Sposób na wykorzystanie resztek suchego chleba do wykonania pożywnego śniadania lub przekąski. Składniki: kilka suchych kawałków czerstwego chleba jajka tarty ser sól, pieprz Przygotowanie: Jajka rozbijamy i roztrzepujemy na półmisku. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Zamaczamy z obu stron skibki chleba w jajku z przyprawami. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmażamy chleb na złoty kolor. Pod koniec smażenia obsypujemy jedną(...)stronę startym serem i czekamy aż się rozpuści. Tak przygotowany chleb możemy obłożyć czym chcemy, mi osobiście wystarcza pomidor, odrobina pieprzu i bazylii
Gotuj z Rumcajsemczosnku 1 pomarańcza 2 szalotki 200 g kaszy pęczak pieprz sól słodka papryka ostra papryka 1 czerwona papryka 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżka masła 3 plasterki sera koziego Przygotowanie: mięso mieszamy z solą i pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną szalotką formujemy niewielkie kuleczki, które podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego dokładamy fileciki z pomarańczy kaszę gotujemy według informacji(...)odrobina masła i dokładamy pokrojoną w kosteczkę paprykę pulpeciki zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy masło doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wedle uznania ścieramy skórkę z limonki, dokładamy pokruszony ser kozi serwujemy gorące z kaszą i sosem:) smacznego
Luźna Kuchnianaleśniki; 300 ml wody 300 ml mleka 1 jajko mąka sól cukier nadzienie; 1 kg ziemniaków 0,5 kg białego sera (twaróg) 1 jajko sól pieprz 2 cebule tłuszcz do smażenia. Ziemniaki ugotować, wystudzić. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać do ziemniaków, ser rozkruszyć, dodać jajko, i przyprawy do smaku. wymieszać dobrze ręką. Mleko i wodę rozmieszać
Gotowanie jest łatweSzybka i łatwa do przygotowania sałatka. Delikatna roszpunka świetnie kontrastuje z wyrazistym camembert. Składniki: 50 g roszponki 1 ser camembert 150 - 200 g pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatę umyć i osuszyć, pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połowy(...)ćwiartki, ser pokroić w kostki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem z sosem
Mama Gotujeugotowanych ziemniaków 250 g sera białego (twaróg) sól pieprz 2 jajka 1 cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierowania Ugotowane ziemniaki utłuc i wystudzić lub wystudzić i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ser rozdrobnić, dodać sól i pieprz do smaku oraz jajka i dobrze wyrobić masę. Uformować 7-8 kotletów, panierować w bułce tartej i usmażyć na tłuszczu
Gotowanie jest łatwetakże kilka rogalików. 800 g mąki 400 ml mleka 7 g drożdży instant[ 20 g świeżych] 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła dodatkowo ser żółty i dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka sezam , mak białko do posmarowania Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier ,masło(...)wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, na to ser żółty, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać
Moje domowe kucharzeniePrzepis znalazłam na stronie przyslijprzepis.pl i lekko go zmodyfikowałam. Sałatka z tuńczykiem na krakersach – Składniki: 18 krakersów (użyłam Lajkonik) 1 puszka tuńczyka w oleju 3 jajka 50g żółtego sera ok. 5 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku szczypiorek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z tuńczykiem na krakersach – Wykonanie: Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać
Kulinarne Przebojeciasto 1 szkl mąki jaglanej 0,5 szkl mąki pszennej 1 jajko 125 g masła sól nadzienie 500 g fasolki szparagowej lub chińskiej 250 g sera białego 120 g oscypka 0,5 szkl mleka 2 jajka sól pieprz szczypta mięty szczypta tymianku Z podanych składników zagnieść twarde ciasto, wylepić formę do tarty, nakłuć i podpiec ok 15 min w temp(...)Fasolkę ugotować do miękkości odcedzić i przestudzić. Ser biały, mleko i jajka oraz ok 40 g oscypka , wraz z przyprawami zmiksować w blenderze. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć fasolki oblać serową masą, posypać startym na tarce oscypkiem i piec ok 35 min w temp 180 st. Tartę podać z pomidorkami
Gotowanie jest łatwezapiekankę z ziemniakami, brukselką i kiełbasą. Tania, mało skomplikowana i smaczna. Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 250 g kiełbasy cebula 400 g brukselki pół szklanki mleka jajko 150 g sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Brukselkę obieramy z wierzchnich liści i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki obieramy(...)naczyniu żaroodpornym wykładamy: połowę ziemniaków połowę brukselki pokrojonej w plastry kiełbasę z cebulą połowę brukselki połowę ziemniaków Mleko roztrzepujemy z jajkiem i przyprawami i wylewamy na zapiekankę. Posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy ok 1 godz pod przykryciem w temp
e-PrzepisyKulinarneSkładniki na 6 porcji: 2 łyżki oleju 2 piersi z kurczaka 6 tortilli 3 świeże figi, pokrojone w plastry 6 plastrów dojrzewającego sera, pokrojonych w paski 3 garści rukoli 6 gałązek świeżego tymianku sól, świeżo mielony pieprz słodka papryka w proszku Składniki na sos: 3 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżeczki miodu sok z 1/2 cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA(...)minut. Przekładamy na talerz. 2. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. Na połowę tortilli wykładamy 1 łyżkę sosu, pół garści rukoli, plastry figi i usmażonego kurczaka, paski sera i 1 gałązkę świeżego tymianku. Składamy na pół, czynność powtarzamy z pozostałymi tortillami. Tortille smażymy na płycie grillowej lub patelni, około 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy od razu
My Culinary Artpostanowiliśmy wspólnie pogotować (o czym więcej dowiecie się wkrótce na blogu☺). Ja zrobiłam mini serniczki z ciasteczkami Oreo i białą czekoladą. 40 min 14 (szt.) Składniki: 0,5 kg sera białego tłustego 250 dag mascarpone 175 dag ciastek Oreo opakowanie cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 tabliczki białej czekolady Wykonanie: 3/4 ciasteczek musimy(...)pokruszyć i wyłożyć nimi papilotki (około 14 sztuk). Biały ser należy zemleć, dodać mascarpone, cukier puder oraz cukier waniliowy, budyń i wszystko wymieszać. Następnie dodajemy jajko i raz jeszcze mieszamy. Masę rozkładamy do papilotek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut, aż babeczki się zarumienią. W rondelku zagotować 2 łyżki mleka, dodać jedną łyżkę masła i pół
Ania i Marcin gotującukru (330g) 4 łyżki kakao 5 jajek - oddzielnie białka i żółtka 2,5 szklanki mąki (420g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 łyżki dżemu wiśniowego. Masa serowa: pół kg sera białego zmielonego (ew. serek taki wiaderkowy na sernik) 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo : Słoik dżemu wiśniowego lub wiśnie z kompotu(...)Ciasto odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować masę . Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody. Odstawić do czasu, aż galaretka zacznie lekko gęstnieć. Śmietanę ubić na sztywno. Ser utrzeć z cukrem pudrem, połączyć ze śmietaną i tężejącą galaretką. Z ciasta odciąć wierzch ( ok 1 cm grubości ) i pokruszyć go . Pozostały w formie spód nasączyć nalewką
Malinowa Kawiarenkaktóre lada moment mogą zacząć się psuć. Dziś wydanie jesienne, które będzie idealne do lunch boxa na jutrzejszy obiad w pracy. Składniki : 200 g makaronu typu kokardki 120 g sera z niebieską pleśnią 80 g kiełbasy jałowcowej mozzarella 200 g obranej dyni 5 liści jarmużu (u mnie odmiana fioletowa) pół kalafiora (u mnie odmiana fioletowa) pół papryki czerwonej fenkuł dwie(...)włókien). Wielkość kawałków to kwestia gustu. Kalafior podzielić na różyczki. Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. Odcedzić, zbierając wodę z gotowania. Ta woda jeszcze się przyda. Kiełbasę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszać ze sobą, z makaronem i z rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać wodą z gotowania makaronu. Wody powinno być na wysokość
Weekendy w domu i ogrodzienaleśników jaglanych sos pomidorowy 5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż) 200 g dyni pół czerwonej papryki jalapeno lub inne chili cebula ok. 100 g żółtego sera typu gouda pół wędzonej makreli płaska łyżeczka pieprzu ziołowego sól olej do smażenia Dynię pokroić w małe kawałki. Podobnie zrobić z papryką, chili i kapustą toskańską. Cebulę orać(...)okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy (jego ilość to kwestia gustu). Na sos wyłożyć podduszone warzywa. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonej makreli i sera. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Podawać gorące. ------- Podobne
Weekendy w domu i ogrodzieprosi kelnerkę o gofry z bekonem. Takich rarytasów zdecydowanie nie mogliśmy odmówić ani sobie, ani Wam! Wspomniane gofry podaliśmy w dość nietypowy sposób, gdyż do ciasta dodaliśmy piwo i ser. Dodatek karmelizowanego boczku i syropu klonowego powoduje, że gofry z Gotham to istne marzenie każdego wielbiciela smacznych kalorii! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 895 kcal(...)gorące). Jajko wbijamy do miski, dokładnie roztrzepujemy i cały czas mieszając , powoli wlewamy letnią miksturę. 3. CIASTO (1 min) Do miski z suchym składnikami wlewamy mokre, dodajemy starty ser (chociaż możecie z niego zrezygnować, nam smakuje bardziej z jego dodatkiem) i mieszamy masę tylko do połączenia składników. Grudki mąki są pożądane, jeśli wyrobicie ciasto zbyt dokładnie, to gofry mogą wyjść
Nerds Kitchen