym i sycącym daniem. Jest to też jedna z najładniejszych potraw, jakie przygotowałam:) Galette bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym cieście, w którym funkcję spajającą pełni nie jajko, lecz maślanka. Wcześniej nie przypuszczałam, że kruche ciasto bez jajka może się udać, więc jest to dla mnie prawdziwe odkrycie. Ciasto jest bardzo kruche i doskonale utrzymuje nadzienie. Wskazówki(...)się wtedy ciut miększe i wałkowanie będzie wymagało mniej siły. Plasterki pomidora będą wyglądały ładniej, jeżeli pomidora pokroicie w poprzek .  W oryginale brzegi ciasta przed pieczeniem smarowane są jajkiem. Ale pomyślałam sobie - skoro nie używam jajka do ciasta, to po co mam je marnować na smarowanie brzegów? I tu wpadłam na przewrotny pomysł posmarowania go maślanką , który okazał się

Chilli Czosnek i Oliwa
Ravani - greckie ciasto z semoliną nasączone słodkim syropem 262

przygotować? Ravani przypomina mi nasze proste ciasta ucierane czy też piaskowe. Jego podstawowym składnikiem jest semolina, zastępowana czasem kaszką manną (farina). Semolinę miesza się z mąką, cukrem, jajkami i masłem lub oliwą z oliwek. Niektóre przepisy uwzględniają również wykorzystanie jogurtu naturalnego czy mąki migdałowej. Następnie ciasto wylewane jest do formy i pieczone. I dopiero tu zaczyna się zabawa. Po upieczeniu(...)pomarańczy ( ja obrałam ją obieraczką do warzyw, lepiej aby była w dużych kawałkach, gdyż trzeba ją z syropu usunąć ) na ciasto: 200 g drobnego cukru 225 g masła 6 jajek 120 g mąki pszennej 175 g drobnej semoliny (o konsystencji mąki) lub kaszki manny 1 łyżka proszku do pieczenia 120 g obranych, posiekanych migdałów ( ja rozdrobniłam płatki migdałowe ) 1 łyżeczka

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 146

Wigilię, jak i pierwszy dzień Świąt. Niech chociaż wspomnę o struffoli – małych pączuszkach z Neapolu, cenci – przypominających nasze faworki, czy il torrone – nugacie zrobionym z miodu, cukru i białej jaja z dodatkiem migdałów, odpowiedniku hiszpańskiego turróna. Większość świątecznych słodyczy zawiera orzechy, migdały oraz miód, ponieważ zgodnie z wiejskimi wierzeniami, jedzenie orzechów wspomaga płodność ziemi i ludzi, a miodu sprzyja

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 190

mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz turrón.  Turrón to tradycyjny hiszpański nugat, przygotowywany z miodu, cukru, białek jaja i mielonych migdałów, jedno z najsławniejszych hiszpańskich słodyczy. Występuje w wielu wariantach, z których najpopularniejsze są dwa: blando, zwane też turrón de Jilona – delikatny, miękki oraz duro – turron

Chilli Czosnek i Oliwa
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 461

nazwą rozumie się przystawkę z białej fasoli z dodatkiem różnych warzyw , takich jak cebula, natka pietruszki, pomidor, papryka, marchewka czy oliwki. Częstym składnikiem sałatki są również pokrojone na ćwiartki jajka na twardo , jednak ja po Wielkanocy nie miałam na nie ochoty:) Sałatkę doprawia się sosem na bazie oliwy i octu winnego oraz sumakiem. Piyaz przygotowałam w ramach kolejnej odsłony wspólnego(...)łyżeczka soli 2 małe czerwone cebule, przekrojone na pół, a następnie w cieniutkie piórka 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 2 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę lub ćwiartki 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki (opcjonalnie) sumak do posypania (opcjonalnie) na sos: 6 łyżek czerwonego octu winnego 10 łyżek oliwy mały ząbek czosnku, posiekany sól, pieprz Przygotowanie: Namocz fasolę przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 153

przygotowanie + 30 minut pieczenie Składniki: 200 g masła 200 g cukru pudru 135 g przesianej mąki (typ 450 lub 500) 80 g mąki migdałowej (patrz uwagi techniczne) 6 białek jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łodyga rabarbaru, z grubsza obrana i pokrojona na plasterki 1/2 tabliczki białej czekolady, grubo posiekanej cukier puder do posypania Przygotowanie: Piekarnik

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem 163

przygotowuje się w wielu z nich. W Prowansji robi się podobny omlet z botwinką La Trouchia , Włosi smażą frittatę z dzikimi szparagami na Lany Poniedziałek, Grecy lubią dodawać do jajek dziką zieleninę i nazywają tak powstałe danie sfugato, w końcu Hiszpanie mają tortillę de espinacas (ze szpinakiem) i tortillę de espárragos (ze szparagami). Sami widzicie - le omelette, frittata, sfugato... niezależnie(...)zielony omlet? Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem przepis własny czas przygotowania: 30 min. Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 szalotki lub cebula 2 ząbki czosnku 2 garści szpinaku 6 jajek sól, pieprz parmezan i mięta do posypania oliwa Przygotowanie: Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki i pokrój każdego szparaga na 4 części. Zagotuj wrzątek w garnku (ja używam głęboką patelnię

Chilli Czosnek i Oliwa