Wystarczy ,że dodałam pomarańczy i soku z niej, a sałatka nabrała innego smaku. Składniki: sałata masłowa pomidor połowa czerwonej papryki połowa lub jedna mała czerwona cebula dymka pomarańcza kawałek sera feta parę cienkich plasterków wędzonego boczku Sos do sałatki: sok z pomarańczy oliwa z oliwek 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka miodu sól pieprz Grzanki: 2-4 kromki(...)którym polałam sałatkę. Bułkę pokroiłam na małe kawałki. Podpiekłam ją na patelni. Polałam oliwą z oliwek i przyprawiłam. Wsypałam je do sałatki. Na koniec dodałam pokrojony w kostkę ser feta i gotowe. Smacznego! Zapraszam również na SAŁATKĘ Z MANGO
potrawyregionalneRisotto to popularna włoska potrawa. Dziś pomieszałam .... i nadałam jej trochę indyjskich smaków. Sycące i pyszne danie. Cudowne połączenie mleczka kokosowego, serów, pachnących przypraw i warzyw. Składniki: pierś z kurczaka puszka mleczka kokosowego szklanka ryżu Arborio na risotto szklanka bulionu 1-4 szklanki białego wina pół zielonej świeżej papryki różyczki kalafiora dwie dymki dwie małe cebule dwie marchewki kawałek(...)świeżego korzenia imbiru dwa ząbki czosnku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 2-3 łyżki masła kawałek sera gorgonzola parmezan 2 łyżki przyprawy garam masala Skład garam masali : kolendra,goździki,liść laurowy,pieprz czarny,kmin rzymski,chili,kalpasi,koper włoski,kardamon,liść goździka,anyż gwiazdkowaty łyżeczka kurkumy sól płatki migdałowe do posypania łyżka oleju do smażenia kurczaka pół cytryny/limonki
potrawyregionalnejest dla Was. Dwa w jednym. Płynne żółtko, połączone z chrupiącą i ciepłą bułką. Pycha;-) Składniki: dwie kajzerki dwa jajka szczypiorek / dymka masło parmezan lub inny dowolny żółty ser sól, pieprz, ostra czerwona papryka plasterek pomidora (opcjonalnie) Zacznijmy od dwóch kajzerek. Odkroiłam z nich wierzch i wyjęłam miękkie środki. Możecie do środka dodać(...)kawałku masła. Wbiłam po jednym jajku do każdej z bułek. Posypałam solą i pieprzem. Posypałam pokrojoną dymką / szczypiorkiem. Możecie dodać plasterek pomidora. Starłam na wszystko żółty ser. Posypałam ostrą czerwoną papryką. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekłam do momentu aż bułki się zapiekły. Smacznego
potrawyregionalnekaszy bulgur bakłażan 2-3 szt. pomidorów świeże listki mięty (około 2 łyżek) sok z jednej cytryny 1 łyżka kaparów 3 łyżki oliwy extra vergine ząbek czosnku dowolna ilość sera fety szczypiorek/ dymka (opcjonalnie) natka pietruszki ( dodam przy kolejnej ) ogórek gruntowy (opcjonalnie) sól, pieprz Zacznijmy od bakłażana. Pokroiłam go na 1cm plastry. Posoliłam je i odstawiłam na około 15 minut(...)Pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do kaszy. Plastry bakłażana pokroiłam na części. Liście świeżej mięty posiekałam i dodałam je do sałatki. Dorzuciłam bakłażana. Na koniec dodałam kawałki sera fety. Polałam składniki oliwą, sokiem z cytryny, dodałam starty ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam. Na wierzch posypałam kapary. Smacznego
potrawyregionalnesłodkiej śmietanki 12 % sól , pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu kawałek startego żółtego sera – najlepiej cheddar ale może być inny 1 łyżka masła Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Szpinak rozmrażamy , odciskamy wodę , powstałą po rozmrożeniu i podsmażamy na maśle ( koniecznie wrzucamy na gorące , wtedy pozostanie(...)Boczek drobno siekamy i podsmażamy , aż zamieni się w chrupiący bekon . Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu . Teraz wrzucamy na talerze makaron , polewamy sosem szpinakowym , posypujemy tartym serem i boczkiem , a na koniec pieprzymy . Można podawać . Smacznego Post Makaron z sosem szpinakowym i bekonem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyłyżeczka tłuszczu do smażenia nadzienie; pół kalafiora 150 g oscypka białego (nie wędzonego) pół szkl mleka 1 jajko szczypta suszonych pomidorów sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano łyżka żółtego sera startego Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty. Na patelni przyrumienić cebulę i czosnek, dodać lekko rozdrobnione pomidory i odparować by powstał niezbyt gęsty sos. Kalafior rozdzielić(...)piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 min. Na podpieczonym spodzie rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć kalafior i zalać serowym sosem , Posypać resztą oscypka i na wierzch odrobiną żółtego sera, zapiekać
Gotowanie jest łatwezdrowe i nie wymagają ode mnie poświęcenia zbyt dużej ilości czasu ;) Dziś mam dla Was wersję pulpetów z kaszy gryczanej, cieciorki i pomidorów. Podałam je z kurkami duszonymi z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Niebo w gębie :) pulpety: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 0/5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 6-7 plasterków suszonych pomidorów z oleju łyżka oleju z suszonych pomidorow(...)minut w 180 stopniach. Szalotkę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oleju z pomidorów. Dodajemy kurki, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz ser. Jeszcze chwilę dusimy i doprawiamy. Podajemy z upieczonymi pulpetami. Smacznego :) Artykuł Pulpety gryczane z kurkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blognaleśniki 1 szkl mleka 1 szkl wody 1 jajko mąka szczypta soli 1 łyżeczka cukru nadzienie; 300 g chudego sera białego 300 ml kefiru 3 łyżki cukru cukier waniliowy truskawki Przygotować naleśniki , rozbić jajko, rozmącić , dodać mleko, cukier, sól i wodę oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietanki. Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes lub ewentualnie normalne(...)duże. Ser i kefir włożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, dokładnie zblendować na puszystą gładką masę. Przełożyć do dekoratora do kremu i nakładać niewielkie porcje kremu na brzegu naleśnika, ułożyć kilka truskawek , dać jeszcze pasek kremu i przykryć sprawiając wrażenie obficie nadzianych naleśników. Pyszne i nisko kaloryczne
Gotowanie jest łatwemakaronu rigatoni 1 kostka sera białego 2 łyżki pesto z pietruszki przepis pieprz ziołowy pieprz czarny 1 jajko 1 duży ząbek czosnku biały sos beszamelowy 1 łyżeczka masła 1/4 cebuli 2 łyżeczki mąki 1 szk mleka szczypta imbiru sól pieprz jajko Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić przepłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Ser utrzeć z pesto i jajkiem, dodać
Gotowanie jest łatweciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju nadzienie 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g sera białego 2 cebule 1 jajko 2 łyżki smalcu ze skwarkami sól pieprz Ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków razem z serem, Na smalcu przysmażyć drobno posiekaną cebulę, przestudzić i dodać do nadzienia, przyprawić solą i pieprzem dodać jajko, wymieszać. Mąkę
Gotowanie jest łatweciasto 450 gr mąki 1 łyżka oleju 300 ml wrzątku nadzienie 300 gr sera białego 300 gr szpinaku mrożonego 1/4 cebuli łyżka oleju do smażenia 1 jajko pieprz sól szczypta oregano szczypta bazylii Szpinak rozmrozić, cebulę przyrumienić na tłuszczu dodać szpinak, przyprawy, sól i pieprz do smaku, odparować. Kiedy wystygnie wymieszać z serem i jajkiem. Przygotować ciasto; Mąkę wymieszać
Gotowanie jest łatwemaki 350 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie: 300 g sera białego 1 jajko garść siekanej suszonej żurawiny cukier waniliowy 2 łyżki cukru do smaku Z podanych składników zagnieść ciasto dodając do maki sól i olej a następnie zalać wrzątkiem. Wymieszać drewnianą łyżką , po przestygnięciu zagnieść ciasto. Ser wymieszać z żurawiną, dodać cukier i jajko , ugnieść
Gotowanie jest łatwesera białego (twarogu) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1 jajko cukier wanilinowy olej lub masło do smażenia. Ser utrzeć z cukrem, dodać jajko i mąkę, wyrobić. Uformować placuszki w dłoniach i usmażyć na maśle lub oleju, podawać posypane cukrem i owocami sezonowymi. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/
Gotowanie jest łatwełyżka masła, 400 g ciasta na pizz ę, 400 g pomidorów z puszki, 1 por, 1/2 cukinii, 1 papryka czerwona, 200 g sera feta, 250 g startego sera mozzarella, 1 łyżka oliwek czarnych, 1 łyżka oliwek zielonych. Przygotowanie: 1. Białą część umytego pora pokrój
SzczyptaSmaQSkładniki (porcja dla 2 osób): opakowanie ulubionego mixu sałat (lub porwana na kawałki sałata lodowa) 100 g sera z niebieską pleśnią pokruszonego na kawałki pół wyfiletowanej pomarańczy pestki z połowy granatu 6 łyżek kiełków rzodkiewki 4 łyżki prażonych pestek słonecznika na sos: sok z połowy pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Umytą sałatę(...)ułożyłam na talerzach. Dodałam pokrojoną na kawałki pomarańczę, pokruszony ser, kiełki i nasiona granatu. Posypałam pestkami słonecznika. Przygotowałam sos: sok z pomarańczy wymieszałam z oliwą i musztardą, doprawiłam solą i pieprzem. Chwilę przed podaniem polałam sałatę przygotowanym sosem
Kulinarny Pamiętnik