ser - 16500 przepisów (strona:368/1100)

Ryż zapiekany z fasolką i pieczarkami 90

Składniki na 3 porcje: 100 g ryżu brązowego 200 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 cebula 180 g pieczarek olej 250 ml bulionu warzywnego ( klik ) 65 g sera żółtego, startego Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokroić w krążki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i posmażyć cebulę z pieczarkami. Dodać fasolę, podlać bulionem(...)dusić pod przykryciem 10 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ugotowany ryz wymieszać z warzywami, przełożyć do formy do zapiekania. Posypać startym serem. Zapiekać przez 15 minut

Moja Galeria Smaku
Zapiekanka z ziemniaków i warzyw 114

Składniki: 250 g kalafiora 400 g ziemniaków 1 czerwona papryka 100 g śmietany 30% 2 plastry sera żółtego 1 łyżka bulionu warzywnego suszony lubczyk suszony majeranek pieprz Ziemniaki pokroić na plastry. Włożyć wraz z kalafiorem do garnka z wodą i gotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzić. Paprykę pokroić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, kalafior i paprykę. W osobnym(...)naczyniu wymieszać 200 ml wody z śmietaną 30%, bulionem i przyprawami. Polać sosem warzywa, ser żółty porwać na kawałki i ułożyć na warzywach. Piec w 150 stopniach przez 25 minut potem dodać termoobieg lub zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 10 minut

Moja Galeria Smaku
Omlet zapiekany z cukinią i pomidorem 98

Składniki na 1-2 porcje: ze strony Kwestia Smaku 4 jajka 80 g cukinii, startej 1/2 pomidora, pokrojonego w kawałki 40 g żółtego sera, startego bazylia sól, pieprz masło do wysmarowania formy Jajka rozbić do miseczki, dodać startą cukinię, starty ser żółty, bazylię. Masę dokładnie wymieszać. Posolić. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Przelać masę, dodać pomidora, doprawić pieprzem. Zapiekać

Moja Galeria Smaku
Risotto ze szpinakiem i groszkiem 121

porwanego na mniejsze kawałki 1/2 dużej cebuli 2 łyżki masła 1/3 białego wina ok. 500 ml bulionu warzywnego < klik >; zużyłam mniej 1/2 szklanki Parmezanu lub innego żółtego sera sól, pieprz do smaku Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę przez około 3 minuty. Wlać wino, poczekać aż odparuje (około 3 min). Dodać ryż. Teraz co jakiś czas(...)cały proces zajął 20 minut (zależy od ryżu jaki użyliście). W połowie czasu przygotowywania risotto (u mnie po 10 minutach) dodać groszek i szpinak. Pod koniec dodać starty żółty ser, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Muszle faszerowane bakłażanem i kurczakiem 176

bakłażan 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki suszonego oregano szczypta ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka posiekanej pietruszki 100 g sera gorgonzola 1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić. 2. Bakłażana, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty(...)solą, pieprzem, estragonem, ostrą papryką i oregano. Smażyć przez 2 minuty. Dodać cebulę i smażyć kolejne 2 minuty. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z sera gorgonzola, aż się rozpuści. 4. Muszle nadziać powstałym farszem. 5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidory. Ułożyć na nim nafaszerowane muszle. 6. Piec w 150 stopniach przez 18 minut

Moja Galeria Smaku
Pizza z tortilli wg Anny Starmach 145

łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (zastąpiłam koncentratem) 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 100 g mozzarelli kilka plastrów szynki dojrzewającej 50 g tartego żółtego sera (użyłam Dziugasa) kilka liści sałaty 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 1 marchewka pomidorki koktajlowe Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Placek tortilli posypać tartym żółtym serem i położyć

Moja Galeria Smaku
Wegetariańska pizza 183

łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn sól, pieprz 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta kilka pieczarek 1 kulka mozzarelli kawałek żółtego sera 1. Do miseczki wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać drożdże, cukier. Odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. 2. Do dużej miski (lub misy robota) przesypać(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. 8. Rozwałkować na cienki placek. Przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć wszystkie warzywa. Posypać porwaną mozzarellą i serem żółtym. 9. Piec przez 15 minut. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Czekoladowe serniczki w szklankach 294

Składniki na 2-3 porcje: 200 g śmietany 30% 200 g sera do serników 30 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 100-120 g czekoladowych ciasteczek (użyłam owsianych) Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać ser, cukier puder. Zmiksować na małych obrotach do połączenia składników. Dodać startą gorzką czekoladę, delikatnie wymieszać. Ciasteczka rozdrobnić malakserem. W dwóch wysokich szklankach ułożyć warstwowo

Moja Galeria Smaku
Sałatka szopska 212

Bułgarska sałatka popularna na całych Bałkanach  - w Czarnogórze podawana jest raz w wersji z papryką (najczęściej białą) raz bez :)  Oryginalny bałkański ser możemy zastąpić dobrej jakości fetą :)  Jeśli jej jeszcze nie znacie, koniecznie wypróbujcie... SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 duże pomidory 1 długi ogórek szklarniowy 1 mała cebula czerwona opcjonalnie 1 biała papryka 180g fety 3 łyżki(...)również siekamy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka lub siekamy - według własnych preferencji. Oliwę łączymy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa i mieszamy. Rozkładamy do miseczek. Ser ścieramy na tarce, posypujemy sałatkę i przystrajamy oliwkami. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
pierogi ruskie --- gnocchi 130

Składniki Farsz 0,5 kg ziemniaków (ugotowane, wystudzone) 250 g białego sera 6 cebul (drobno pokrojonych) pieprz, sól olej do smażenia cebuli Ciasto 560 g mąki pszennej 300 ml ciepłej wody (1 szklanka) 1 jajko 2 łyżki oleju 100g oliwy do wody Dodatkowo mąka do podsypywania (podczas wałkowania) Wykonanie Farsz Cebulę delikatnie smażymy na oleju. Ugotowane ziemniaki i ser miksujemy

w mojej kuchni
GRZANKI Z GORGONZOLĄ, GRZUSZKĄ , MIODEM I ORZECHAMI – idealne na śniadanie! 159

kolejną propozycję na fantastyczne, pyszne, a zarazem zdrowe śniadanie! Tym razem będzie coś bardziej na słodko ( cyzli tak jak lubię najbardziej ;) ) Pełnoziarniste, chrupiące tosty z dodatkiem aromatycznego sera gorgonzola , soczystych gruszek , słodkiego miodu i chrupiących orzechów. Już na samą myśl cieknie ślinka, prawda?! Takie grzanki są nie tylko smaczne, ale i bardzo szybkie do zrobienia! W ciągu kilku minut możemy(...)być niezdrowe! I mam nadzieję , że taki przepis i takie widoki już o tym Was przekonały! SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * pieczywo pełnoziarniste – 2 kromki * oliwa z oliwek – 1 łyżka * ser gorgonzola – ok. 50 g * twarożek śmietankowy – 1 łyżka * mała gruszka – 1 szt * miód wielokwiatowy – 2 łyżki * orzechy włoskie – 2 łyżki DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl

Ostra na Słodko
Foglie d'ulivo agli spinaci z brązową pieczarką, czosnkiem i serem pleśniowym 266

Kupiłam ten włoski makaron szpinakowy i zaraz pomysł na danie powstał w głowie. Ma fajny kształt i smakuje obłędnie a ser pleśniowy nadaje mu jeszcze smaczku, pieczarka brązowa pasuje do nich jak ulał. Polecam serdecznie a makaron do nabycia podczas tygodni włoskich w Lidlu. Foglie d'ulivo agli spinaci z brązową pieczarką, czosnkiem i serem pleśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Papryka faszerowana po wiejsku 165

wyszukanych składników udało się wyczarować przepyszny, letni obiad. 2 porcje: Składniki: 3 papryki czerwone 1 szklanka kaszy kuskus 2 marchewki  2 cebule 2-3 plasterki boczku 2 plastry sera żółtego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 spora łyżeczka masła lub margaryny 1 cebula 1 łyżeczka mąki 1 szklanka bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany sól, pieprz(...)wymieszać. Doprawić ewentualnie pieprzem do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem. Papryki napełnić przygotowanym nadzieniem i ułożyć obok siebie w naczyniu. Na każdą paprykę położyć po kawałku żółtego sera. Paprykę zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos. Masło rozpuścić w garnuszku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na złoty kolor. Dodać mąkę i wymieszać. Nie przerywając

My simple kitchen
Lunch w pracy: sałatka a'la grecka 516

całość. Na dobry początek : Sałatka a'la grecka! Składniki: gotowa mieszanka sałat 1 pomidor pół świeżego zielonego ogórka pół czerwonej papryki 20 czarnych oliwek 3 młode cebulki 150 g sera sałatkowego na tacce 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól  pieprz Przygotowanie: Warzywa możemy spokojnie przygotować sobie dzień wcześniej. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, ogórka(...)posypujemy ja przygotowanymi wcześniej warzywami.  Sos przygotowujemy z oliwy, octu, soli i pieprzu i polewamy nim bezpośrednio sałatkę ułożoną w pudełku Na koniec posypujemy sałatkę pokrojonym w kosteczkę serem sałatkowym. Smacznego

Taste Therapy
Bakłażan z mięsem po bałkańsku 196

minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Woreczek ryżu naturalnego 500g mięsa mielonego 4 bakłażany (optymalnie papryki) 2 szalotki Ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów 100 g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Pęczek natki pietruszki Łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: 4 łyżeczki przyprawy bałkańskiej (znajdziecie taką w sklepie EKO MAJA ) Nastawiamy wodę i gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu(...)szklance wody rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie. Dorzucamy przyprawy, ryż i posiekaną pietruszkę (zostawiając odrobinę do dekoracji). Całość mieszamy i wypełniamy bakłażany. Na wierzchu posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego. Post powstał przy współpracy ze sklepem EKO MAJA

Kolizje Smaków