Pyszna, lekka sałatka ze smażonym kozim serem, rucolą, gruszką i włoskimi orzechami. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: dwie garści świeżej rukoli dwie garści świeżych liści szpinaku 2 gruszki 1 roladka z koziego sera garść orzechów włoskich oliwa z oliwek sos balsamiczny CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy rukolę i liście
My Culinary ArtPyszne hiszpańskie papryczki Pimientos de Padrón podane z grillowanymi szparagami zawiniętymi w Prosciutto di Parma. Do tego soczyste polskie truskawki, mój ulubiony ser korycinski z czarnuszką i mamy pyszny, zdrowy misz masz :) Uwielbiam takie obiady! Truskawki do wytrawnych dań, to naprawdę świetne połączenie. A ostatnio odwiedzając jedną z sandomierskich restauracji, przekonałam się, że pasują równie dobrze do szparagów zawijanych(...)nacinął delikatnie jedną z nich i przez dziurkę wrzucał do środka maleńką papryczkę cayenne. Taki żarcik ;) Na szczeście ja nie […] Artykuł Papryczki Padrón ze szparagami, prosciutto, truskawkami i serem korycińskim pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDziś mam dla Was chleb pyszny, z chrupiącą skórką i aromatycznym środkiem. Dodatek żurawiny działa leczniczo na nasz układ moczowy a dodatek sera sprawia że chleb jest bardzo aromatyczny i smakowity. Polecam bardzo serdecznie. Chleb pszenno - gryczany z serem i żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis na nietuzinkowe placki ziemniaczane z mięsem i marchewką, pieczone w piekarniku. Składniki: 7-8 ziemniaków 2 marchewki ok 300 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera cebula 2 łyżki mąki pszennej jajko papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Obrane ziemniaki, cebulę i marchew ścieramy na tarce. Z ziemniaków odciskamy wodę. Składniki wkładamy do jednej miski, dodajemy mięso mielone, mąkę, ser
e-PrzepisyKulinarnebulion i mleko i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje, po czym wmieszaj serek twarogowy. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj większą część startych serów, dopraw do smaku jeżeli to konieczne, wmieszaj jogurt i posyp resztą wierzch dania. Włóż patelnię do piekarnika i zapiekaj aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, po czym podawaj
karmelowyefekt będzie doskonały! Przygotuj: Mięso mielone Papryki do faszerowania Świeże zioła: bazylia, majeranek, takie jak lubisz Kukurydza w puszce Chili Pomidor Kilka ząbków czosnku Ceula Pieczarki Granat Kozi ser Oliwa z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso z posiekaną cebulą. Mięso może być wołowe, wieprzowe – jakie akurat macie. Do podsmażonego(...)składniki. Tutaj dowolność jest zdecydowanie zalecana. Po wyłączeniu ognia dodajemy pestki granatu. Gotowy farsz nakładamy do papryk. Z 400g. mięsa otrzymamy 4 średniej wielkości papryki. Na wierzch kładziemy kozi ser i zapiekamy do momentu, aż się rozpuści. Gotowe
MarcinChefPolaków. Bardzo dobrze, bo to pyszne i zdrowe mięso, którego nie ma co się bać! Przygotuj: Świeże filety z piersi kaczki Miód Musztarda Rozmaryn Gruszka Oliwa z białej trufli Ser halloumi Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy, nacinamy skórę, solimy i przyprawiamy pieprzem. Ważne, by mięso kaczki było w temperaturze pokojowej. Następnie filety marynujemy w miodzie i musztardzie(...)wytopienia się tłuszczu ze skóry. Z drugiej strony smażymy nieco krócej. Po przygotowaniu kaczki zostawiamy ją na kilka minut, by wszystkie soki pozostały w mięsie. W tym czasie smażymy ser halloumi, który doskonale smakuje w połączeniu z kaczką, a smaży się bardzo szybko, bo tylko ok. 1 minutę z każdej strony. Kaczkę przed podaniem kroimy w plastry. Podajemy z sosem
MarcinChefadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 300 g szynki w kawałku 200 g sera żółtego w kawałku 1 słoiczek cebulki perłowej 4 jajka 4-5 ogórków konserwowych 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka chrzanu 5-6 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obierany i kroimy w kostkę. Groszek i kukurydzę odsączamy. Ogórki, szynkę(...)ser kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Większe cebuli przekrawamy np. wzdłuż. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez, chrzan i doprawiamy solą oraz pieprzem
Domowy Smak Jedzeniastał się domowym hitem. Składniki: 600 ml maślanki 100 ml jogurtu greckiego, bądź innego gęstego pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek natki pietruszki bądź zamiennie pęczek drobnego szczypiorku 250 g sera białego chudego 1 cebula sól, pieprz do smaku orzechy włoskie w dowolnej ilości do posypania na wierzch (u mnie w dużej, oczywiście) 1 łyżka dobrego oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę(...)drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Maślankę połączyć z jogurtem. Dodać rozdrobniony ser biały. Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce (posiadacze termomixu delikatnie szatkują w maszynie). Dodać do chłodnika. Koperek, natkę pietruszki lub szczypiorku drobno posiekać. Dodać do całości. Dodać podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać orzechami włoskimi
gutfutczekam z utęsknieniem, bo te 45 słoików moje gwiazdy już pochłonęły. No ale dziś nie truskawkowo za to na pewno kolorowo Składniki: duża garść rukoli duża garść roszponki opakowanie sera feta 1/2 bakłażana 1/2 owocu granatu czarny sezam kilka łyżek oleju dobrej jakości opcjonalnie kilka plastrów kiełbasy salami z orzechami (w promo była, a kanapek nie jadam, więc dodałam ) odrobina(...)pieprzu ziołowego Wykonanie: Rukolę i roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć w misie bądź na półmisku (w zależności w czym podamy sałatkę) Z sera feta zrobić jednolitą masę i uformować małe kulki (ostatnio uwielbiam tą zabawę). Każdą kulkę obtoczyć w czarnym sezamie. Dodać do sałat. Bakłażan pokroić w 1 cm plastry i podzielić na 4 części. Wrzucić do miski, dodać kilka
gutfutsobie wymodziłam. Na dwa dni, czyli znów oszczędnie Składniki: 1/2 opakowania rukoli 1/2 opakowania roszponki 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) ok. 500 g polędwiczek z piersi kurczaka 100 g sera pleśniowego typu blue kilka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej 2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Polędwiczki pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić(...)podsmażyć z obu stron. Sałaty umyć, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Dodać do nich podsmażone polędwiczki. Z bulwy fenkułu usunąć twardą podstawę i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałat. Ser pokroić w słupki, dodać do reszty. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Również dodać do sałatki. Sałatki nie mieszać. Sos z kiwi 5 owoców kiwi 1 łyżeczka musztardy dijon
gutfutwiele sposobów, ale często przekonuję się, że to, co proste jest najlepsze. I tak jest również w tym przypadku! Składniki (dla 2 osób): 500 g zielonych szparagów parę plastrów sera pleśniowego typu blue (akurat taki, krojony w plastry miałam) kilka orzechów włoskich łyżka masła sól Wykonanie: Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, dokładnie je umyj pod wodą. W wysokim garnku ugotuj wodę(...)bieżącą wodą, dzięki temu szparagi zachowają swoją jędrność. Osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj szparagi i delikatniej podsmażaj ok 2 minut. Przełóż na talerz, pokrusz ser, posyp drobniej posiekanymi orzechami
gutfutresztki po np wczorajszym obiedzie. Doskonale sprawdzi się do tego trochę czerstwa bułka - wtedy proponuję posmarować ja, od środka, masłem. Do tak przygotowanej bułki możemy nałożyć wszystko co lubimy: ser żółty, biały, warzywa wędliny czy wcześniej upieczone lub ugotowane mięso. Pole do popisu jest ogromne. Wyglądają takie zapiekaneczki bardzo smakowicie więc doskonale sprawdzą się również jako przystawka lub śniadanie(...)garści szpinaku 2 jajka kilka plastrów szynki W bułce wycinamy górę i wydrążamy jej zawartość. Szpinak dokładnie płuczemy i delikatnie przysmażamy na maśle (można dodać odrobinę śmietany lub sera). Nakładamy go do bułki. Na szpinaku układamy plastry szynki tak aby od góry pozostała przestrzeń ok 2 cm i wbijemy tam jajko. Robimy to bardzo delikatnie tak aby wyszło nam idealne
sierotka maRysia w kuchniszklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na masę serową: 250 g białego sera (może być z wiaderka, ja użyłam zwykłego twarogu) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na kruszonkę + świeże(...)tyle czasu jeszcze raz odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W każdym kawałku ciasta odciskamy kółko szklanką – można zanurzyć ją w mące, żeby nie przyklejała się do ciasta. Drożdżówki wypełniamy serem, owocami i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe drożdżówki możemy dodatkowo polukrować prostym lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymamy wiosnę, dodałam do niej natkę kolendry, ale jeśli nie lubicie, można ją pominąć. Składniki : 200 g makaronu (u mnie orecchiette) 6 połówek brzoskwiń z puszki ok. 20 dag sera żółtego pół puszki kukurydzy dwie łyżki majonezu łyżka oliwy sól pieprz ewentualnie: pół pęczka kolendry Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać ostudzony makaron z oliwą(...)makaronu dodać kukurydzę oraz ser żółty i brzoskwinie pokrojone na kawałki podobnej wielkości. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodać pokrojoną kolendrę. ----- Podobne
Weekendy w domu i ogrodzie