Jajka w sosie koperkowym... Śmietanowo-koperkowy sos. A w nim zatopione jajka. Pyszny, bezmięsny obiad. Polecam! Składniki: 50 g margaryny; 1 łyżka mąki pszennej; 500 ml zimnej wody; 2 łyżki drobno posiekanego koperku; 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 4 - 6 jaj (u mnie 5); Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozpuścić margarynę. Do rozpuszczonej margaryny(...)dokładnie wymieszać. Po upływie wspomnianych 5 minut dodać tak zahartowaną śmietanę i wymieszać. Zmniejszyć do minimum ogień pod patelnią i wbić 4 - 6 surowych jajek. Tak przygotowany sos z jajkami gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 - 10 minut, aż jajka się zetną. Podawać ciepłe z ziemniakami i surówką (u mnie z ogórkami kiszonymi). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni MiejskaJajka w sosie groszkowym... Połówki jajek ugotowanych na twardo. I sos na bazie majonezu i śmietany. Doprawiony chrzanem i musztardą. A w nim kosteczki cebuli i ziarna groszku. Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem. Pyszny smak nie tylko od święta! Składniki: 8 jaj; Puszka groszku konserwowego (waga netto, po odsączeniu 240 g); 60 ml zalewy z groszku z puszki; 1 średnia(...)posiekać. Jaja zatopione w sosie oprószyć po wierzchu szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Sos powinien mieć konsystencję słodkiej śmietany. Ilość majonezu i śmietany można dowolnie zmieniać, przy czym ich ilość powinna być w proporcji 1:1. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Do jajek można dodać pokrojone w kostkę marynowane pieczarki (około 200 g - waga netto
Gospodyni MiejskaJajka w sosie tatarskim... Gęsty, śmietanowo-majonezowy sos. W nim zatopione: groszek, ogórki i pieczarki konserwowe. A na wierzchu liliowe połówki jajek. Pyszna ozdoba stołu! Polecam nie tylko na Wielkanoc! Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo; 200 g pieczarek konserwowych (waga netto, po odsączeniu); Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g); 5 średnich ogórków konserwowych; 3/4 szklanki(...)Dokładnie wymieszać powstały sos. Sos przyprawić białym pieprzem i solą. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na dno szkalnego naczynia wyłożyć sos. Sos oprószyć poskienym szczypiorkiem. Na sosie ułożyć połówki jajek. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jajek nie trzeba farbować i finezyjnie wycinać. Ma to tylko znaczenie dla wyglądu, nie wpływa na smak jajek. Do farbowania jajek można dodać więcej
Gospodyni MiejskaJeden z najszybszych obiadów. Przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Kilka jajek gotujemy na twardo i obieramy. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy 2 duże łyżki musztardy. Mieszamy i podgrzewamy. Do 0,5 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej, dokładnie mieszamy i dolewamy do sosu musztardowego. Dwa średnie ogórki kiszone i pół cebulki kroimy(...)cebulkę. Sos doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Dopiero teraz przyprawiamy pieprzem ziołowym i ewentualnie solą lub warzywkiem. Gotujemy przez chwilę. Zdejmujemy z ognia i do sosu wkładamy jajka. Nie wymagają dalszego gotowania. Po kilku minutach możemy podawać do obiadu z ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków. Warto polać ziemniaki i jajka dużą ilością sosu. Pycha.... Smacznego
Maminek kulinarnyistocie. Przez jarstwo rozumieć należy wszystko co czyni człowieka jarym, krzepkim, mocnym, hożym, pogodnym, wesołym.” Reasumując: jarosz i wegetarianin to synonimy. Obydwoje wybierają dietę roślinną bądź warzywno-białkową. JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM /własny;/ 8 jajek na twardo 1 duża cebula odrobina oleju roślinnego 3-4 słoiczki tartego chrzanu (te 180g) 200 ml śmietanki 12 % 250 ml bulionu warzywnego sól(...)obieram i drobno siekam, szklę na oleju. Wrzucam chrzan ze słoiczków, chwilę przesmażam, po czym dodaję śmietankę, bulion i przyprawy. Całość zagotowuję, a do gotującego się sosu wrzucam ugotowane na twardo i obrane jajka. Chwilę podgrzewam i i wyłączam palnik. Podaję z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 10 sztuk jajka gotowane na twardo, 1/2 kg ziemniaki ugotowane, - w opisie buraczki zasmażane, - w opisie sos koperkowy buraczki zasmażane: 6 buraczków średnich ugotować do miękkości i ostudzone obrać, zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę na 1 łyżeczce smalcu zeszklić i dodać buraczki, do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem, octem sos koperkowy(...)łyżce masła podsmażyć koperek w garnuszku, wlać 2 szklanki wody, do smaku dodać jarzynkę kucharka, 1/2 sztuki papryczki chilli, magę kucharka, śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos jajka ugotować na twardo z 10 minut, opłukać zimną wodą i obrać ze skorupki ziemniaki ugotować w osolonej wodzie podać jajka przekrojone na połowę z ziemniakami, buraczkami i polane sosem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzastaw ( ulubione danie z przedszkola) i z przyjemnoscia powtarzam to danie .Mozemy uzyc jajek gotowanych na twardo,jajko mollet (polmiekkie zoltko,sciete bialko) lub jajko ugotowane w koszulce. Skladniki na sos koperkowy: 250 ml bulion warzywnego 3-4 lyzki koperku(u mnie mrozony) 1 lyzka maki krupczatki(instant) szczypta cukru,sol,pieprz do smaku 2-3 lyzki jogurtu greckiego(...)ognia. Dodac jogurt lub smietane.Wymieszac trzepaczka balonowa.Gdy smietane bedziemy dodawac do potrawy po zestawieniu z ognia,nigdy nam sie nie zwarzy.Po wymieszaniu mozemy powtornie zagotowac. Podawac z jajkiem i ziemniakami puree.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym... Różyczki zielonych brokułów. Kawałki soczystych pomidorów. I ćwiartki jajek ugotowanych na twardo. Całość oblana sosem czosnkowym. Brokułowa pychota! Składniki: 1 brokuł (waga 500 g); 2 średnie pomidory; 3 jaja; 1 łyżeczka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety. Sos czosnkowy: 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 czubate łyżki majonezu(...)pieprz. Na podłużnym talerzu (u mnie przykrywka od 5 litrowego naczynia żaroodpornego) poukładać naprzemiennie różyczki brokuła, ósemki pomidorów i ćwiartki jajek. Tak poukładane warzywa i jajka oprószyć przyprawą uniwersalną i polać sosem czosnkowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku przyprawy uniwersalnej i/lub czosnku można zrezygnować. Śmietanę i/lub majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Smak sałatki można
Gospodyni Miejskawiększości kuchni przez inne, bardziej "modne" potrawy. Pozwalają mi one na powrót do przeszłości, do domu rodzinnego, do czasów szkolnych ... Takim właśnie przepisem są jajka w sosie koperkowym (chrzanowym lub musztardowym) - bardzo lubiany przeze mnie obiadek a nie gotowany uuuu... :( pewnie z lat kilkanaście! Ogłaszam więc wielkie comeback tej prostej ale jakże pysznej potrawy! Składniki(...)Mąkę mieszamy ze śmietaną, odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami ciepłego wywaru.Wlewamy na gotujący się bulion ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka kroimy na połówki lub ósemki i polewamy ciepłym sosem. Serwujemy z ziemniakami i ulubioną surówką
Walijskie PichcenieLubię, kiedy pojawia się jakaś nowość na stole. Kiedy tradycją jest sos tatarski, chrzan i majonez, postanowiłam urozmaicić ten zestaw i zaserwować gościom jajka z sosami. Tegoroczne święta spędzam w rodzinnym gronie, goszcząc u siebie część rodziny. Dzięki temu mam możliwość wyżycia się w kuchni i przetestowania nowatorskich pomysłów. Także mogę sprawdzić, jak owe pomysły się sprawdzą i czy warto
W kuchni Karmel-itkiPost Sałatka z brokułami, pomidorami, jajkami (z sosem czosnkowym) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojerwiemy na mniejsze części. Odstawiamy, aby odciekła z nadmiaru wody. 2. Gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu obieramy, kroimy w grubą kostkę. 3. Do sałaty dodajemy jajka. 4. W misce mieszamy sos - trochę jogurtu naturalnego, sól, pieprz, cukier i koperek posiekany. Mieszamy, dodajemy do sałaty i całość delikatnie mieszamy. Smacznego
Kuchnia domowa Anipory. Dla urozmaicenia i dodania wielkanocnego akcentu do sosu chrzanowego dodałam odrobinę kurkumy, dzięki czemu sos uzyskał piękny "kurczaczkowy" żółty kolor. Jajka w żółtym sosie chrzanowym Składniki: 6 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2- 3 łyżki chrzanu około szklanki bulionu przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej(...)stopniowo, druga, żeby od razu wlewać wszystko.... Wybór należy do Was :-). Ilość użytego wywaru jest zależna od tego jak gęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego chrzan, śmietanę i przyprawy. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, obieramy, kroimy na pół i polewamy sosem
Kulinarne przygody Gatitycebulę, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, majonez, jajka na twardo oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Na patelnie wlać olej i rozgrzać go. Z mięsnej masy uformować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoto. Teraz czas na sos grzybowy. Drugą cebulę również obrać i pokroić w drobną
Świat Domowej Kuchnidopiero w marcu. W dzisiejszym poście prezentuję Wam przepis na pyszny tażin, który przygotowałam dla mojej Siostry oraz całej rodziny - niezwykle smaczny i łatwy tażin z klopisikami w sosie pomidorowym i jajkami . Mam nadzieję, że odkupiłam nim swoje winy;) Tażin według dzisiejszego przepisu jest nietypowy - od tych, które dotąd gotowałam różni się wyjątkowo krótkim czasem przygotowania . Może 1,5 godziny(...)naczynia z sosem pomidorowym. Dodaj bakłażana pokrojonego w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec ostrożnie wbij do sosu jajka i ogrzewaj, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Marokańczycy jedzą tażin z okrągłym, płaskim chlebem, ale równie dobrze smakuje z kuskusem lub bulgurem
Chilli Czosnek i Oliwa