sos do jajek - 5296 przepisów (strona:10/354)

Jajko w koszulce, szparagi i genialne placuszki z kaszy jaglanej 135

jest zbyt smaczne. Dlatego właśnie staramy się ten stereotyp złamać i mamy dla was naprawdę pyszny i w całkiem zdrowy obiad. Potrzebujemy: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka na sos: 150 g jogurtu naturalnego garść siekanego koperku sól, pieprz na placuszki: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ryżowej 2 jajka 5 łyżek mleka(...)wody prosto z miseczki. Ta metoda jest nawet prostsza. I gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręczniczek i osuszamy. Na talerzu układamy szparagi, na nich jajko i polewamy sosem jogurtowym. Podajemy z placuszkami jaglanym. Jeszcze na koniec się pochwalimy, że jogurt robimy sami. Na przykład według TEGO przepisu. A niedługo powinien pojawić się drugi nasz przepis

Marder&Marder Manufacture
Sałatka kebab – gyros 323

również polubić ten przepis. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 szt kapusty pekińskiej (po ok 1 kg) groszek z puszki 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula przyprawa kebab/gyros Sos: 1 jajko 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki octu szczypta soli, pieprzu, cukru olej – do 300ml – zależy ile przyjmie jajko, im więcej oleju, tym gęstszy sos 4 łyżki ketchupu Przygotowanie(...)patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka. Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gdy te składniki się połączą, zaczynamy dolewanie oleju cały czas ubijając. Gdy osiągniemy pożądaną gęstość (im więcej oleju tym gęstszy

Za drzwiami kuchni
Chiński makaron z warzywami. 132

grzybowym. Wspaniała potrawa o niezwykłym smaku, a do tego do zrobienia w max. 20 min. Troszeczkę ją zmodyfikowaliśmy, aby wzbogacić doznania smakowe :) Zobaczcie sami : Chow mein z warzywami, jajkiem i sojowym sosem grzybowym. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu Chow mein 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 jajka kukurydza konserwowa(...)esencjonalny i zbyt duża ilość mogłaby zepsuć smak potrawy, a ma być dokładnie odwrotnie. :) Wszystko razem dobrze mieszamy, aż makaron stanie się brązowy od sosu grzybowego. Wtedy podajemy makaron na talerze i posypujemy pokrojonym ugotowanym jajkiem. Gotowe :) Być może przepis wydaje się dość rozbudowany i na pierwszy rzut oka pracochłonny, ale tak nie jest i zobaczycie jak szybka do przygotowania

vegetanie
Roszponka z jajkiem i skwarkami. 182

Lamb's lettuce with egg. Składniki. 150-200g roszponki 2 cebule 100g boczku 2 jajka na twardo Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka aceto balsamico di Modena 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwki sól, pieprz Wykonanie. Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerze. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki ,przelać wrzątkiem. Boczek pokroić w drobną kostkę(...)przez praskę i dodać do octu wymieszanego z sokiem pomarańczowym .Doprawić solą, cukrem  i mocno pieprzem .Wlać olej i dobrze wymieszać. Sałatę posypać skwarkami ,krążkami cebuli ,polać sosem i ułożyć jajko.  Słów kilka …od dziadka. Kiedy kochane wnuczęta przyjdą do babci  i dziadka z życzeniami ,to musimy ich ugościć. Dla maluszków dziadek przygotuje jeżyka .Babcia ,która jest

Kulinarny karnet Christophera
Jajka w sosie tatarskim 125

Jajka w sosie tatarskim Składniki: - jajka - majonez - jogurt naturalny - ogórki konserwowe - grzybki marynowane - 1 łyżeczka chrzanu tartego - szczypior - mielony czarny pieprz - sól Męta&Cytryna Royal Brand (składniki: sól, mięta, esencja cytrynowa) Przygotowanie: Ogórki, grzybki i szczypior siekam drobno. Wrzucam do miski. Dodaję pół na pół majonez z jogurtem. Dodaję chrzan i przyprawiam pieprzem. Mieszam sos dokładnie. Jaja gotuję

Kuchnia co dnia
S... Szynka Schwarzwaldzka&jajko&kukurydza&cukinia 250

Składniki: 2 garści mieszanki sałat 4-5 plastry szynki Schwarzwaldzkiej 2 łyżki kukurydzy 8 grillowanych plastrów cukinii 1 duży pomidor 1/2 ogórka zielonego 1 połówka awokado 2 jajka ugotowane na twardo sos vinaigre bazylia, pieprz ziołowy opcjonalnie: grzanki z chleba Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo Cukinię myjemy, kroimy w paski i grillujemy(...)rozgrzanej patelni około 4 minuty z każdej strony. Warzywa myjemy. Na talerz wykładamy kolejno: sałatę, pokrojone pomidory, ogórka, awokado w paski, łyżkę kukurydzy, grillowaną cukinię, szynkę i jajko. Przygotowujemy sos. Polewamy od razu przed podaniem. Posypujemy lekko pieprzem ziołowym i bazylią. Samo zdrowie

Kitchens Alphabet
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWO-KOKOSOWYM NA SZPARAGACH 193

katastrofalną zmianę czy zaweźmiesz się w sobie, staniesz przeciwko całemu światu i spróbujesz wykrzyczeć swój sprzeciw? Nikt i tak Cię nie usłyszy. Bierz, co oferuje Ci życie. JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWO-KOKOSOWYM NA SZPARAGACH /własny:/ dla 4 osób pęczek zielonych szparagów 1-2 jajka na osobę 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/3 szklanki płynnej fazy mleka kokosowego 1 łyżka gęstej(...)blenderem) składniki sosu: musztardę, mleko kokosowe w obu fazach,  sok z cytryny, pieprz i kolendrę, a także połowę posiekanej pietruszki.  Na szparagi wykładam przekrojone jajka, wszystko zaś otaczam pysznym sosem. Przed podaniem posypuję dodatkowo świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Jajko w koszulce z sosem holenderskim na toście z grillowanymi szparagami 138

prawdziwie królewską ucztę. Ja generalnie lubię jajka, ale takie w koszulce to wręcz uwielbiam. Szparagi też darzę miłością wielką. A nic lepiej nie pasuje zarówno do jajek jak i do szparagów jak sos holenderski. Danie wygląda okazale, robi się szybko, a smakiem bije wszystko inne. Korzystajcie póki jest sezon na szparagi, bo potem będziecie żałować. I będzie płacz i zgrzytanie(...)papierowy ręczniczek i osuszamy. Sos holenderski: Przepis TUTAJ Teraz już wykończenie: Rukolę z roszponką wykładamy na talerz, na to kładziemy tosta, na niego szparagi, a na górę jajko. Oblewamy sosem holenderskim i posypujemy parmezanem. I jemy :) Smacznego! ---------------------------------------------------------------------  Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Lemon curd z całych jajek 184

wszystkie potrawy z jego użyciem również) Częstym błędem popełnianym przy przygotowywaniu Lemon Curd jest zbyt wysoka temperatura. Czemu ona gra kluczową rolę? Musimy pamiętać, że przygotowujemy ten sos z jajek zatem zbyt wysoka temperatura prowadzi do stworzenia... cytrynowej jajecznicy! Aby tego uniknąć dodaje się stopniowo bardzo zimne masło, aby temperatura była utrzymywana mniej więcej na jednym poziomie(...)sos się nie zagotował. Jeśli jednak zdarzy nam się ścięcie jajka to odsyłam do >>tego<< posta, w którym opisałam jak w bardzo łatwy sposób uratować nasz Lemon Curd. Mam nadzieję, że przepis tak jak i mi, tak i wam trafi w gusta

Jedzeniomania
Jajka faszerowane z ciecierzycą 147

bazie kaszy jaglanej i ciecierzycy. Trochę to zaskakujące, prawda ? Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka: Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Jajka faszerowane z ciecierzycą Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej  kaszy jaglanej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

Kulinarne przygody Gatity
Udany kulinarny mariaż | Wyśmienite śledzie z rodzynkami w sosie chrzanowym 243

Zabieramy się za sos. W tym celu mieszamy jogurt lub śmietanę z majonezem, dodajemy kilka łyżek chrzanu oraz odsączone rodzynki, doprawiamy pieprzem i ewentualnie cukrem. Polewamy śledzie i jajka gotowym sosem i odstawiamy do lodówki na godzinę. SUGESTIA Dodatek świeżej pietruszki bardzo dobrze komponuje się z tym sosem. Również świetnie smakuje wersja bez jajek. Może podsuniecie mi jakiś inny przepis

Zofiana
Kanapka z tuńczykiem, jajkiem, rukolą i delikatnym sosem chrzanowym 132

kromki tostowego chleba pełnoziarnistego 1 jajko tuńczyk w sosie własnym rukola 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz Kolejną pozycją w moim "kanapkowym dziale" jest kanapka z tuńczykiem, jajkiem, rukolą i delikatnym sosem chrzanowym. Wszystkie składniki są w niej doskonale zrównoważone i przez to jest ona idealną przekąską na śniadanie lub kolację dla każdego(...)twardo. Wymieszać chrzan, majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Tuńczyka odsączyć, a rukolę umyć. Chleb włożyć do tostera. Lekko podgrzać. Wysmarować jedną z kromek sosem chrzanowym i ułożyć równomiernie na niej tuńczyka, następnie jajko a na koniec rukolę. Przykryć drugą kromką. Inspiracja: Kulinarne Inspiracje linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Sos tatarski najlepszy 166

którego nie może zabraknąć do karkówki, schabu czy pieczonego indyka. Doskonale smakuje z szybkami, kiełbasami i jako dodatek na kanpkę. Sos tatarski, moja miłość © Składniki:   ·          4-5 jajek ugotowanych na twardo ·          ok. 20 pieczarek marynowanych

Bazując na smaku
Sushi Nighiri z omletu (wegetariańskie) 153

całość się przestudziła. Na koniec przesuwamy ryż w jeden ze skrajów naczynia i przykrywamy ściereczką.  Składniki do omletu: - 60 mililitrów dashi instant - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka sosu sojowego - 6 jajek - olej z nasion - sól Przygotowanie omletu: Rosół przygotowujemy z cukrem i studzimy. Ubijamy jajka. Dodajemy do nich przestudzone dashi, sól oraz sos sojowy. Wylewamy jajka na lekko natłuszczoną(...)tyle by utworzyły cienką warstwę na powierzchni patelni. Gdy się zetną za pomocą pałeczek zwijamy omlet w rulon i zostawiamy go na boku rozgrzanej patelni. Dolewamy kolejną porcję jajek i pogrubiamy trzymany na patelni rulon, zwijając go z nową porcją. I tak do chwili, gdy wykorzystamy wszystkie składniki. Przenosimy omlet na matę, formujemy kwadratowy kształt i studzimy. Składniki do Nighiri

Życie zamknięte w smaku
Pyszny sos jogurtowo - majonezowy 183

Święta Wielkanocne zrobiłam taki sos do jajek i domowych mięs na zimno. Moi panowie tak go polubili, że w lodówce musi być ciągle dostępny. Jedna porcja się kończy a druga już się robi. Sos nadaje się do jajek, wędlin czy własnie mięs na zimno a nawet żółtego sera. A zrobienie go nie zajmuje dużo czasu. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni