Jajka w sosie koperkowym...Śmietanowo-koperkowy sos.A w nim zatopione jajka.Pyszny, bezmięsny obiad.Polecam!Składniki:50 g margaryny;1 łyżka mąki pszennej;500 ml zimnej wody;2 łyżki drobno posiekanego koperku;150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;4 - 6 jaj (u mnie 5);Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Na dużej patelni rozpuścić margarynę.Do rozpuszczonej margaryny, energicznie mieszając (aby nie powstały grudki) wsypać łyżkę mąki. Stale mieszając, podsmażać, aż zasmażka stanie się złoci... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...