Składniki : 500 g waniliowego sera w wiaderku 1 galaretka czerwona 1 łyżeczka płaska żelatyny 1/2 szklanki przegotowanej wody 500 g waniliowego sera w wiaderku 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka płaska żelatyny 1/2 szklanki przegotowanej wody szczypta barwnika żółtego szczypta barwnika zielonego 2 wafelki w czekoladzie Wykonanie : W 1/2 szklanki przegotowanej wody rozpuścić galaretkę czerwoną, może być wiśniowa i odstawić
Sama słodycz i szczypta chilisery podpuszczkowe z ziołami oliwa chili w płatkach czosnek kilka ziaren pieprzu Sery pokroić w kostkę, dodać przyprawy , zalać oliwą, odstawić na ok tydzień
Gotowanie jest łatwepozwolić jej trochę poleżeć w lodówce tak aby przeszła smakiem czosnku zawartego w sosie. Na drugi dzień smakuje znakomicie :) Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 400 g żółtego sera w kostce pęczek natki pietruszki 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Przygotowanie: Fasolę przekładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do miski(...)Ser żółty kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy i mieszamy razem z resztą składników. Przygotowujemy sos: musztardę mieszamy z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem i odstawiamy sałatkę do lodówki. Smacznego
Taste Therapyśliwkami i czekoladą! Wy możecie użyć dowolnych owoców, bakalii albo też ulubionego serka! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Posypane odrobiną cukru pudru zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ser biały / twaróg – 250 g * mąka pszenna – 250 g * masło – 250 g * cukier – 4 łyżki ( można pominąć, jeśli nie chcemy by były zbyt słodkie) DODATKOWO: * suszone śliwki(...)mleczna czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło siekamy z mąką i serem białym ( + cukrem – jeśli dodajemy ), zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 4 mm, wycinamy kwadraty i na każdy nakładamy po 2 suszone śliwki i kawałek czekolady. Zaklejamy tworząc trójkąty, delikatnie nacinamy i po całości smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy ok. 25min/180C
Ostra na SłodkoDziś mam szybki i smakowity deser. Ciasto francuskie i owoce suszone ale gotowane takie jak z kompotu z suszu a do tego ser. Połączenie idealne więc warto zrobić sobie pyszny deser. Francuskie koperty z serem i suszonymi owocami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniespaghetti puszka tuńczyka w sosie własnym słoik sosu lub przecieru pomidorowego lub kartonik gotowego ze sklepu 12-15 oliwek 3 gałązki suszonego oregano lub czubata łyżeczka kupnego sól pieprz ser żółty typu gouda (oczywiście można użyć parmezanu, ale jakiego studenta stać na taki wydatek?) Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron, który należy gotować al dente(...)oregano. Doprawić sos do smaku pieprzem (sól moim zdaniem nie jest potrzebna). Odcedzić makaron i wrzucić na patelnię z sosem. Zamieszać, by sos pokrył makaron. Podawać danie posypane startym serem. ----- Podobne: Spaghetti puttanesca Spaghetti z suszonymi pomidorami Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Okładki polskich wydań książek Andrea Camilleri zawsze mnie fascynowały. Nigdy jednak ich nie kupowałam i nie czytałam
Weekendy w domu i ogrodzietradycyjnymi i powszechnie wykorzystywanymi składnikami w mojej kuchni. Składniki: (na 12 szt) ok. 70 g komosy ryżowej 150 ml wody 2 jajka 2 białka 70 g startego sera 1 duży ogórek konserwowy 1 czerwona papryka dowolna szynka pokrojona w drobną kostkę ok.50 g tymianek do przybrania sól pieprz szczypta kurkumy Wykonanie: 1. Komosę wrzucamy(...)gotującej się wody i gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego odparowania płynu (15-20 min) 2. Ogórek, paprykę oraz szynkę kroimy w bardzo drobną kostkę 3. Ser ścieramy na drobnych oczkach. 5. Po ugotowaniu komosy wszystkie składniki łączymy i mieszamy ze sobą doprawiając solą świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą kurkumy. 6. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Klasyczną
vaniliowoczekoladowaprzygotowania: 20 minut plus czas pieczenia Ilość porcji: tortownica o średnicy 22 cm Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 4 jajka 500g pieczarek 100g wędzonego boczku w plasterkach 100g żółtego sera 2 cebule Pęczek natki pietruszki Masło Odrobina bułki tartej Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa. Dodatki: jogurt naturalny lub śmietana 12%, rzeżucha lub inny zielony dodatek(...)grzyby. Dusimy je do chwili, aż woda odparuje. Możemy je delikatnie pod koniec smażenia posolić. Do ziemniaków dodajemy boczek z cebulą, grzyby, jajka oraz posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Całość dokładnie mieszamy, kosztujemy i dodajemy przyprawy w razie konieczności. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną do przygotowanej
Kolizje Smakówinne ulubiony grzyby ) – 200 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 2 szt * śmietana 18% – 200 ml * ser camembert – 100 g * sól pieprz , tymianek , papryka * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem , wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika(...)posiekaną natką pietruszki. Przestudzony farsz wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego. Jajka roztrzepujemy ze śmietana , solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i wylewamy na tartę, Wierzch przykrywamy pokrojonym w plasterki serem camembert. Zapiekamy w 170C przez ok. 25 minut – do zarumienienia i zapieczenia masy serowo-śmietanowej. Zajadamy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkosuszone pomidory w zalewie 1/2 łyżeczki soli ulubione zioła (np. bazylia) Na farsz: 350 g świeżego szpinaku 120 g sera błękitny lazur świeżo mielony czarny pieprz 1 jajo czosnek granulowany 250 ml śmietany 9% Mąkę gryczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia odsączonymi i drobno(...)minut aż zwiotczeje. Wykładamy na sito i przy pomocy drewnianej łyżki odciskamy nadmiar wody. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Zapiekamy przez kolejne 10-15 minut
peggiwkuchniduża cebula ok 500 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego) 4 łyżki natki pietruszki 2 łyżki koperku 2 jaja 270 g sera feta 3 ząbki czosnku sól pieprz 100 g masła Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. dodajemy szpinak i przeciśnięty przez(...)praskę czosnek - podgrzewamy mieszając przez około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokruszony ser feta, jaja, natkę pietruszki i koperek - mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy i smarujemy blachę. Ciasto filo rozwijamy i wszystkie płaty przekrawamy w szerz na pół (tak aby formatem pasowały do blaszki). Jeden płat układamy w posmarowanej formie
peggiwkuchniWiosenna surówka z mieszanki sałat śródziemnomorskich, wśród których znalazły się sałaty frisee, escarola, radicchio, rukola i rzymska oraz sera sałatkowo-kanapkowego feta. SKŁADNIKI dwie garści sałat 15 dag sera feta pomidor 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu winnego z czerwonego wina pieprz Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnekcal. Składniki (ok 6 placuszków): 3 jaja podwójna pierś z kurczaka 5 łyżek mąki orkiszowej (lub innej) 2 łyżki otrębów owsianych duża marchew 3 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki mleka sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano Przygotowanie Mięso kroimy w małą kostkę, marchew ścieramy na tarce. Dodajemy przyprawy, mieszamy z jajkami. Następnie dodajemy ser, mąkę, otręby i mleko i ponownie
e-PrzepisyKulinarnewiele swobody ze szpinakiem ... no bo kto nie lubi szpinaku ???? :) Składniki : 40 dag filetu drobiowego (nieduża podwójna pierś) 20 dag szpinaku mrożonego 10 plastrów boczku cienko krojonego 50 gr sera pleśniowego typu Lazur 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie : Oczyść filet z kurczaka ze zbędnych błonek i zmiel maszynką do mięsa, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą(...)Szpinak rozmroź po czym zagrzej mocno w garnku dobrze go odparowując dodając w między czasie starty ząbek czosnku a pod koniec ser pleśniowy. Ostudź go. Na papierze do pieczenia ułóż plastry boczku tak aby w połowie na siebie zachodziły, rozprowadź na nim mięso drobiowe zostawiając mały margines. Na mięsie ułóż wałeczek ze szpinaku i całość zręcznie zwiń w roladę zamykając
Mechanik w kuchni