PASTA SEROWO-JAJECZNA Bardzo prosta, a zarazem bardzo smaczna pasta. Szybko się ja robi i może być pomysłem na przekąskę, gdy niespodziewanie odwiedza nas goście. Składniki: 100 g sera żółtego 2 jajka 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy na twardo PATRZ TUTAJ>>> JAJKA GOTOWANE NA TWARDO Studzimy i ścieramy(...)tarce. 2. Ser żółty ścieramy na tarce. 3. Czosnek obieramy z łupiny, przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku i rozcieramy nożem na papkę. 4. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. 5. Nasza pasta jest gotowa . Możemy ja podawać na chlebie bub w wersji przekąskowej - na krakersach. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachznudzi. Tak proste, a w tak wielu odsłonach mogą zrobić furorę na talerzu. Naleśniki ze szpinakiem, pojawiają się u mnie w domu w różnych postaciach : z kurczakiem, z serem feta, sosem pomidorowym. Dzisiaj jednak mam dla Was ricottową wersje szpinaku. Spróbujcie :) Składniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 3 jajka (temperatura pokojowa) 1 łyżeczka(...)cukru szczypta soli mąka łyżka oleju garść szpinaku baby opakowanie szpinaku baby 25dag sera ricotta 2 ząbki czosnku sól. pieprz szczypta papryki ostrej łyżka masła Do podania: orzechy nerkowca śmietanka Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej oraz umyty rozdrobniony szpinak baby (mogą być cząstki
ChilliJemyimprezie można w niej maczać krakersy lub kawałki warzyw, a na grillu jako sos do mięs. Zrobienie jest szalenie łatwe, a efekt wręcz doskonały. Jeśli nie lubicie koziego sera śmiało możecie zastąpić go fetą, jednak moim zdaniem z kozim ma zdecydowanie lepszy, bardziej wyrazisty smak. SKŁADNIKI : - 3 duże czerwone papryki - 100 g białego, dojrzewającego koziego sera - 4 duże
Kuchnia bezglutenowa LoliDziś polecam sałatkę makaronową z brokułem. Jadłam ją kilka razy i zawsze wyśmienicie smakuje. Dodatkowo świeży koperek nadaje jej niepowtarzalny smak. 4 garście makaronu świderki 1/2 brokuła 100gram sera żółtego pokrojonego w kostkę 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę (mogą być inne kolory papryki oraz większe ilości) 3 4 łyżki oliwy sól, pieprz pęczek świeżego koperek Makaron gotujemy według przepisu(...)osolonej wodzie. Z brokuła odcinamy różyczki i blanszujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie studzimy przez chwilę w zimnej wodzie . Wszystkie warzywa łączymy z makaronem i serem żółtym. Dodajemy pokrojony koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comjeszcze prażonymi orzeszkami , migdałami i kokosem . To dopiero będzie mega uczta! SKŁADNIKI: * mąka – 110 g * kakao – 15 g * cukier – 40 g * soda – 1 płaska łyżeczka * ser biały półtłusty – 130 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna 18%60 g * olej do smażenia DODATKOWO: * czekolada – ok. 100 g * masło – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę(...)cukier, kakao i sodę przesiewamy. Ser biały miksujemy z żółtkami i śmietaną na gładką masę. Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku. Odrobinę czekolady zostawiamy do posiekania, resztę roztapiamy
Ostra na SłodkoBłyskawiczna danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska na ciepło na karnawałowej imprezie. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka plastrów salami kilka plastrów sera żółtego garść oliwek zielonych garść rukoli Sos: puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku szczypta papryki wędzonej oregano, bazylia sól pieprz ziołowy, pieprz cayenne Przygotowanie Na rozgrzaną patelnię wylewamy pomidory (ja je wcześniej miksuję), dodajemy czosnek przeciśnięty przez(...)przyprawy. Dusimy przez ok. 15 min, aż sos zgęstnieje. Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawijamy brzegi i smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy salami, ser i oliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu układamy rukolę
e-PrzepisyKulinarneproszek do pieczenia,kakao, miksować przez chwilę na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej olejem Twaróg dwukrotnie zemleć ( może być gotowy z wiaderka - polecam 500 g waniliowy). Przekładamy ser do dużej miski, dodajemy pozostały cukier i budyń i miksujemy aż składniki się połączą. Masę serową przekładamy do szprycy i wyciskamy na ciasto tworząc kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy przez 40 minut. Ciasto dla kogoś kto lubi np. murzynka z serem :) tylko ,że zamiast łat jest serowa kratka ____ Jak wam mija niedziela ? U mnie trwa wielkie malowanie :) a potem idę na światełko do nieba - obowiązkowo
W Moim Magicznym DomuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna, aromatyczna i soczysta pierś z indyka w formie rolady z dodatkiem warzyw i sera camembert. Zrobiłam ją na niedzielny obiad z składników, które akurat posiadałam w lodówce. Mięso wyszło rewelacyjnie, wszystkim bardzo smakowo. Wam również polecam przygotować roladę indyka na obiad dla swojej rodziny, jestem pewna(...)wszystkim będzie smakować Post Rolada z indyka z warzywami i serem camembert pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeGotowe ciasto odstawiamy na ok. 30 min. Następnie smażymy cienie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Usmażone układamy na talerzu jeden na drugim. składniki na farsz: 12 plastrów sera żółtego 300 g szynki wykonanie: Szynkę kroimy w kostkę. Na każdym naleśniku układamy po 1 plasterku sera i porcje szynki. Brzegi naleśnika zwijamy do środka a następnie każdego naleśnika obsmażamy
Domowy Smak Jedzeniaodmiany coś bezmięsnego... 1 szkl. ryżu cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego kilka suszonych pomidorów sól,pieprz, wegeta natka pietruszki bułka tarta do panierowania olej kujawski 3 ziarna do smażenia Ryż ugotować na sypko.Cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż wymieszać z jajkami ,startym serem żółtym, pokrojonymi pomidorami i natką.Doprawić do smaku.Formować kotlety
Moje domowe kucharzeniepomarańczową i przyprawą do piernika można zjeść na ciepło, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przekąskę. Gdy zdecydujecie się na wersję obiadową, polecam podawać z sosem z sera camembert z tego przepisu . Polędwiczki są idealne na zimową porę kiedy wszystko, co piernikowe i pomarańczowe ma wzięcie. Spróbujcie tej miłej odmiany. Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Składniki(...)suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 10-15 min. Im mniejsze roladki tym krócej. Można podawać z sosem z sera camembert lub solo na przekąskę. Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską
Pyza i Surówkaszklanki mąki tortowej 3/4 szklanki wody łyżka oleju 30 g drożdży szczypta soli łyżeczka cukru Dodatki: kilka plastrów grubej kiełbasy pół papryki czerwonej cebula 2 małe ogórki kiszone kawałek sera żółtego 2 łyżki ketchupu pieprz Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość(...)drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, ogórki na plasterki. Ser ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wym. 28x28cm). Podpiekamy je w nagrzanym do 180 C piekarniku
e-PrzepisyKulinarneziemniaków ok. 20 cm kiełbasy podsuszonej 1 duża cebula 2 małe marchewki masło 1 jajko 10 ml śmietany kremówki gałka muszkatołowa, sól, pieprz, czerwona papryka, 5 dag startego żółtego sera wykonanie: Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować, nie rozgotowując. Cebulkę pokroić w piórka i poddusić na maśle. Ostudzone warzywa oraz kiełbasę pokroić w talarki. Śmietankę i jajko dokładnie wymieszać(...)połowę marchewki oraz kiełbasy. Wylewamy połowę sosu. Następnie układamy ponownie warstwę ziemniaków, marchewki i kiełbasy i wylewamy pozostałą część sosu. Na wierzch wykładamy ostatnią część ziemniaków, które posypujemy startym serem. Wszystko zapiekamy w 180 stopnia przez około 20 minut. Danie to w okresie srogiej zimy pomoże nam się ogrzać ☺ POLECAM Ania
Ania i Marcin gotująskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego gruboziarnista sól żółty ser starty na tarce o grubych oczkach ulubione przyprawy np. słodka lub ostra papryka, zioła prowansalskie… mleko do posmarowania ciasta wykonanie: Ciasto rozwijamy, smarujemy je mlekiem i posypujemy np. część ciasta solą, część startym serem i papryką. Wycinamy paseczki (np. o szerokości 2-3 cm) zaczynając wzdłuż krótszego brzegu a następnie
Domowy Smak JedzeniaPrzysmak naszych mam i babć. Idąc tropem smaków dzieciństwa na Nowy rok przygotowałam pyszny sernik na zimno z kryształami z galaretek. Na blachę 32 x 35 cm: - 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( może być wiaderkowe ) - 500 ml śmietanki 30 % - 2 żółte galaretki - 2 pełne łyżki żelatyny - 3 łyżki cukru Kryształki: - 1 czerwona galaretka - 1 żółta galaretka - 1 zielona galaretka Każdą(...)szklanki wody. Wylewamy osobno na głębokie talerze. Po ścięciu tniemy w kostkę. Galaretki do masy serowej rozpuszczamy łącznie z żelatyną w 1 szklance wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy. Ser ubijamy z cukrem do jego rozpuszczenia. Następnie dolewamy do niego galaretkę, Po połączeniu partiami należy do masy wmieszać ubitą śmietankę i pociętą w kostkę galaretkę. Czynności wykonujemy sprawnie - bo masa tężeje. Sernik
kawawszklance