Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości 147Relacja z warsztatów kulinarnych zorganizowanych w ramach projektu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”. Sama w to nie wierzę, ale nauczyłam się czegoś nowego! Pod koniec lutego miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych, których głównym tematem był indyk. Mięso indycze dosyć często pojawia się w naszym domu i wszyscy je bardzo lubimy. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego(...)delikatne i soczyste mięso. Nie zawiodłam się, poznałam! I zaraz się z Wami podzielę nowym odkryciem. Ale wcześniej napiszę Wam więcej o samym projekcie. Wings of quality Projekt „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” to unijny projekt edukacyjno-informacyjny, w dużym uproszczeniu, mający na celu popularyzację mięsa indyczego jako wartościowego elementu właściwej diety i stylu życia. Inicjatorem projektu jest Krajowa
Dietolog
Podudzie indyka pieczone z suszonymi pomidorami 164naszej kuchni rzadko wykorzystujemy mięso z indyka, ale gdy kupiliśmy udziec, podzieliliśmy go na dwie części i zrobiliśmy z nich dwie potrawy. Podudzie z indyka upiekliśmy w rękawie z dodatkiem suszonych pomidorów oraz śródziemnomorskich przypraw, mięso było bardzo soczyste, miękkie i z łatwością odchodziło od kości. Suszone pomidory sprawiły, że podudzie indyka nabrało słodkiego pomidorowego smaku, a wytworzony podczas pieczenia(...)jeszcze ten smak podkreślił. Składniki na podudzie indyka pieczone z suszonymi pomidorami 1 podudzie z indyka 10 suszonych pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie W moździerzu rozgnieść ziele angielskie i liść laurowy, dodać oregano i bazylię, wymieszać. Podudzie z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem
niecodziennikpary
FILET Z INDYKA SMAŻONY: przepis na soczyste sznycle z indyka 200Sznycle z indyka smażone w chrupiącej panierce fot. MKK Przepis na smażone filety z indyka. Soczyste sznycle z indyka smażone w chrupiącej panierce na obiad. Pyszne sznycle marynowane w soku z pomarańczy, przyprawione przyprawą do gyrosa, rozmarynem i oregano. Absolutnie rewelacyjny smażony filet z indyka. Najlepszy z pieczonymi ziemniakami i sezonową surówką . Jak zrobić smażone filety z indyka - wypróbowany, prosty(...)przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. ----------------------------------- Liczba porcji : 4-6 Czas przygotowania : 30 minut* ----------------------------------- *oprócz czasu na marynowanie mięsa Oto składniki i przyprawy na marynowane i smażone filety z indyka: 1 kg zgrabnego filetu z indyka 1/2 pomarańczy pokrojonej w plastry 2 jajka bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia marynata na kotlety z indyka: 1/2 filiżanki dobrej oliwy
Moja Książka Kucharska
Indyk w potrawce 247Indyk w potrawce. Potrawka z indyka z warzywami w gęstym, śmietanowo-cytrynowym sosie to propozycja na pożywny, lekkostrawny obiad. Mięso z piersi indyczej jest chude, wartościowe i bardzo smaczne. To lekkie i smaczne danie, doskonałe na obiad. Potrawka z gotowanego mięsa drobiowego to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem, to danie to pozytywne wspomnienie z tego okresu. Zamiast piersi(...)indyka można ugotować skrzydła indyka udko . Indyka w potrawce i kurczaka w potrawce uwielbia mój syn . Gdy przyjeżdża do domu to chce jeść naprzemiennie drób w potrawce, gołąbki i ruskie pierogi.Pracy przy przygotowania potrawki z indyka za dużo nie ma . Polecam przepis na klasycznego kurczaka w potrawce. Składniki: filet z piersi indyka ok. 600 g 1 marchew 1 pietruszka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Burgery z cukinii i indyka czyli Niedzielne Mielenie odc.24 194tych jak od mamy. Pełne smaków, z ekscentrycznie zielonymi akcentami. U nas z ziemniakami i surówką z pomidora i papryki. Przepis znalazłam u Anny. Burgery z cukinii i indyka 500 g mielonego mięsa z indyka (u mnie z filetu
Dzieje kuchennej Wiewióry
Golonka indyka w rozmarynie, szałwii i tymianku 176Składniki: 2 - 4 golonki z indyka garść świeżych ziół rozmarynu, tymianku i szałwii sól, pieprz czosnek granulowany mielona papryka rękaw do pieczenia Golonki myjemy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. zioła drobno siekamy a następnie wcieramy w mięso. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy 180 - 190 stopniach C około 40 minut. Mięso(...)pieczemy bez dodatkowego tłuszczu. Indyk w ziołach
Bon Appetit Małgorzaty
Indyk z warzywami 233Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. Składniki: 0,5 kg piersi z indyka (lub kurczaka) pół pora kawałek czerwonej pap ryki kawałek zielonej papryki 5 dużych pieczarek sól, pieprz przyprawa do drobiu 1 łyż ka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego bazylia oregano Sposób przygotowania: 1. Umyte mięso kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso
Kuchnia domowa Ani
Golonka z indyka w ziołach 222Moja pierwsza golonka z indyka. Zrobiłam ją według przepisu Małgorzaty i bardzo nam smakowała :) Składniki: 2 golonki z indyka świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn) pieprz, sól słodka mielona papryka czosnek granulowany Sposób przyrządzenia: 1. Golonki myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, nacieramy granulowanym czosnkiem i posypujemy mieloną papryką. 2. Świeże zioła siekamy. Ziołami posypujemy golonki. 3. Golonki wkładamy do rękawa
Kuchnia domowa Ani
Kotleciki mielone z indyka z otrębami 229Dziś zapraszam na szybkie kotleciki z indyka, są pyszne i nie mają wiele kalorii. Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 mała cebula 3 łyżki otrąb pszennych sól, pieprz majeranek Sposób wykonania: 1. Cebulkę drobno siekamy. 2. Mięso mieszamy dokładnie z otrębami, jajkiem, posiekaną cebulką, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. 3. Formujemy kotleciki. Smażymy na patelni, najlepiej
Kuchnia domowa Ani
Zielone stir-fry z indykiem 307dodatkowo szpinakowym makaronem. Smakowo to wyśmienite danie, a te różne odcienie zieleni pięknie i apetycznie prezentowały się na talerzu- no, przynajmniej ja wraz z rodziną tak stwierdziliśmy :))) * pierś z indyka- 300 g * cebula- 1 szt. * cukinia- 1 spora sztuka * groszek cukrowy- 100 g * makaron szpinakowy- 120 g * sos sojowy- 3 łyżki * czosnek- 1 ząbek * suszona papryczka chili- 1/2 łyżeczki * sól(...)talarki i zeszklić ją na głębokiej patelni z olejem. Na patelnię z cebulą dodać pokrojoną w cienkie paski- doprawioną sosem sojowym, chili oraz pieprzem i czosnkiem- pierś z indyka i chwilę podsmażyć (1-2 min.). Cukinię również pokroić w paski, wrzucić na patelnię i s mażyć na średnim ogniu około 1 minuty, często mieszając. Ugotowany makaron wraz z groszkiem przełożyć
Kraina Miodem Płynąca
Dyniowe" frytki"z filetem z indyka w panierce z pestek dyni 210niejadek zje taki obiadek.Nie sa one tak chrupiace ,jak ziemniaczane smazone we frytownicy,ale smakosze dyni i nie tylko beda zachwyceni..Polecam! Skladniki na 4 porcje: 4 filety z indyka lub kurczaka a´150 g sol,pieprz 50 g pestek z dyni 60 g bulki tartej ( lub czerstwej bulki) 1 dynia Hokkaido okolo 1 kg 2 lyzki oliwy 1 lyzeczka(...)slodkiej papryk3 lyzki masla ghee ziola np.rozmaryn,szalwia (niekoniecznie) Wykonanie: Filety z indyka lekko rozbic pod folia spozywcza.Posolic,oproszyc pieprzem.Pestki dyni i czerstwa bulke umiescic w kielichu blendera i grubo zmielic.Filety obtoczyc w rozmaconym jajku i opanierowac w bulce z pestkami.Odlozyc do lodowki. Piekarnik nastawic na 220°C ( z nawiewem na 200°C)..Umyta dynie przekroic na 4 czesci ,przy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
duszony udziec indyka z cebulą i marchewką... 482Składniki: udziec z indyka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ząbki czosnku 2 sztuki, przyprawa do zup - do smaku, marchewki 6 sztuk, cebula 4 sztuk, woda 1 szklanka mięso z udźca indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym na gorącym oleju zrumienić z każdej strony posypać kucharkiem, dodać pokrojone w grubsze kawałki marchew, cebulę i żabki czosnku dodać kucharka w płynie
W Mojej Kuchni Lubię
kasza jęczmienna średnia z pieczarkami,indykiem w papryce żółtej... 230Składniki: kasza jęczmienna średnia 1 szklanka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso gulaszowe z indyka 30 dag, cebula 1 sztuka, pieczarki 40 dag, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, papryka żółta 5 większe, olej 2 łyżki na gorącym oleju podsmażyć mięso gulaszowe z indyka pokrojone na małe kawałki razem z pokrojoną w kostkę cebulą dodać
W Mojej Kuchni Lubię