wędzonym łososiem I jajkiem w koszulce polanym sosem holenderskim tworzy klasyczne i przepyszne danie. Dla 2 osób: 2 pęczki szparagów, końcówki obcięte Kilka plastrów wędzonego łososia 2 jajka Na sos: 2 żółtka Sok z 0.5 cytryny Spora łyżka stołowa rozpuszczonego masła Pieprz biały I sól Szparagi zanurzam we wrzącej osolonej wodzie i zestawiam z palnika. Same spokojnie powoli sobie(...)masę. Doprawiam solą I pieprzem a następnie powoli dolewam masło, ciągle ubijając. Powstanie gładki sos o jasno żółtym kolorze. Teraz już wystarczy wyłożyć szparagi, łososia I bardzo delikatnie jajko. Polać sosem. Ja dodałam kilka kropli emulsji balsamicznej do wykończenia według pewnego ciekawego pomysłu, który dziś usłyszałam. Najlepszy moment jest kiedy przetniemy jajko I kremowe żółtko wypływa na łososia I szparagi
Smaki Przyprawy i Kolorywędzonym łososiem I jajkiem w koszulce polanym sosem holenderskim tworzy klasyczne i przepyszne danie. Dla 2 osób: 2 pęczki szparagów, końcówki obcięte Kilka plastrów wędzonego łososia 2 jajka Na sos: 2 żółtka Sok z 0.5 cytryny Spora łyżka stołowa rozpuszczonego masła Pieprz biały I sól Szparagi zanurzam we wrzącej osolonej wodzie i zestawiam z palnika. Same spokojnie powoli sobie(...)masę. Doprawiam solą I pieprzem a następnie powoli dolewam masło, ciągle ubijając. Powstanie gładki sos o jasno żółtym kolorze. Teraz już wystarczy wyłożyć szparagi, łososia I bardzo delikatnie jajko. Polać sosem. Ja dodałam kilka kropli emulsji balsamicznej do wykończenia według pewnego ciekawego pomysłu, który dziś usłyszałam. Najlepszy moment jest kiedy przetniemy jajko I kremowe żółtko wypływa na łososia I szparagi
Kulinarna rozmowaktoś nas odwiedzić i zawsze szybko znika. Uwielbiamy takie jajka :) w miarę szybko się robi i bardzo szybko znikają :D Co jest potrzebne do ich zrobienia: 8-10 jajek Sos 2-3 kiełbasy śląskie (bądź tego typu) 1 cebula 3-4 ogórki z octu majonez pieprz i sól Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ugotowane ostudzić, obrać ze skórki i pokroić(...)pokroić w kostkę; cebulę można posypać trochę solą żeby zmiękła; i wrzucić do miseczki, dodać majonezu, soli(do smaku) i wymieszać. Sos wyłożyć na owalny talerz, wygładzić, na sos układać jajka tak żeby cały sos przykryć. Na wierzch posypać pieprzem i gotowe :D Mam nadzieje, że i Wam to zasmakuje tak jak mojej rodzince :) Smacznego
Motylkowa KuchniaJeśli masz ochotę na coś nowego, coś innego i coś smacznego, co nada się idealnie na Wielkanocny stół, zapraszam! Chrupkie, złoto - rumiane jajka polane aromatycznym sosem estragonowym. Ugotowane jajka panierowałam dwukrotnie w bułce tartej i smażyłam na głębokim tłuszczu, a następnie serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu(...)jajko łyżką cedzakową na inną stronę) zarumienione jajka wyjmuj łyżką cedzakową na papierowy ręcznik (wchłonie on nadmiar tłuszczu) Gotowe danie serwuj tak: wylej na talerz troszkę sosu, ustaw na nim rumiane jajko, następnie oblej je gorącym lub zimnym sosem, ozdób świeżym ziołem. Świeży estragon. Sos estragonowy na mleku i wywarze drobiowym, Jajko po usmażeniu. Jajko
Szybko Szybkowarprzystawka może pojawić się przy każdej okazji na naszym stole. Farsz możemy również robić na różne sposoby. Dzisiaj polecam jajka faszerowane sosem tatarskim. SKŁADNIKI: 5 ugotowanych na twardo jajek Sos tatarski 2 średnie ogórki kiszone mały słoik marynowanych grzybków 1 cebula 1 wiązka szczypiorku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli(...)łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu WYKONANIE: Wszystkie składniki sosu siekamy na desce lub melakserze. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy . Jajka obieramy , kroimy na połowę, wyjmujemy żółtka, które dodajemy do sosu, jeszcze raz mieszając. Polówki białek nadziewamy sosem. Dekorujemy i gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie EwyJajka zięcia to potrawa kuchni tajskiej. Są to ugotowane, a następnie usmażone w głębokim tłuszczu jajka z sosem tamaryndowym. Dlaczego „jajka zięcia”? Teorii na temat pochodzenia nazwy jest wiele. Prawdopodobnie tajskie matki podają je swoim przyszłym zięciom jako przestrogę, że jeśli skrzywdzą ich córki, to z ich klejnotami rodzinnymi zrobią to samo Ile w tym prawdy? Nie wiem(...)kilka sekund. Wyjmujemy i również przekładamy na papierowy ręcznik. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy pastę tamaryndową, sos rybny i cukier. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Jajka przekładamy na talerz, posypujemy usmażoną szalotką i chili. Wszystko polewamy sosem i posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego
Oryginalny smakprzygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi oraz ugotowanie warzyw) Składniki: 2 filety śledziowe a’la matjas 1 burak 1 mały ziemniak 2 jajka 2 korniszony 1 duża czerwona cebula Sos: 100ml jogurtu naturalnego 100ml majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki cukru Sól, świeżo mielony pieprz Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie(...)sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Z powstałych produktów układamy w szklance warstwy, co 3 lub 4 polewając sosem. Przykład warstw: ziemniaki, buraki, cebula, śledź, sos, jajka, buraki, ogórek, sos. Potrawę możemy również przygotować dla wszystkich gości układając warstwy w misce, wówczas proporcjonalnie zwiększamy ilość produktów
Kolizje Smakówteż z rybami. Sałatki takie cieszą oko, są przy tym smaczne i sycące. Dzisiaj proponuję przygotować lekką sałatkę, ta kolorowa sałatka składa się z mixu sałat, gotowanego jajka, pomidora i kremowego sosu coś a la sos vinegrette (winegret). Do tego grzanki(...)chleba. Jeśli zrezygnujemy z chleba to będzie to lekka dietetyczna sałatka typu light. Kolorowa Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light), polecam! Składniki: mix sałaty, 2 pomidory, 2 jajka, sos 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka – musztarda z chili i imbirem, 1 łyżeczka – ocet jabłkowy, 2 łyżeczki – oliwa z oliwek + 1 łyżeczka do podsmażenia chleba 1 kromka chleba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżkami oliwy, 1 łyżką soku z cytryny oraz 1 płaską łyżeczką suszonej lub posiekanej szałwii. Na talerzach rozkładamy szpinak. Umieszczamy na nim grzyby z papryką, a na szczycie – jajka. Całość polewamy sosem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-109 {margin: auto;} #gallery-109 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width(...)gallery-109 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-109 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki sałatki Pokrojona papryka i grzyby Paprykę i grzyby smażymy na maśle Składniki sosu Sos Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem Post Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaTakie jajka pamiętam z dzieciństwa. Mama zawsze robiła je z musztardą, ja dodałam jeszcze chrzan. Obiad dosłownie w kilka minut! 5 jajek Sos: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki wody 4 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka tartego chrzanu (ze słoiczka) 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej np.. Kucharek Sól Pieprz Jajka(...)mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Całość podlewamy woda i mieszamy, aż zasmażka się rozpuści. Dodajemy musztardę, chrzan oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Sosem polewamy jajka
VioletoweKucharzeniebył naprawdę dobry. I pomysł i efekt pomysłu. Świetne połączenie smaków, które zresztą Madzia sama wymyśliła. Właściwie składników było naprawdę minimum, bo tylko szpinak, kozi ser i przepiórcze jajko. I sos śmietanowy. Ale właśnie odpowiednie połączenie tych niewielu smaków dało genialny efekt. Idealna przekąska na leniwy wieczór w domu. Siedzieliśmy, oglądaliśmy kolejny odcinek Hannibala i zajadaliśmy się tymi mini pizzami(...)Ciasto: 250 g mąki pszennej 160 ml wody 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli Wierzch: świeży szpinak kozi ser przepiórcze jajka Sos: 200 ml śmietany 22% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili kilka gałązek świeżego tymianku sól Najpierw robimy sos, żeby trochę odstał, żeby składniki się ze sobą
Marder&Marder ManufactureIdealnie przygotowane śniadanie wielkanocne, to marzenie każdej gospodyni domu. Wyczekiwane po długim okresie postu musi zaskoczyć smakiem i kolorami. Wobec tego kolejna wielkanocna przystawka JAJKA W SOSIE WIOSENNYM. SKŁADNIKI: 6 jaj 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany łyżka musztardy łyżka majonezu żółtko szczypiorek rzodkiewka mały ogórek(...)zielony WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół i ułożyć na półmisku, żółtko utrzeć z musztardą, dodać śmietanę, posiekany szczypiorek, ogórka i rzodkiewkę pokrojone w kosteczkę, polać jajka sosem, posypać rzodkiewką i szczypiorkiem. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Was udoskonalony przepis
Kuchnia Beatypewno wychodzi. A gotowy wypiek ma miły dla oka ciemny kolor. No dobra, pora na przepis: Ciasto: 300 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu 100 ml wody 1 jajko Sos: 2 jajka 100 ml śmietany 3 ogórki konserwowe 150 g wędzonej makreli 1 ząbek czosnku sól, pieprz Składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy około 5 minut. Ciasto(...)rzadkie to dosypujemy nieco mąki, jak za gęste to odrobinę wody dodajemy. I zawijamy w folię spożywczą i na 30 minut chowamy do zamrażalnika. W tym czasie zrobimy sos: makrelę rozdrabniamy pozbywając się ości, ogórki dość drobno siekamy. I do miski. A w ślad za nimi w misce ląduje cała reszta składników. Czosnek bardzo drobno siekamy. Mieszamy łyżką, aż uzyskamy
Marder&Marder Manufactureśredniej wielkości seler 15 pieczarek średniej wielkości 1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką 1 duża cebula 1 mały jogurt naturalny w typie greckim 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, czarnuszka, oregano, tymianek, sos chili, sojowy sos grzybowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i selera. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę, aby szybciej się ugotowały. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy nieco tymianku(...)oliwek i wykładamy połowę puree. Dobrze ugniatamy tworząc pierwszą warstwę naszej zapiekanki. Teraz wykładamy pieczarki z marchewką i groszkiem, a następnie wylewamy wcześniej przygotowany sos z jogurtu i jajka. Sos przygotowujemy z pozostałego jogurtu wymieszanego dokładnie z surowym jajkiem i pieprzem. Następnie wykładamy drugą część ziemniaków i wyrównujemy, aby zapiekanka ładnie wyglądała. Na koniec posypujemy wierzch czarnuszką i oregano. Wstawiamy
vegetanieJajko zapiekane w pieczarce na grzance z sosem z pieczonych pomidorów czy z sosem pietruszkowym na liściach szpinaku. Ciekawa jestem, który sposób podoba Wam się bardziej? :) Oto mój kolejny sposób, po pieczarkach zapiekanych z mozzarellą i "cheeseburgerach" , na wykorzystanie w kuchni pieczarek portobello (które można zastąpić zwykłymi dużymi pieczarkami). Pewnego dnia, przyglądając się okazałym sztukom przyniesionym ze sklepu, zorientowałam(...)przez 10-15 minut, aż jajko się zetnie. Liście szpinaku wymieszaj z 3-4 łyżkami sosu pietruszkowego i rozłóż pomiędzy 2 talerze. Na wierzchu ułóż jajka w pieczarkach. Podawaj z większą ilością sosu do polania i świeżych pieczywem. Uwagi techniczne: Przygotowując pieczarki nie obierajcie ich ze skórki, bo to ona tworzy wysoki rant zapobiegający wypłynięciu jajka. Specjaliści
Chilli Czosnek i Oliwakurczaka, papryka słodka, ulubione zioła (u mnie oregano i prowansalskie) - oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos: - 1 mały jogurt naturalny (150 gram) - 1 jajko - szczypta soli Dodatki: ser mozzarella, sos czosnkowo-koperkowy Na początku należy przygotować ciasto. Podane składniki połączyć ze sobą w misce, ugnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić do lodówki na około 30 minut(...)kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzucić paprykę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać kukurydzę oraz zioła i cały farsz przełożyć na spód od tarty. Teraz przygotować sos. Jajko wymieszać z jogurtem i solą, aby powstała jednolita masa. Sos równomiernie wylać na tartę. Na koniec tartę posypać startym serem mozzarella. Zapiekać przez około 25 minut w temperaturze
Zgrabne Gotowanie