indyk - 7293 przepisów (strona:3/487)

Pasztet z indyka z morelami 69

Pieczony pasztet z indyka z dodatkiem moreli to danie mięsne, które świetnie sprawdza się podane jako zimna przekąska , danie śniadaniowe oraz kolacyjne . Podstawą tego pasztetu jest mięso z indyka, w moim przypadku udziec, które połączyłam z suszonymi morelami, jajkami, bułką i przyprawami. Aby pasztet był kremowy, mięso wraz z bułką, morelami i cebulą przepuściłam dwa razy przez maszynkę o gęstym(...)wymieszałam z jajkami oraz przyprawami. Jako przypraw wykorzystałam suszony tymianek, sól oraz pieprz. Masę mięsną podzieliłam na dwie części i piekłam w foremkach aluminiowych. Z czym podawać pasztet z indyka? Pasztet smakuje wyśmienicie podany z dodatkiem pieczywa, żurawiny, karmelizowanej cebuli oraz świeżych warzyw. Pieczywo, które świetnie łączy się z pasztetem to grillowane pieczywo tostowe, świeża bagietka oraz świeży chleb. Pasztet

MeCooks
POTRAWKA Z INDYKA 112

Potrawka z indyka. Wspaniała potrawka z indyka - prosty, domowy przepis, który z pewnością Ci się spodoba. Delikatny gulasz z indyka w gęstym sosie śmietanowym z marchewką i warzywami.            Mój gulasz z indyka z warzywami i marchewką w delikatnym sosie śmietanowym z koperkiem, to świetny pomysł na szybki obiad, którym będziesz cieszyć się całą rodziną(...)dzieci go uwielbiają! Dobry gulasz zwykle gotuje się powoli przez cały dzień, dając delikatne, soczyste mięso w aromatycznym sosie. Jednak ta potrawka z indyka nie wymaga prawie żadnego czasu ani wysiłku, aby przyrządzić pyszne i aromatyczne danie. Indyk w potrawce doskonale smakuje z ryżem, kaszą albo ziemniakami z wody. Możesz dodać szybką surówkę z marchewki i pyszny obiad zrobisz

Moja Książka Kucharska
Wrapy z indyka - szybki obiad nie tylko dla fitness fanów 45

Wrapy z indyka. Wrapy z indyka - idealny wybór na szybki i zdrowy posiłek. Szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i smaczny posiłek? Wrapy z indyka to idealna opcja na lunch w pracy, lekką kolację czy pożywną przekąskę. Łączą w sobie delikatne mięso z indyka, świeże warzywa i wyraziste dodatki, tworząc pełnowartościowy i smaczny posiłek. Co sprawia, że wrapy z indyka(...)wyjątkowe? Wrapy z indykiem to połączenie bogatych w białko kawałków indyka z chrupiącymi warzywami i smakowitymi sosami, wszystko zawinięte w miękki placek tortilli. To danie jest nie tylko smaczne, ale i elastyczne - można dostosować składniki do swoich preferencji smakowych i dietetycznych. Składniki: 4-6 placki tortilli 400g filetu z indyka, pokrojonego w paski lub kostkę 1 mała główka sałaty lodowej

Moja Książka Kucharska
Indyk pieczony w warzywach 103

zdrowych posiłków, jakie przygotowuję sama. Poniższy przepis jest naprawdę super szybki, wystarczy zetrzeć warzywa i wraz z mięskiem przełożyć do naczynia żaroodpornego, reszta to już tylko czas pieczenia. Mięso indyka wychodzi soczyste i miękkie, dzięki pieczeniu go między warzywami. Przepis ma właściwie same zalety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Polędwica z indyka pieczona z cukinią i marchwią 5 z 1 głos(...)Pietruszka Danie: BLW Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość 3 porcje Przygotowanie 15 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 150 kcal Soczysta i miękka polędwiczka z indyka pieczona z tartymi warzywami. Błyskawiczny przepis, prosty i pyszny. Dla całej rodziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 polędwiczka z indyka 1 mała cukinia 1 marchewka 60 ml wody 1 łyżka

ProstePesto.pl
Pierś z indyka w sosie porowym 84

Cześć! Od września jestem na diecie i od tego czasu mięso z indyka bardzo często pojawia się w moim codziennym menu. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma ciekawostkami na temat indyka oraz jednym z moich ulubionych przepisów – na pierś z indyka w sosie porowym. Czy wiecie, że indyk przybył do Europy na początku XVI wieku? Został sprowadzony przez(...)portugalskich lub hiszpańskich odkrywców. W 1511 roku król Hiszpanii wydał rozkaz dla statków wracających z podróży z Ameryki – marynarze mieli przywozić po 5 samców i samiczek indyka. I tym sposobem indyk zagościł w jadłospisie Europejczyków. Mięso indyka początkowo było uznawane za potrawę luksusową. Dziś jest doceniane na całym świecie, szczególnie przez osoby dbające o codzienną dietę. Produkcja mięsa indyczego

Moja pasja smaku
szybkowar-filet indyka na kapuście kiszonej z pieczarkami... 223

Składniki: filet z indyka 1 kg, Przyprawa do drobiu 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, oliwa 8 łyżek, kapusta kiszona 1 kg, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, śliwki suszone 4 sztuki, woda 3/4 szklanki filety z indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawami i na oliwie podsmażyć z każdej strony, przełożyć(...)talerz na tym tłuszczu po indyku podsmażyć pieczarki z cebulą kapustę kiszoną drobniej pokroić, dać do szybkowara, posypać cukrem, dodać śliwki wędzone, pieczarki z tłuszczem, wlać wodę i wszystko wymieszać - na kapuście położyć indyka szybkowar zamknąć zagotować, ogień ustawić na minimum i gotować 25 minut, szybkowar otowrzyć po 30 minutach aż sam spuści powietrze, mięso z kapustą w tym czasie

W Mojej Kuchni Lubię
Filet z indyka w sosie grzybowym z żurawiną 183

Indyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .Polecam SKŁADNIKI: 1 kg filetu z indyka 30 dag grzybów świeżych lub mrożonych garść suszonej żurawiny 1 łyżka przyprawy do indyka 1 cebula szklanka wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju do smażenia sol , pieprz do smaku WYKONANIE: Przygotowujemy  marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka(...)Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej wkładamy do marynaty. Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy plastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy podsmażony filet. Nakrywamy i na małym ogniu gotujemy  ok 5 min. W tym czasie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę

W kuchennym oknie Ewy
Pieczona pierś z indyka w śmietanie. 375

Uwielbiam pieczenie i dania z indykiem. Niektórzy uważają, że indyk to suchy kawał mięcha lecz ja jestem odwrotnego zdania, bo jeżeli umieć go poprawnie zamarynować i upiec, to będzie niesamowicie soczysty i smaczny. Dziś właśnie prezentuję przepis na pierś z indyka zapiekaną w śmietanie, czosnku i rozmarynie, która może służyć jako pieczeń na kanapki lub jako danie główne. Zapraszam! Składniki(...)Pierś z indyka (1,5 kg) 400 g śmietany (18%) 4 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu gałązka rozmaryny lub łyżeczka suszonego 1/4 łyżeczki oregano 100 g masła Przygotowanie:  Pierś myjemy i osuszamy, nakłuwamy igłą lub nożem.  Do śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy indyka. Odstawiamy na 12 godzin

Kuchnia Łukasza
Pieczona pierś z indyka 270

Zanim zaczęłam eksperymentować z przepisami, przez pierwszy miesiąc po urodzeniu dziecka jadłam głównie 3 dania na zmianę: klopsiki w sosie koperkowym, leniwe i pieczoną pierś z indyka. Może to i monotonne, ale to gwarantowało mi, że i ja i Maluch spaliśmy w nocy i czuliśmy się bardzo dobrze, a do tego wszystkiego ja chudłam. Pieczeń tylko brzmi trudno(...)się, że choć każdy składnik był mu już znany to jednak mozzarella roztopiona na pysznej pizzuni stała się zwyczajnie ciężkostrawna. Także dziś pizzy nie będzie.   Potrzebujesz: pierś z indyka kilka łyżek oliwy z oliwek gruba sól sznurek / dratwa (np. z pasmanterii) Co robić? 1. Umyć pierś z indyka i obwiązać dratwą, tak aby trzymała się kupy

Matka Żywicielka
Indyk pieczony w całości 44

Pieczony indyk w całości to mój debiut kulinarny. Długo szukałam odpowiedniego przepisu… marynata od mamy, farsz od siostry, rusztowanie z marchewki z internetu. W ten sposób przygotowany i pieczony indyk jest bardzo kruchy, aromatyczny i soczysty. Mięso samo odchodzi od kości. Z pewnością jeszcze nieraz powtórzę ten wyczyn. Składniki: ? cały indyk – mój 4,7 kg ? sól, pieprz(...)łyżki masła ? 4 duże marchewki Marynata do indyka ? 6 litrów wody ? 6 łyżek soli ? 2 główki czosnku ? 1 łyżka pieprzu ziarnistego ? 2 łyżki ziela angielskiego ? 1 łyżka kminku ? 8 liści laurowych Farsz ? 250 g śliwek suszonych ? 2 jabłka ? 1/2 szklanki bułki tartej ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? 1 łyżka masła ? sok z 1/2 cytryny Do polewania indyka ? 3/4 szklanki oleju ? 3/4 szklanki

To co kocham
Rosół z indyka - najsmaczniejszy, domowy przepis 60

Rosół z indyka. Rosół z indyka       Najsmaczniejszy, domowy rosół ze skrzydła, szyi i golonki z indyka. Rosół jest bogaty, esencjonalny i aromatyczny. Można go przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić w hermetycznych pojemnikach, następnie wykorzystać do zrobienia pysznego sosu, zupy lub gulaszu. Rosół z indyka doskonale smakuje od razu po przygotowaniu, podawany z makaronem, ugotowaną marchewką i posiekaną(...)świeżą natką pietruszki. Wypróbowany, łatwy przepis na zdrowy rosół z indyka. Sycący i lekki rosół na indyku jest tak pyszny, że ma szansę zdobyć stałe miejsce w Twoim menu. Przygotuj go raz, zawekuj albo zamroź, by oszczędzić mnóstwo czasu. Rosół z indyka. Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać: Zupa jarzynowa ze śmietaną

Moja Książka Kucharska
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką 67

Kotlety mielone z indyka. Kotlety mielone z indyka jak zrobić mielone z indyka ile smażyć kotlety mielone z indyka      Delikatne, mięciutkie i soczyste kotlety mielone z indyka - prosty i szybki przepis, który wykonasz w kilka chwil.      Kotlety z mięsa mielonego z indyka są znacznie delikatniejsze od wieprzowych i genialne dla dzieci. Mają mniej tłuszczu(...)pyszne drobiowe kotlety można podać z ziemniakami, ryżem albo ulubioną kaszą. Doskonale smakują z buraczkami na ciepło, surówką z marchewki lub mizerią.      Jak zrobić mielone z indyka . Ich przygotowanie jest banalnie proste. Aby odpowiednio przyprawić mięso mielone z indyka stosuję moje ulubione dodatki: oczywiście sól, pieprz, ale także posiekany koperek, czosnek oraz prażoną cebulkę. Masę mięsną starannie

Moja Książka Kucharska
Pieczone klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 66

Pieczone klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to zdrowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Klopsiki są delikatne, lekkie, pełne smaku, a aromatyczny sos dopełnia całości. Pieczone klopsiki z indyka – pomysł na fit obiad Klopsiki z indyka to jeden z najczęściej powtarzających się obiadów w moim domu. Przygotowuję je w różnych wydaniach, np. z cukinią w sosie pomidorowym(...)roztapia i tworzy dodatkową, chrupiącą warstwę na wierzchu. A gęsty, mocno aromatyczny sos, w którym później gotujemy jeszcze chwilę klopsiki, dopełnia pysznej całości. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Mięso z indyka – zdrowy wybór Krąży wiele mitów na temat mięsa drobiowego. Indyk to jednak naprawdę dobry wybór, jeśli chodzi o jasne mięso. Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, ale zawiera

Na-talerzu.pl
Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym z kaszą bulgur 88

umiejętności, jest szybki w przygotowaniu i smakuje wakacjami w słonecznej Grecji. Przepis ten poznałam podczas warsztatów zorganizowanych przez Krajową Radę Drobiarstwa w ramach kampanii promującej mięso indycze w Europie "Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości” .  Celem projektu jest  zwiększenie wśród konsumentów świadomości   wartości odżywczych mięsa indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej.  Razem(...)innymi blogerami przetestowaliśmy przepisy na dania z indyka, pod czujnym okiem szefa kuchni Szymona Szlendaka.     To moje pierwsze warsztaty od czasów pandemii, och jak dobrze było wrócić do kuchni i wspólnie gotować, myślę, że wszyscy bardzo za tym tęskniliśmy. Podzieleni na dwuosobowe zespoły rozpoczęliśmy krojenie, smażenie gotowanie a po 30 minutach jedliśmy już pyszne aromatyczne dania z indykiem

Wylizany Rondel
Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym z kaszą bulgur 133

umiejętności, jest szybki w przygotowaniu i smakuje wakacjami w słonecznej Grecji. Przepis ten poznałam podczas warsztatów zorganizowanych przez Krajową Radę Drobiarstwa w ramach kampanii promującej mięso indycze w Europie "Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości” .  Celem projektu jest  zwiększenie wśród konsumentów świadomości   wartości odżywczych mięsa indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej.  Razem(...)innymi blogerami przetestowaliśmy przepisy na dania z indyka, pod czujnym okiem szefa kuchni Szymona Szlendaka.     To moje pierwsze warsztaty od czasów pandemii, och jak dobrze było wrócić do kuchni i wspólnie gotować, myślę, że wszyscy bardzo za tym tęskniliśmy. Podzieleni na dwuosobowe zespoły rozpoczęliśmy krojenie, smażenie gotowanie a po 30 minutach jedliśmy już pyszne aromatyczne dania z indykiem

Wylizany Rondel
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 96

Kotlety mielone z indyka. Kotlety mielone z indyka - świetny sposób na łatwy i szybki obiad.      Pyszny przepis na kotlety mielone z indyka . Kotlety z podsmażoną cebulką, doprawione solą i pieprzem.  Aby kotlety były wyjątkowo miękkie, dodaję do mielonego namoczoną w mleku  bułkę oraz masło. Można także dodać pianę ubitą z białek, mielone z indyka staną(...)się wówczas bardzo pulchne i soczyste.      Jak zrobić kotlety mielone z indyka.      Ten przepis na kotlety mielone z indyka jest bardzo łatwy do wykonania. Kotlety mają delikatny i tradycyjny smak. Sekretem najlepszych kotletów jest dokładne wyrobienie masy mięsnej. Najlepszy efekt daje ręczne wyrabianie mięsa mielonego z podsmażoną na maśle rumianą cebulą, jajkiem i przyprawami

Moja Książka Kucharska
Indyk pieczony w całości 174

Pieczony indyk w całości to mój debiut kulinarny. Długo szukałam odpowiedniego przepisu… marynata od mamy, farsz od siostry, rusztowanie z marchewki z internetu. W ten sposób przygotowany i pieczony indyk jest bardzo kruchy, aromatyczny i soczysty. Mięso samo odchodzi od kości. Z pewnością jeszcze nieraz powtórzę ten wyczyn(...)Składniki: • cały indyk – mój 4,7 kg • sól, pieprz • 3 łyżki masła • 4 duże marchewki Marynata do indyka • 6 litrów wody • 6 łyżek soli • 2 główki czosnku • 1 łyżka pieprzu ziarnistego • 2 łyżki ziela angielskiego • 1 łyżka kminku • 8 liści laurowych Farsz • 250 g śliwek suszonych • 2 jabłka • 1/2 szklanki bułki tartej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżka

To co kocham
Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami 173

Dzisiaj proponuję kotleciki z indyka w klimacie śródziemnomorskim. Mimo, że powstały one w wyniku robienia porządków w lodówce to całkowicie podbiły moje serce. Połączenie mięsa z fetą, oliwkami i ziołami prowansalskimi w sosie z pomidorów z dodatkiem czosnku i bazylii to idealna propozycja na lekki obiad. Zapraszam Was na pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami.   Pulpeciki z indyka(...)fetą i oliwkami Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 150-200 g fety, rozdrobnionej około 35 oliwek czarnych, pokrojonych 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 jajko po pół łyżeczki: soli, pieprzu i papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich natka pietruszki, pokrojona mąka, olej rzepakowy do smażenia Sos: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów garść świeżych listków bazylii

UgotujmyTo.pl
Indyk na sposób azjatycki. 200

paski 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki) 1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek 2 plastry piersi z indyka  pokrojone w paski Przyprawa chińska 5 smaków, sos sojowy kikkoman,  słodko-pikantny sos chilli, szczypta cukru, curry,   sól, olej do smażenia. Wykonanie: Wszystkie składniki pokroić(...)przepisie i poukładać osobno na talerzu .Filety z indyka  posolić i posypać curry. Najlepiej smażyć wszystko na woku. Najważniejsza jest temperatura i szybkość wykonania. Dlatego też wszystkie składniki potrawy należy przygotować przed smażeniem .Nagrzewamy suchą patelnie i dopiero jak jest bardzo gorąca nalewamy olej ( 2-3 łyżki).Po chwili jak olej się nagrzeje smażymy paski indyka

Kulinarny karnet Christophera
Indyk a’la książę Orloff. 229

Turkey  a'la  Orloff. Jest to przepis prawie ukoronowany ,bo książęcy i tak smakuje .Indyka najpierw smażymy ,potem się piecze ,kroi , nadziewa ,polewa sosem i zapieka. Trochę dużo tych zabiegów ,ale warto. Przygotowanie dania zajmie nam  1,5-2h,nie więcej. Danie jest idealne na przyjęcie ,ponieważ wszystko z wyjątkiem ostatniego zapiekania można przygotować wcześniej. Goście(...)przy stole i my też. Pierś z indyka pieczona z nadzieniem ryżowo - pieczarkowo - cebulowym. Etap 1 - przygotowanie pieczeni  a’ala Orloff   Składniki. 1 kg piersi z indyka 1-2 marchewki 2 cebulki 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli 1 liść laurowy ½ łyżeczki tymianku Olej do smażenia Piekarnik nagrzać do 160stop. Osuszone mięso dokładnie  obsmażyć, zrumienić z każdej strony

Kulinarny karnet Christophera
Indyk z grillowanym serem na warzywach. 166

Składniki: 30 dag filet z indyka 10 dag ser grecki grillowy halloumi 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt cukinia 1 mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać(...)przyprawą, pieprzem, morską solą i grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni  grillować ser halloumi, następnie ser położyć  na grillowanym indyku i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Warzywa pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić  ząbek czosnku, który po chwili wyjąć

Kulinarny karnet Christophera