ser - 17000 przepisów (strona:355/1134)

Zrolowany Kurczak 158

Dziś bardzo szybka propozycja obiadu...piersi kurczaka nadziać można dosłownie wszystkim...ile pomysłów tyle sposobów...U mnie dwie odsłony: zielone oliwki ser żółty Oraz: Świeże brokuły pół kostki białego sera  plaster sera feta czosnek Piersi z kurczaka kroimy na pół lub na 3 w zależności od grubości...Rozbijam tłuczkiem na cienkie kotlety...Przyprawiam słodką oraz ostrą papryk, świeżym mielonym

NaKońcuJęzyka
Serniczki na Zimno 139

prostu i stosunkowo lekki deser...tak na szybko bo biegnę do pracy a później kilkugodzinna męcząca przyjemność tj siłownia ;) Składniki:4 duże jabłka250 gram sera na serniki 200 gram śmietany 18% lub śmietana kremówka 2 opakowania ŚmietanFixu pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny owoce do dekoracji  Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody(...)Ser miksujemy z cukrem pudrem przez 5 minut na największych obrotach dodając powoli rozpuszczoną żelatynę.  Śmietanę miksujemy na sztywną pianę  Mieszamy ze sobą ser oraz śmietanęJabłka kroimy na pół wydrążamy miąższ i wypełniamy jabłka  naszą masa serową.  Odstawiamy do lodówki i chłodzimy min. 2 godz.Idealnie sprawdza się również w wersji na ciepło. polane karmelem

NaKońcuJęzyka
Beef Burger całkiem domowy 196

odwagi spróbować ...i jeszcze... po czwarte - cebulka była karmelizowana, na szczęście na szybko, bo już zaczęliśmy się robić głodni :) W bułce zatem mamy: burgera wołowego, sos barbecue, roszponkę, plasterek sera mimolette, karmelizowaną czerwoną cebulę, 2 plasterki podsmażonego wędzonego boczku i kilka plasterków papryczki jalapeño (z zalewy octowej).Burgery (na 4 sztuk ):500 gram mięsa wołowego gulaszowego (zmielić)1-2 łyżki(...)minuty z każdej strony. W ostatniej minucie dodajemy (wcześniej już podsmażony boczek), a przekrojoną bułkę też można podgrilować na patelni. W ostatniej chwili na burgera kładziemy plasterek sera, żeby się roztopił. Obie połówki smarujemy sosem barbecue, na dolną połowę kładziemy plasterki boczku, następnie burgera z serem, na to karmelizowaną cebulkę, 2-3 plasterki papryczki jalapeño i na końcu roszponkę. Przykrywamy

Delicious Titbits
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 175

lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe rybki, chyba sardynki. To białe to suszony, solony dorsz, bardzo popularny również w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Po prawej stoisko z serami i wędlinami - sprzedawali je z takiego samochodu - chłodni.  Teraz przenosimy się do Florencji. Będąc w tym pięknym mieście, oprócz sławnych kościołów i placów koniecznie odwiedźcie Mercado Centrale - piętrową halę(...)trufli i oliwy truflowe dla koneserów najdroższych grzybów świata. Ja jednak nie jestem fanką tego smaku i ze stoiska wyszłam z octem balsamicznym z nutą chilli.  Wspaniałe sery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie co to jest?  Trippa to po włosku flaki, produkt ceniony w Toskanii i przyrządzany w wielu restauracjach. Wiele toskańskich dań opartych jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Wypasiona pizza z boczkiem i kaparami 190

nowe połączenia. Tym razem skorzystałam z tego co miałam pod ręką. Do farszu dodałam kapary, chrupiący boczek, oraz troszkę koloru- czyli pomidora i paprykę. Wszystko przykryte pysznym, ciągnącym się serem oraz aromatycznymi ziołami... Ciasto:200g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka soli, 170 ml letniej wody.   Mąkę przesiać do miski, posypać solą, następnie zrobić(...)Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pizzy.     Farsz: 2 łyżki kaparów, 50g świeżego boczku, 1/2 pomidora, 1/2 czerwonej papryki, 80g żółtego sera, ketchup, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 4 suszone pomidory, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano.     Ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni

Z miłości do słodkości
Roladki z grillowanej cukinii 147

postaci, często gości w naszych potrawach. Tym razem przygotowałam przystawkę z grillowanej cukinii i zdrowych dodatków. Roladki są lekkie, jedna zawiera tylko ok. 20kcal:) Składniki:mała cukinia,50g koziego sera, 1/2 pęczka bazylii,2 łyżki mrożonego szpinaku lub 50g świeżego, sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, łyżka natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny.Przygotowanie Cukinie umyć, osuszyć i pokroić(...)długie, cienkie plastry. Grillować ok. 4 min z każdej strony. Ser kozi pokruszyć, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny, dokładnie utrzeć. Rozkładać po trosze sera na plastrach cukinii. Następnie ułożyć trochę odciśniętego szpinaku oraz listki bazylii. Oprószyć dolą i pieprzem, zrolować. Podawać np. na liściach rukoli.     Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Faszerowany filet z indyka 189

Wspomnienie po niedzielnym obiedzie. Smakowało wyjątkowo. Polecam filet z indyka faszerowany pieczarkami i serem feta. Do tego ryż z koperkiem i Surówka z białej kapusty. Pychotka. Czego potrzebujemy: 1 kg.   lub ile tam mamy filetu z indyka 05 kg pieczarek  1/2 sera feta przyprawa do indyka 1/2 wywaru z kostki drobiowej Wykonanie: Filet kroimy w małe kawałki, rozbijamy(...)Płaty przyprawiamy. Pieczarki opłukać , pokroić na drobne kawałki. Poddusić aż zmiękną. Do jeszcze ciepłych pieczarek dodać ser feta , rozgnieść i połączyć, tworząc jednolita masę. Farsz nakładać na płaty i zwijać, lekko dociskając.  Filety obsmażać na oleju, następnie włożyć do wywaru w głębokim naczyniu. Gotować na małym ogniu do miękkości. Smacznego

W kuchennym oknie Ewy
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka 196

Trzeba przyznać że zapiekanka którą dzisiaj przygotowałam, to prawdziwa deska ratunku. Ponieważ w lodówce miałam tylko cebulę, czosnek , trochę sera żółtego, wszechobecne ziemniaki a z zamrażalnika wyciągnęłam mięso mielone. Udało mi się wyczarować w połączeniu z jarzynką z marchwi w śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek.dla 3-4 osóbSkładniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki(...)oleju jadalnego  pęczek tymianku lub majeranku 500g mielonej wieprzowiny 1 kg ziemniaków  świeżo zmielony pieprz  gałka muszkatołowa 50g masła 200 ml mleka 150 g drobno startego sera gouda Wykonanie:Ziemniaki gotujemy do miękkości po ugotowaniu odcedzamy wodę i zaraz przeciskamy przez praskę dodajemy sól  , pieprz, startą gałkę muszkatołową, masło, mleko, starty ser gouda , wszystko dokładnie wymieszamy.Ca

Gorący kąsek
Sałatka Szefa z indykiem 1186

zapakować do lunch boxa i zabrać do pracy, szkoły albo na wycieczkę.  Składniki: mieszanka sałat 1 papryka żółta 1 papryka czerwona  1 pierś z indyka 270 g sera feta 2 ogórki gruntowe 50 g kiełków rzodkiewki  2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 krople tabasco 50 g startego parmezanu sos: 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka(...)musztardy (ulubionej) 1 łyżka musztardy Dijon szczypta soli i pieprzu  Przygotowanie: Indyka myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z przyprawą do kurczaka, serem parmezanem i tabasco - ostudzamy. Sałaty myjemy i rwiemy do dużej miski, ogórka, paprykę żółtą i czerwoną kroimy  w kosteczkę, dodajemy ser feta pokrojonego również w kostkę, dodajemy kiełki

Niezły Młynek
Letnie śniadanie z dzieciństwa. 253

najtańsze. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Do tej pory uwielbiam takie śniadanie, uwielbiam! Jajecznica  pomidorami. Składniki: 1 pomidor 2 jajka łyżeczka masła sól, pieprz dla łakomczuchów plasterek żółtego sera Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora (warto go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki ale jak się komuś nie chce, to i tak będzie dobre). Przykrywamy(...)zrobi się papka. Solimy pieprzymy, mieszamy. Wbijamy dwa jajka jak na sadzone, czekamy aż białko się zetnie dopiero wtedy delikatnie rozbełtujemy jajka. Kładziemy na talerzyku lub na kromce chleba ser żółty, zsuwamy na niego jajecznicę. Można posypać szczypiorkiem, ja akurat miałam pod ręką natkę pietruszki (ale szczypiorek dużo lepszy). Czekamy chwilkę aż ser się rozpuści i można zajadać. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Pasztet z cukinii 301

najważniejsze lekki i nietłusty. Mówię Wam PYCHA! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem. Blaszka 11x23cm. Składniki: 2 szklanki startej cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 1 i 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół(...)prowansalskich  Wykonanie:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Marchew ścieramy na drobnej tarce, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę siekamy drobno. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się

Czerwona Porzeczka
Sałatka grecka 284

Składniki (3-4 porcje): 1 świeży ogórek 6 pomidorków koktajlowych 150 g sera feta 10 oliwek 1 zielona papryka 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego oregano CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Ogórek obieramy i kroimy w łódeczki, pomidorki kroimy na połówki, cebulę w krążki, paprykę w paseczki, a oliwki pozostawiamy w całości(...)Ser feta możemy pokroić w kostkę lub w plastry (właściwe podanie to plastry). Na półmisku układamy wszystkie warzywa, na nich układamy ser feta. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano. Smacznego! :) Uwagi: Do prawdziwej sałatki greckiej nie dodaje się sałaty, jednak możecie ją podać w stylu anglosaskim - z posiekaną sałatą lodową i sosem vinaigrette

My Culinary Art
Piadina 169

Podczas moich wakacji we Włoszech, przez zupełny przypadek miałam okazję skosztować  Piadinę. Jest to placek przygotowany z mąki i smalcu z rozmaitym nadzieniem. Farsz może stanowić  ser, rukola, prosciutto z pomidorem lub cokolwiek innego, na co pozwoli nam wyobraźnia. Całość dania to przepyszny placek z nadzieniem, który jest doskonałą przekąską na ciepło.  Czas przygotowania: 30 minut Ilość(...)ciasto. Powstałe masa powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy ser, pomidora i szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni ciasta lub spód będzie już mocno zarumieniony, wówczas przewracamy na drugą

Kolizje Smaków
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 145

dniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo, czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego, jak lasagne alla Bolognese(...)cannelloni, pasticcio al forno, czy różne pierożki - agnolotti, ravioli, tortellini – przygotowywane „na bogato”, z dużą ilością mięsa i sera. Na południu popularna jest lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa, najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym

Chilli Czosnek i Oliwa
Sezon festiwali kulinarnych rozpoczęty ... nareszcie! 185

się na nie wybrać. Mają właściwy klimat i można na nich kupić (a co najważniejsze - spróbować przed zakupem) wiele wspaniałych tradycyjnych produktów, często niedostępnych w normalnej sprzedaży: polskie zagrodowe sery, miody, nalewki, wędliny itd.. Jak zwykle z Mężem najbardziej będziemy rozglądać się za kwasem chlebowym, dobrymi serami, cydrem, może jakaś oliwa się trafi, albo kabanosy paprykowe? W przyszłym tygodniu(...)okolicy, którego nie ma na liście, koniecznie dajcie mi znać, a chętnie go dopiszę:) Poniżej znajdziecie linki do relacji z festiwali, które odwiedziłam w zeszłym roku: Festiwal Czas Dobrego Sera w Sandomierzu Street Food Festiwal - festiwal ulicznego jedzenia w Warszawie I Targi Książki Kulinarnej w Warszawie Targi Natura Food 2013 Życzę Wam ciepłego, wiosennego weekendu

Chilli Czosnek i Oliwa