Jednak odpowiednio ugotowana oraz z dobrymi składnikami nabiera naprawdę ciekawego smaku. Moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej, to pulpety w sosie pomidorowym. A do tego krem o smaku sera z… ziemniaka ;) Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 pora 1 cebula czerwona 1 papryka 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego lub otrębów owsianych sól pieprz czosnek Sos pomidory(...)około 15 minut. Ziemniaki dokładnie dusimy na puree. Dodajemy płatki drożdżowe i kurkumę oraz kilka łyżek wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pulpety polewamy sosem i kremem o smaku sera
Jacob Tastesdodatki, tym razem dodałam suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką od firmy Skworcu . Twarożek uzyskał bardzo ładny kolor i smak, najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Składniki: 250 gram sera białego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką od Skworcu Sól, pieprz Sposób przygotowania: Ser biały przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt
Bajeczna Kuchniaokazji Walentynek ,upiekłam taki oto serniczek :) Oprócz sera jest masa serowa z dodatkiem wiśni. Obawiałam się że będzie troszkę za kwaśny,ale byłam w dużym błędzie ;) Teraz już wiem że wiśnie z cukrem to świetne połączenie. Sernik jest bardzo kremowy i puszysty.Piekłam go po raz pierwszy,ale nie po ostatni :) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia(...)Składniki: Spód: 1 i 1/2 szklanki mąki 100 g masła 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu ( użyłam sera z wiaderka Pilos) 6 jaj 3/4 szklanki cukru 100 g masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka mrożonych wiśni Sposób przygotowania: Spód: Mąkę wymieszaną z proszkiem
Słodkości i nie tylkoJest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta – na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać ciepłą wodę, oliwę,płynny miód, sól. Wyrobić ciasto rękoma na gładką i sprężystą masę. Włożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 10 minut(...)minut – wyrabiać ciasto, naczynie zamknięte, czas 1,5 minuty, interwał – zostawić na godzinę, żeby ciasto odpoczęło Masa serowa – fetę ugnieść widelcem, mozzarellę porwać na drobne kawałki,ser cheddar potrzeć na tarce o dużych oczkach, listki bazylii porwać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulkę, aż lekko się zeszkli. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki
Kuchnia Pokoleńszklankową metodę. A pierożki polecam. składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ( wystarcza na ok połowę ciasta ) ok 150 g szpinaku 150 g sera białego 1 średnie cebula 3 - 4 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto(...)maszynie do chleba. Farsz Szpinak opłukać, włożyć do garnka podgrzewać aż zmięknie. Odcedzić i odcisnąć. Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko się zbrązowi. Dodać szpinak i chwilę odparowywać. Ser rozgnieść w misce widelcem, dodać szpinak, posiekany czosnek, dobrze doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje
Stare Garysól i pieprz 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 garść umytego szpinaku 2 ½ szklanki ulubionego makaronu 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki startego sera żółtego np. goudy posiekana natka pietruszki, do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę i włóż mięso. Rozdrobnij je drewnianą łyżką i smaż, często mieszając(...)smaż przez 1-2 minuty, aż mąka lekko się zarumieni. Wlej mleko i gotuj mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje, przez około 4-5 minuty. Zdejmij z ognia, wsyp ser i mieszaj do jego rozpuszczenia, dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Wymieszaj ze składnikami na patelni, posyp pietruszką i podawaj. Smacznego! English version Cheeseburger pasta with mushrooms (6 servings) Ingredients
karmelowyPolecam przepis na pyszną rybę smażoną w cieście serowym. Składniki: ok 0,5 kg filetów rybnych (u mnie mintaj) 200 g sera żółtego 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 3 łyżki mleka sok z cytryny pieprz, sól, ostra papryka Przygotowanie Rozmrożone filety dzielimy na porcje, obsypujemy przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy(...)godzinę do lodówki. Jajka roztrzepujemy, dodajemy olej, mleko i mąki i ponownie roztrzepujemy. Następnie dodajemy ser starty na tarce i mieszamy. Rybę maczamy w tak przygotowanym cieście. Najpierw z jednej strony, i tą stroną kładziemy od razu rybę na patelnię z rozgrzanym olejem. Łyżką nakładamy ciasto na górną stronę ryby (inaczej ciasto może spłynąć z ryby). Odwracamy, kiedy ciasto
e-PrzepisyKulinarneskładniki: 500 g kaszanki 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Kaszankę obieramy z osłonki, dodajemy do cebuli i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min. Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem i zapiekamy w 180 st. C przez ok 10 min. Podajemy na ciepło
Domowy Smak Jedzeniaposypanej mąką stolnicy na cienki placek i wykrawać formy na pierogi.W razie potrzeby podsypać mąką. Farsz 1kg ziemniaków (ugotowane, wystudzone; możemy też wykorzystać z poprzedniego dnia 650g białego sera 3 -4 cebule (drobno pokrojone) pieprz, sól olej Wykonanie Pokrojona drobno cebulę delikatnie smażymy na oleju. Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki mielimy i łączymy serem twarogowym .Doprawiamy
w mojej kuchnikremowego 75 ml śmietany kremówki (38%) 1 ząbek czosnku sól pieprz dodatkowo: 500 g zielonych szparagów 3 łyżki kaparów 1,5 czerwonej cebuli 250 g mozzarelli 150 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dolać letniej wody, zagnieść. Dodać sól(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica kamienia. Posmarować sosem, ułożyć szparagi, plasterki cebuli i mozzarelli, posypać kaparami i startym żółtym serem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą. Smacznego! Dzisiaj jest też Dzień Naleśnika; jakby się kto pytał... Tyle dobrego na raz; aż nie wiadomo, co jeść
Pożeraczka, czyli raz adobrzerzeczywistości jak na taką ilość pozostałych składników bardzo umiarkowana, więc miłośnicy pikantnych smaków zapewne dodadzą ich od razu więcej. Chili con carne podaje się często z tartym żółtym serem oraz tortilla chips (pot. nachos). Jako takie może z powodzeniem stanowić samodzielne, i to całkiem sycące danie. Może też jednak stanowić dodatek/składnik do przyrządzenia innych potraw (np. do wypełnienia buritos(...)papryki 1 płaska łyżeczka startego kminu rzymskiego (patrz uwagi) sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) 2-3 łyżki oliwy Do podania i dekoracji tortilla chips (pot. nachos) tarty żółty ser kolorowe papryczki chili Instrukcje Mieloną wołowinę dodatkowo siekamy nożem na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, podobnie jak papryczkę chili. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy
Kulinarna Pokusaodciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa serowa: 500g sera ricotta galaretka cytrynowa 170ml śmietanki kremówki 3/4 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą(...)stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Masa: Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w pół szklanki wrzątku. Studzimy. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Ser ricotta ucieramy z cukrem pudrem, a następnie delikatnie łączymy z wystudzoną galaretką z żelatyną oraz ubitą śmietaną. Do formy do pieczenia wkładamy jeden blat szpinakowy. Masę serową rozsmarowujemy równą warstwą
Pyry na GazPolecam przepis na smaczną zapiekankę z makaronem, kurczakiem i papryką. Składniki: 250 g makaronu (wstążki,świderki czy rurki) pierś z kurczaka papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 200 g sera żółtego 2 łyżki ketchupu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany 18% jajko przyprawa kebab-gyros, sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy(...)przyprawy mieszamy ze sobą. Do naczynia do zapiekania wysypujemy połowę makaronu, na to kurczaka i warzywa, nakrywamy drugą połową makaronu. Na całość wylewamy sos i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut
e-PrzepisyKulinarnetylko wystarczy, to w czwartkowy poranek możecie zaskoczyć Rodzinę i Znajomych i przygotować je do południowej kawy. Składniki: Na ok 50 sztuk: 600g mąki pszennej tortowej 370g białego sera półtłustego 210ml śmietany kwaśnej 18% 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: olej(...)smażenia (min.1 litr) cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy zmielony ser oraz śmietanę. Siekamy. Do ciasta dokładamy jajko, żółtka oraz pozostałe składniki. Siekamy i zagniatamy na gładką kulę. Ciasto wałkujemy na grubość ok 0.5cm. Kroimy na 1,5cm pasy a każdy pas dzielimy na mniejsze- ok 15cm paski. Przygotowane paski
Kuchnia w czekoladzielekki i kolorowy obiad lub kolację. W sklepach Lidl możecie zakupić włoskie produkty z którymi przygotujecie pyszne włoskie specjały. W ofercie możecie znaleźć makarony, szynki, sery, oliwy z oliwek i wiele innych produktów. Zachęcam do zakupów, tydzień włoski trwa jeszcze do niedzieli! Post Makaron z warzywami i serem gorgonzola pojawił się poraz
Marta Gotuje