bulion i mleko i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje, po czym wmieszaj serek twarogowy. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj większą część startych serów, dopraw do smaku jeżeli to konieczne, wmieszaj jogurt i posyp resztą wierzch dania. Włóż patelnię do piekarnika i zapiekaj aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, po czym podawaj
karmelowyefekt będzie doskonały! Przygotuj: Mięso mielone Papryki do faszerowania Świeże zioła: bazylia, majeranek, takie jak lubisz Kukurydza w puszce Chili Pomidor Kilka ząbków czosnku Ceula Pieczarki Granat Kozi ser Oliwa z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso z posiekaną cebulą. Mięso może być wołowe, wieprzowe – jakie akurat macie. Do podsmażonego(...)składniki. Tutaj dowolność jest zdecydowanie zalecana. Po wyłączeniu ognia dodajemy pestki granatu. Gotowy farsz nakładamy do papryk. Z 400g. mięsa otrzymamy 4 średniej wielkości papryki. Na wierzch kładziemy kozi ser i zapiekamy do momentu, aż się rozpuści. Gotowe
MarcinChefPolaków. Bardzo dobrze, bo to pyszne i zdrowe mięso, którego nie ma co się bać! Przygotuj: Świeże filety z piersi kaczki Miód Musztarda Rozmaryn Gruszka Oliwa z białej trufli Ser halloumi Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy, nacinamy skórę, solimy i przyprawiamy pieprzem. Ważne, by mięso kaczki było w temperaturze pokojowej. Następnie filety marynujemy w miodzie i musztardzie(...)wytopienia się tłuszczu ze skóry. Z drugiej strony smażymy nieco krócej. Po przygotowaniu kaczki zostawiamy ją na kilka minut, by wszystkie soki pozostały w mięsie. W tym czasie smażymy ser halloumi, który doskonale smakuje w połączeniu z kaczką, a smaży się bardzo szybko, bo tylko ok. 1 minutę z każdej strony. Kaczkę przed podaniem kroimy w plastry. Podajemy z sosem
MarcinChefadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 300 g szynki w kawałku 200 g sera żółtego w kawałku 1 słoiczek cebulki perłowej 4 jajka 4-5 ogórków konserwowych 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka chrzanu 5-6 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obierany i kroimy w kostkę. Groszek i kukurydzę odsączamy. Ogórki, szynkę(...)ser kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Większe cebuli przekrawamy np. wzdłuż. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez, chrzan i doprawiamy solą oraz pieprzem
Domowy Smak Jedzeniastał się domowym hitem. Składniki: 600 ml maślanki 100 ml jogurtu greckiego, bądź innego gęstego pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek natki pietruszki bądź zamiennie pęczek drobnego szczypiorku 250 g sera białego chudego 1 cebula sól, pieprz do smaku orzechy włoskie w dowolnej ilości do posypania na wierzch (u mnie w dużej, oczywiście) 1 łyżka dobrego oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę(...)drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Maślankę połączyć z jogurtem. Dodać rozdrobniony ser biały. Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce (posiadacze termomixu delikatnie szatkują w maszynie). Dodać do chłodnika. Koperek, natkę pietruszki lub szczypiorku drobno posiekać. Dodać do całości. Dodać podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać orzechami włoskimi
gutfutczekam z utęsknieniem, bo te 45 słoików moje gwiazdy już pochłonęły. No ale dziś nie truskawkowo za to na pewno kolorowo Składniki: duża garść rukoli duża garść roszponki opakowanie sera feta 1/2 bakłażana 1/2 owocu granatu czarny sezam kilka łyżek oleju dobrej jakości opcjonalnie kilka plastrów kiełbasy salami z orzechami (w promo była, a kanapek nie jadam, więc dodałam ) odrobina(...)pieprzu ziołowego Wykonanie: Rukolę i roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć w misie bądź na półmisku (w zależności w czym podamy sałatkę) Z sera feta zrobić jednolitą masę i uformować małe kulki (ostatnio uwielbiam tą zabawę). Każdą kulkę obtoczyć w czarnym sezamie. Dodać do sałat. Bakłażan pokroić w 1 cm plastry i podzielić na 4 części. Wrzucić do miski, dodać kilka
gutfutsobie wymodziłam. Na dwa dni, czyli znów oszczędnie Składniki: 1/2 opakowania rukoli 1/2 opakowania roszponki 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) ok. 500 g polędwiczek z piersi kurczaka 100 g sera pleśniowego typu blue kilka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej 2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Polędwiczki pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić(...)podsmażyć z obu stron. Sałaty umyć, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Dodać do nich podsmażone polędwiczki. Z bulwy fenkułu usunąć twardą podstawę i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałat. Ser pokroić w słupki, dodać do reszty. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Również dodać do sałatki. Sałatki nie mieszać. Sos z kiwi 5 owoców kiwi 1 łyżeczka musztardy dijon
gutfutwiele sposobów, ale często przekonuję się, że to, co proste jest najlepsze. I tak jest również w tym przypadku! Składniki (dla 2 osób): 500 g zielonych szparagów parę plastrów sera pleśniowego typu blue (akurat taki, krojony w plastry miałam) kilka orzechów włoskich łyżka masła sól Wykonanie: Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, dokładnie je umyj pod wodą. W wysokim garnku ugotuj wodę(...)bieżącą wodą, dzięki temu szparagi zachowają swoją jędrność. Osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj szparagi i delikatniej podsmażaj ok 2 minut. Przełóż na talerz, pokrusz ser, posyp drobniej posiekanymi orzechami
gutfutresztki po np wczorajszym obiedzie. Doskonale sprawdzi się do tego trochę czerstwa bułka - wtedy proponuję posmarować ja, od środka, masłem. Do tak przygotowanej bułki możemy nałożyć wszystko co lubimy: ser żółty, biały, warzywa wędliny czy wcześniej upieczone lub ugotowane mięso. Pole do popisu jest ogromne. Wyglądają takie zapiekaneczki bardzo smakowicie więc doskonale sprawdzą się również jako przystawka lub śniadanie(...)garści szpinaku 2 jajka kilka plastrów szynki W bułce wycinamy górę i wydrążamy jej zawartość. Szpinak dokładnie płuczemy i delikatnie przysmażamy na maśle (można dodać odrobinę śmietany lub sera). Nakładamy go do bułki. Na szpinaku układamy plastry szynki tak aby od góry pozostała przestrzeń ok 2 cm i wbijemy tam jajko. Robimy to bardzo delikatnie tak aby wyszło nam idealne
sierotka maRysia w kuchniszklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na masę serową: 250 g białego sera (może być z wiaderka, ja użyłam zwykłego twarogu) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na kruszonkę + świeże(...)tyle czasu jeszcze raz odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W każdym kawałku ciasta odciskamy kółko szklanką – można zanurzyć ją w mące, żeby nie przyklejała się do ciasta. Drożdżówki wypełniamy serem, owocami i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe drożdżówki możemy dodatkowo polukrować prostym lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymamy wiosnę, dodałam do niej natkę kolendry, ale jeśli nie lubicie, można ją pominąć. Składniki : 200 g makaronu (u mnie orecchiette) 6 połówek brzoskwiń z puszki ok. 20 dag sera żółtego pół puszki kukurydzy dwie łyżki majonezu łyżka oliwy sól pieprz ewentualnie: pół pęczka kolendry Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać ostudzony makaron z oliwą(...)makaronu dodać kukurydzę oraz ser żółty i brzoskwinie pokrojone na kawałki podobnej wielkości. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodać pokrojoną kolendrę. ----- Podobne
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki na farsz: 200 g młodych listków pokrzywy 200 g sera feta 100 g cebuli 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła klarowanego pieprz do smaku wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, na drobno siekamy również czosnek, wkładamy na patelnię i podsmażamy z masłem. Listki pokrzywy myjemy w zimnej wodzie, odsączmy i kroimy na małe kawałki, wkładamy do usmażonej(...)cebuli, dodajemy pokruszony ser feta doprawiamy pieprzem i dokładnie łączymy wszystkie składniki. składniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy
Domowy Smak Jedzeniasmaczne śniadania, lub kolacje. Pasta z twarogu, papryki i szczypiorku. Nie warto przepłacać za gotowe, smakowe twarożki. Taka pasta smakuje dzieciom i rodzicom. Polecam. 50 dag sera białego 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu (dobra cena KLIK ) 1 pęczek szczypiorku 1-2 łyżki papryki słodkiej sól wg smaku Twaróg można zmielić(...)dokładnie „zmiąć” razem ze śmietaną widelcem. Szczypiorek myję, osuszam i drobniutko siekam. Dodaję go do sera i mieszam. Następnie dodaję paprykę słodką. Wszystko razem mieszam, solę do smaku i gotowe
Takie tam pichceniekcal! SKŁADNIKI ( 4 po rcje - 280 kcal - 1 porcja 70 kcal !!!) pęczek zielonych szparagów - 500g 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu (lub innego ulubionego sera) 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i obieramy (najlepiej obieraczką do warzyw) do 1/3 wysokości. Podsmażamy na oliwie skropione sokiem z cytryną - przez około 5 minut(...)średnim ogniu). Gorące posypujemy serem i podajemy jako przekąskę :) Smacznego!!! 1 porcja to tylko 70 kcal :) - białko - 4,8 g - tłuszcz - 4,5 g - węglowodany - 4,75 g - błonnik - 1,85 g Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Moje Kuchenne Rewelacjemój numer 1 na lunchboxowej liście potraw do pracy :) Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: ½ szklanki kaszy kuskus ½ szklanki wywaru 6-7 pomidorków koktajlowych Ok. 100g sera feta 2 łyżki nasion słonecznika Pęczek szczypiorku 1 łyżka oleju rzepakowego Odmierzoną kaszę kuskus umieszczamy w misce i zalewamy ciepłym wywarem. Miskę zakrywamy na 5 minut. W między czasie słonecznik(...)prażymy na patelni, pomidorki kroimy w ćwiartki, ser w kostkę, a szczypiorek siekamy. Następnie mieszamy kuskus, dodajemy przygotowane składniki i polewamy olejem. Całość mieszamy :) Smacznego W wersji lunchboxa do pracy
Kolizje Smakówgruszki -3 szt jabłko - 2 szt papryka zielona - 1 szt ser gouda -20 dag sok z cytryny - 2 łyki imbir mielony - 1 szczypta olej - 2 łyżki miód płynny - 2 łyżki sól pieprz Gruszki i jabłka umyć, obrać, przeciąż na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)cienkie paseczki. ser gouda zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do szklaneczki wlać sok z cytryny, olej, miód, dodać szczyptę imbiru, sól i pieprz, wszystko razem dobrze wymieszać i polać tym sosem sałatkę. Sałatkę dokładnie wymieszać z sosem i wstawić na 30 minut do lodówki
Camilla w kuchniłyżki likieru amaretto 1/2 szk rodzynek 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl posiekanych orzechów włoskich/migdałów skórka otarta z 1 cytryny 4-5 jabłek 450 g sera białego zmielonego trzykrotnie 50 g masła Wykonanie: Rodzynki zalewamy amaretto i odstawiamy na kilkanaście minut. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce(...)dużych oczkach. W misce lekko ubijamy całe jajka z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny i ser. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jabłka, orzechy i rodzynki, mieszamy dokładnie łyżką. Następnie powstałą masę łączymy z przygotowanym wcześniej makaronem i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na wierzchu plasterki masła. Przykrywamy dokładnie folią aluminiową z wierzchu, wstawiamy
Malinowe Pocałunkicoś" mogę się wreszcie z Wami podzielić moim pomysłem a jednocześnie zachęcić do wypróbowania. Składniki : ( proporcje ) 5 pieczarek ( o średnicy 5-6 cm ) 2 łyżeczki pesto bazyliowego 5 dag sera pleśniowego Lazur Przygotowanie : Z pieczarek odrywam nóżki. Ser pleśniowy Lazur kruszę w małe kawałeczki, dodaję 2 łyżeczki pesto i mieszam razem. Pieczarki wykładam na dobrze rozgrzanego grilla wpierw kapeluszem
Mechanik w kuchniulubiony sernik mojej Mamy i jak co roku piekę go na jej urodziny , jest na spodzie z herbatników zrobiony jedynie z sera i jajek ,delikatny ale nie taki lekki jak inne moje serniki,jest bardziej "zbity" i serowy ale równie smaczny jak pozostałe. Składniki : - 1 kg twarogu ,może być kilkakrotnie mielony lub z wiaderka ale musi być sztywny(...)utrzeć z masłem na jasną masę , dodawać żółtka po jednym i ucierać do puszystej masy - ten etap jest bardzo ważny bo dobre napowietrzenie masy to polowa sukcesu , dodawać łyżkami ser biały i nadal ucierać ale już na wolniejszych obrotach ,dodać wymieszany budyń z proszkiem do pieczenia i kaszą , z białek ubić sztywną pianę i połączyć obie masy ale już delikatnie
Wypieki Renemyślę, że dobrze by się sprawdziły zamiast grzanek do zupy. Można upiec więcej i przechowywać długo w metalowej puszce Składniki: 20 dag mąki 20 dag masła 20 dag sera żółtego szczypta soli łyżka mleka oregano papryka słodka i ostra Masło i ser ścieramy na tarce, dodajemy do mąki z solą rozcieramy, dodajemy mleko i ugniatmy razem. Ja podzieliłam ciasto
Idę coś wszamaćosób ) TORTELLINI: * mąka pszenna – 1 czubata szklanka * jajko – 1 szt * masło – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl NADZIENIE: * ser biały / twaróg – ok. 150 g * żółtko – 1 szt * cukier – do smaku SOS KARMELOWY: * cukier – 2 łyżki * śmietana 30% – ok. 1/3 szkl * masło – 1 łyżeczka SPOSÓB(...)minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę. Możemy dodać odrobinę wanilii albo cukru z prawdziwą wanilią! SOS KARMELOWY: Na patelni karmelizujemy cukier, do roztopionego dodajemy masło i energicznie
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: Ciasto: - 7 dag margaryny do pieczenia - 7 dag cukru - 1 jajo - 1 mały cukier waniliowy - 15 dag mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 10 dag cukru - 1 cukier waniliowy - 2 jaja - 2 żółtka - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki mleka - 1 duży budyń waniliowy Piana: - 2 białka - 2 łyżki cukru - szczypta soli(...)cukier, cukier waniliowy i jajo. Na końcu dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam łyżką, na końcu łączę dokładnie rękami i wykładam na blaszkę. Przygotowuję masę serową: Do sera dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję ze sobą. Stopniowo dodaję pozostałe składniki, tj. jaja, żółtka, mleko, olej oraz budyń waniliowy. Masę serową wykładam na ciasto, układam na niej pokrojone
Wielopokoleniowochoć bez dodatku cukru i co tu dużo mówić pyszne. Spróbujcie koniecznie. Składniki (porcja dla 3-4 osób): 1 szkl. kaszy manny 3/4 szkl. mleka 250 g sera białego półtłustego (1 kostka) 1 banan 3 jajka Kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy na jakieś 20-30 minut, by je wchłonęła. Następnie dodajemy ser, pokrojonego banana oraz żółtka
Cynamonowe szczęścieodparuje z nich woda, dodaj czosnek i wlej wino. Gotuj całość przez około 5 minut, aż wino w większości odparuje. W miseczce wymieszaj dokładnie żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj
karmelowygrzankami. Składniki na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka 1/3 - 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki pomarańczowej marynata do kurczaka: 1 łyżka miodu 3-4 łyżki sosu teriyaki dressing : 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru(...)patelni grillowej. Kapustę posiekać i wsypać do miski. Pomarańczę lub ananasa pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Papryki - czerwoną i pomarańczową pokroić w kostkę i razem z kosteczkami żółtego sera i usmażonymi kawałkami kurczaka dodać do pozostałych składników. Przed podaniem polać dressingiem przygotowanym z oleju rzepakowego, octu jabłkowego, cukru/ksylitolu oraz przypraw. Wymieszać
Ze smakiem i z pasjąwykorzystanie czerstwego pieczywa. Bardzo dobrze smakują na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym. Składniki (ok 10 sztuk): 6 kromek pszennego chleba pół szklanki mleka 2 jajka 200 g sera żółtego 4 łyżki prażonej cebulki (można pominąć) sól, pieprz oregano, papryka ostra, papryka wędzona 2 ząbki czosnku Przygotowanie Pieczywo kroimy w kwadraty, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut żeby(...)namokło. Następnie miksujemy albo rozgniatamy ręką, aby utworzyć jednolitą masę. Dodajemy jajka, ser starty na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulkę i przyprawy do smaku. Mieszamy dokładnie. Masę nakładamy do wysmarowanych masłem form do muffinek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około
e-PrzepisyKulinarne