Smaczny tort z pysznym musem czekoladowym (2-składnikowym). W taki sposób nie robiłam jeszcze musu czekoladowego. Do czekolady świetnie pasują wiśnie, których nie należy tutaj żałować. Czekoladowa uczta, na którą można sobie pozwolić od czasu do czasu. Ten tort był przygotowany z okazji urodzin mojej mamy. Polecam. :) Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami PRZEPIS Temperatura piekarnika: 190oC Czas pieczenia: ok. 30-40min Biszkopt genueński (z przepisu Michel Roux "Jajka", ø20cm) ... czytaj dalej...
WitamCzy tej śmietany na krem ma byc 15 ml czy 150?Dziękuje za odpowiedź
Oczywiście 150ml. Dziękuję za uwagę. :) Już zaktualizowane.
zainspirowałaś mnie do wypróbowania tego smakołyka:)pal licho z wagą ;)
tort idealny dla mnie...czekoladaaaa dużo czekoladyyy <3 i jeszcze wiśnie! mniam
Wyczuwam dwie pasje,które realizujesz na swoim blogu.Pierwsza pasja to uduchowione i zdrowe wypieki powstające z głębi serducha a druga to chęć zatrzymania w kadrze tego co robisz, aby zachęcić innych malkontentów do spróbowania swoich sił.Tak trzymaj...... a my "ciekawscy" będziemy Cie "odwiedzać" i czerpać natchnienie sporządzania do konsumpcji zdrowej i smacznej wyżerki.Łasuch
O tak... Czekoladowo jest bardzo. I wiśniowo, porzeczkowo... :)
Piękny Ci wyszedł! Generalnie mam pecha w temacie pieczenia tortów ale Twój zachęca do podjęcia kolejnych prób :)
Witam,Jutro zamierzam wypróbować Pański przepis, ale mam jedno pytanie. Otóż z ilu łyżeczek kawy ma być ten napar z kawy? :)
Ja dodałam 2,5-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody (można tez zaparzyć herbatę). Najlepiej spróbować poncz po przyrządzeniu i wedle uznania dodać jeszcze trochę kawy lub alkoholu. Powodzenia! :)
tak oglądam Twoje wypieki, Piękne! powinnaś otworzyć cukiernię :)
witam....coś mi się wydaje, że tej śmietany to powinno być znacznie więcej niż tylko 150 ml (toż to jedynie troszkę więcej niż pół szklanki) to bardzo mało zważywszy, że jak piszesz śr.tortownict to 22 cm i jak na zdjęciu widać masz dwie warstwy kremupozdrawiamdakota
Kremówki jest tyle ile trzeba. Dodanie większej ilości sprawi, że krem będzie bardziej śmietankowy niż czekoladowy (co kto lubi). Proszę pamiętać, że zgodnie z przepisem śmietanę z rozpuszczoną czekoladą należy dobrze ubić. A ubita śmietana zwiększa objętość. Taka ilość kremówki według mnie jest właściwa (dla mnie im mniej śmietany tym lepiej).
Właśnie przymierzam się do upieczenia tego pięknego tortu... mam pytania. Czy smarować kremem czekoladowym tort razem z bokami czy sam wierzch tortu? Czekolada do tego kremu ma byc gorzka czy mleczna? Jesli mam forme 24 cm to czy skladniki na krem powiekszyc? I ile wychodzi ponczu i jak mocno nawilzyc nim biszkopty? Pozdrawiam!!!!konik1320
Tak, należy zwiększyć porcję składników na ciasto i krem dwukrotnie. Ja nie smarowałam kremem wierzchu (na górze była tylko polewa czekoladowa). Boki delikatnie posmarowałam kremem (krem połączył się z polewą), tak żeby można było przykleić orzeszki. Jeśli chodzi o nasączenie... to już trzeba wyczuć. Zależy jaki nam wyszedł biszkopt (czy suchy) i jak mocno nasączony biszkopt my lubimy. Zawsze jak ponczu zabraknie to można go dorobić. ;)
Jutro mój pierwszy raz z tortem! : )Wybrałam Twój i mam nadzieję, że wyjdzie mi równie smakowity co Tobie. : )a czy zamiast orzeszków na bokach mogą być migdały? : )
Nie wiem jak długo ubijałaś krem. Trudno mi powiedzieć dlaczego tak Ci wyszlo, może trzeba było dodac w tej sytuacji trochę smietanki kremówki lub mleka do kremu?
Zapomniałam się pochwalić : )mój pierwszy tort = mój pierwszy sukces. Rodzina była zachwycona i nie wierzyła, że robiłam go sama (myślała, że kupny z cukierni).smak - pycha!Jedyny minus to to, że przy krojeniu czekolada na górze strasznie się łamała... ale to chyba mój błąd, bo kroiłam go od razu po wyjęciu z lodówki.