kukurydzy 2 łyzki majonezu sól i pieprz 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oleju rzepakowego ulubione zioła do panierowania kurczaka 2 łyzki ziaren słonecznika 1 plaster sera feta 1 jajko 1 pomidor kawałek ogórka zielonego 2 placki tortilli kilka sztuk oliwek Pierś z kurczaka kroimy w plastry obtaczamy w przyprawach, podsmażamy na oleju dodajemy ziarna słonecznika(...)smażymy do momentu az kurczak nie będzie surowy. Jajko gotujemy na twardo Kapustę pekińska, cebulę oraz ogórka kroimy drobno, dodajemy kukurydze oraz majonez i przyprawiamy do smaku. Pomidor, jajko kroimy w plastry. Ser Feta w grubsza kostkę Na plackach tortilli układamy sałatkę z kapusty, następnie kurczaka i pomidor, jajka oraz fetę...Na koniec posypujemy
NaKońcuJęzykadomu od zawsze, tylko z czasem zrobiliśmy się tak wygodni, że zadowalał nas kupny makaron. Jak zrobić domowy makaron? Nie ma nic prostszego. Do zrobienia domowego makaronu potrzebujemy: mąkę, jajka (na każdą szklankę mąki o poj. 250 ml po jednym jajku, po 2 łyżki gorącej wody + mąkę do podsypywania) oraz szczyptę soli. Podwińcie rękawy i do dzieła(...)domowy makaron podany do rosołu, czy też zupy pomidorowej. Czasami do rosołu przygotowuję kluseczki. albo lane kluski Przepis na kluseczki do zup i sosów. - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - szczypta soli - 2 łyżki przegotowanej gorącej wody mąka do podsypywania Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy na stolnicę lub wsypujemy do misy robota, jeśli będziemy makaron wyrabiać mechanicznie. W mące
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępracy zniknęły w 3 minuty. :-) Przepis na 12 babeczek. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 150g masła 2 jajka sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) cukier puder do posypania gotowych babeczek opcjonalnie: odrobina naturalnego, różowego barwnika spożywczego w proszku 1. Mąkę(...)proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. 2. Masło rozpuszczamy i studzimy. 3. Do drugiej miski przelewamy masło, wbijamy jajka, dodajemy sok i skórkę z cytryny- dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość mieszamy, przelewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, dosyć gęstej masy
kuchnia do kwadratuSkładniki (1 porcja - zdjęcie): 55 g suchej ciecierzycy pół cebulki (ok. 20 g) 1 jajko 2 łyżki (16 g) bułki tartej 5 g masła 1 łyżka oleju przyprawy (u mnie: przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, sól) Przygotowanie: 1. Ciecierzycę moczyć w wodzie przez ok 12 godzin (najlepiej zostawić na noc), następnie gotować do miękkości przez(...)godziny. 2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Jajko roztrzepać. 3. Ugotowaną ciecierzycę zmienić blenderem, do powstałej masy dodać cebulkę i połowę jajka (albo mniej niż połowę, żeby masa wyszła mniej więcej konsystencji plasteliny, ale nie rozsypywała się/nie pękała). 4. Dodać przyprawy, według uznania, ale nie żałować ;) 5. Z masy ulepić płaskie kotlety (mi wyszły 3 spore, ale mniejsze
Malowane smakiemzastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na przyjęcie. Ciasto: 100 g masła (pół kostki) 1 średnie jajko 210 g mąki pszennej (półtora szklanki) 50 g mielonych migdałów (pół szklanki)* 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Migdałowy krem budyniowy: 4 duże lub 5 mniejszych fig 300 ml śmietany kremówki(...)jajka + 1 żółtko 3 łyżki + 1 łyżeczka cukru pudru 50 g mielonych migdałów (pół szklanki) 1 łyżka amaretto (można zastąpić kroplą olejku migdałowego) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ze wszystkich podanych składników zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Najlepiej zrobić to w malakserze, ale można też ręcznie. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć w całość można dodać
Poezja smakuwięc stwierdziłyśmy że pora wymyślić coś nowego. Pierwsze co przyszło nam do głowy to wydrążyć bułki, delikatnie zapiec i napełnić jakimś fajnym farszem. Tego dnia akurat miałyśmy ochotę na jajka, więc one stały się nadzieniem do naszych bułek. Wyszły super! Rewelacyjne drugie śniadanie do pracy!:) Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 bułka 1 jajko nieco masła łyżeczka(...)majonezu sól ziołowa Jajko gotujemy na twardo. Bułki ścinamy z góry i drążymy środek. Delikatnie smarujemy w środku masłem. Opiekamy w piekarniku przez 5 minut w 180 stopniach lub w mikrofalówce na funkcji opiekania na chrupko. Wówczas 3 minuty starczą. Do zwykłej mikrofalówki nie polecamy wkładać, gdyż wówczas bułki robią się rozmiękczone, a nie chrupkie. Jajko obieramy i kroimy
Kolizje Smakówbędzie jedno z moich ulubionych dań:) Były do tej pory tarty na słodko, teraz pora na wytrawną. Ciasto: * 150 g mąki pszennej graham typ 1850 * 75 g masła * jajko * 2-3 łyżki zimnej wody * 1/2 łyżeczki soli Farsz: * 200 g pieczarek * cebula * 1-2 ząbki czosnku * puszka tuńczyka * przyprawy jakie kto chce * 2 jajka * 100 ml śmietany kwaśnej(...)dałam mniej, bo mi się wydawało, że za dużo tego ciasta będzie, ale po zrobieniu widzę, że spokojnie mogłam nie zmniejszać ilości. Przystępując do zrobienia podstawy tarty zmiksowałam jajko z wodą i solą, dosypałam mąkę, wymieszałam. Dołożyłam masło w kawałkach (wyciągnięte z lodówki godzinę wcześniej) i wyrobiłam ciasto. Uformowałam z niego kulę, zawinęłam w alufolię i włożyłam do lodówki
Zdrowa Kuchnia Sowypierogów! Składniki: Ciasto: 200 g mąki - ja dałam 150 g pszennej typ 1850 i 50 g orkiszowej 1/2 kostki schłodzonego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/4 łyżeczki soli 1 jajko roztrzepane (1/2 dodałam do ciasta, resztę zostawiłam do posmarowania pierogów) Nadzienie: 130 g sera feta 350 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula przyprawy: pieprz, rozmaryn, lubczyk, czosnek niedźwiedzi dodałam(...)też kilka suszonych pomidorów i 2 ząbki czosnku do posmarowania pierogów: druga połowa roztrzepanego jajka + łyżka śmietany + sporo kminku Najpierw przygotowałam ciasto, czyli odmierzyłam obie mąki, dodałam masło, posiekałam, dodałam śmietanę, sól i 1/2 jajka i zagniotłam (nie wiedziałam jak długo mam gnieść to ciasto, więc chwilę tylko to robiłam), po czym uformowałam kulę, owinęłam ją folią i wsadziłam
Zdrowa Kuchnia Sowydelikatne bułeczki i obłędny krem waniliowy... Do tego odrobina kwaśnych porzeczek dla przełamania smaku i nic więcej mi już nie trzeba! Inspiracja Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, jajko, 4 łyżki cukru pudru, 25g świeżych drożdży, 75g masła, szczypta soli. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać(...)dodać szczyptę soli i cukier puder. Wbić jajko i wlać stopione, przestudzone masło. Na koniec dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30min do wyrośnięcia. Krem: 150ml śmietany 12%, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, laska wanilii, 2 łyżki cukru pudru, jajko, 2 łyżki czerwonych porzeczek. Śmietanę wymieszać
Z miłości do słodkościciastem ptysiowym, sosem śliwkowym oraz masą śmietankową. Całość wykańcza garść świeżych owoców, cukier puder i mięta... Ciasto kruche: 150g mąki pszennej, 50g cukru, 100g masła lub margaryny, jajko. Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i jajko. Połączyć, zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć(...)gęsto widelcem. C iasto ptysiowe: 150g mąki pszennej, 5 łyżek masła, 150ml wody, 3 jajka, 3 łyżki cukru, szczypta soli. Wodę zagotować z masłem, cukrem i szczyptą soli. Zdjąć z ognia, cały czas energicznie mieszając dosypywać przesianą mąkę. Wymieszać na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia. Następnie stale mieszając, wbić kolejno jajka. Ciasto przełożyć do szprycy, na kruchym cieście
Z miłości do słodkościnadały się znakomicie do zrównoważenia wykrzywiającego twarz smaku cytryn. Ciasto: opakowanie Oreo (teoretycznie 16 sztuk, odejmujemy 2 zjedzone podczas przygotowania) 1/3 kostki masła 400 g twarożku sernikowego 2 jajka 2 cytryny szklanka cukru 1 laska wanilii Krem cytrynowy: 3 cytryny szklanka cukru 2 jajka+2 żółtka 2 łyżki oliwy łyżka mąki ziemniaczanej Ciasteczka kruszymy na mniejsze(...)nich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier, jajka i wanilię dodajemy więc do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy ładny serniczek łyżką, żeby otrzymać serową breję, którą
sama złodyczMisja stworzenia sernika odrobinę lżejszego niż tradycyjny została zrealizowana! Delikatnie puszysty, kremowy w smaku i pachnący kokosem - absolutnie godzien upieczenia :) Sernik: 400 g jogurtu greckiego 250 g ricotty 3 jajka 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g wiórków kokosowych Spód: 250 g ciasteczek digestive pół szklanki oleju kokosowego Wierzch: 3 jajka kubek śmietany 18% 150 g wiórków(...)olej delikatnie podgrzewamy do postaci płynnej, miksujemy całość na gładką masę i przekładamy do tortownicy, lekko dociskając. Jogurt, ricottę, cukier i mąkę miksujemy ze sobą. Jajka rozbełtujemy na puszystą masę, mieszamy ręcznie z serem i wiórkami kokosowymi, wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy przez 1,5 godziny w 175 stopniach (+miseczka wody na dolną półkę piekarnika
sama złodyczpieczenia, a dodałam sodę - z moich doświadczeń z marchewką wynika, że mocno nadaje ona takim ciastom pulchności. Składniki na 1 keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 2 jajka - całe 1 szkl. cukru (200g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (270g) - u mnie tortowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej - płaska 3 łyżeczki przyprawy(...)obsypania formy do pieczenia Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i lekko ugnieść w szklankach. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Dodać wiórki kokosowe. Jajka ubić mikserem - stopniowo dodając cukier - na jasną, puszystą masę. Wlać olej i lekko zmiksować. Powoli dodawać przygotowane wcześniej suche składniki i dalej miksować. Na koniec delikatnie wmieszać marchewkę i żurawinę
Grunt to przepis!kilograma mąki 1 margaryna 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 5 zółtek łyżka smalcu ok 1 kg. truskawek Piana z białek Białka z pięciu jaj ok. szklanka cukru kryształ -ubić. WYKONANIE: Mąką połączyć z proszkiem do pieczenia, margaryną i smalcem (posiekać). Dodać zółtka i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blszkę, pozostałą część schłodzić
W kuchennym oknie Ewyrodzynek nie jada i skutecznie je wygrzebuje z ciasta ;) Sernik jest jednak pyszny w obu wersjach i dosłownie rozpływa się w ustach !!! SKŁADNIKI 1 kg tłustego sera 8 jaj kostka masła extra 1 i 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy olejek pomarańczowy 1/2 puszki brzoskwiń lub garść rodzynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne Rewelacje