przekąska - 23005 przepisów (strona:85/1534)

Przekąska z królika - Antipasto di coniglio 186

Dzisiaj przepis na znakomitą włoską przekąskę z królika. Wymaga nieco cierpliwości, jej przygotowanie zajmie trochę czasu. Ale warto, gdyż mięso królika jest bardzo zdrowe, a przy tym smaczne i delikatne.  Marynujemy je w aromatycznej oliwie, podajemy z suszonymi pomidorami, ostrymi papryczkami i dobrym, najlepiej domowym, pieczywem. Wywar, który zostanie nam po gotowaniu królika jest rewelacyjny w smaku. Pierwszy(...)miarę ściśle. Wszystko zalać oliwą, tak aby mięso było całkowicie przykryte. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 1  - 2 dni do lodówki.  Podawać jako przystawkę lub przekąskę z oliwkami, suszonymi pomidorami i pieczywem. Smacznego

Stare Gary
Rolada serowa 306

Karnawał trwa, czas na imprezy, spotkania ze znajomymi przy stole zastawionym przekąskami. Na taką okazje polecam zrobić roladę serową, kolorową przekąskę idealną na tego typu okazje. Co prawda wydaje się być trochę pracochłonna, ale to nie prawda, za to dobrze smakuje i stanowić może ciekawą alternatywę dla tradycyjnego talerza wędlin. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
WARZYWA W GALARECIE 215

Proste, pyszne i niskokaloryczne :)) Sprawdza się na okolicznościowych imprezach jako przekąska ale ja często robię taką galaretę bez okazji, tak, żeby przekąsić coś smacznego i niezbyt kalorycznego.  Forma przekąski dowolna. Możemy robić ją w małych kubeczkach, albo w większej ozdobnej formie. Wybór warzyw jest tutaj również dowolny.  Moje warzywa wzbogaciłam szynka drobiową, gdyż akurat miałam jej nadmiar :)) Składniki

Walijskie Pichcenie
Chrupiące soczewicowe paszteciki 120

Lubię chrupać, to na prawdę uzależniające zajęcie. Na moje nieszczęście w każdym sklepie są półki z chrupiącymi przekąskami, które są po prostu niezdrowe, tuczące, wypchane chemią i konserwantami. Można je zastąpić ciecierzycowymi chrupkami  lub orzechami w słodko pikantnej otoczce , ale można też pochrupać pyszne paszteciki z brązowej soczewicy z dodatkiem marchewki i przypraw. To 100% wegańska i bezglutenowa przekąska

Pełna Lodówka
Rożki z pieczarkami 366

Czasem chcę coś zjeść, a nie wiem co mogłoby to być... Znacie to uczucie? Wtedy najlepiej sprawdzają się szybkie do przygotowania przekąski. Do tej wystarczy ciasto francuskie, pieczarki i ser. Brzmi ciekawie? Taka przekąska przyda się też na niespodziewanych gości.    Składniki: 500 g pieczarek 1 cebula 20 dag żółtego sera 1 opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz sezam

Pasja Smaku
Łososiowa przekąska fit 182

kolejna dietetyczna propozycja inspirowana książką Konrada Gacy pod tytułem "Kuchnia fit. Śniadania. Obiady. Kolacje". Łososiowa przekąska składa się z niskokalorycznych warzyw - marchewki i zielonego ogórka, z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. A wszystko zostało polane dresingiem z naturalnego lekkiego jogurtu. To danie jest doskonałe na lunch czy lekką kolację. Łososiowa przekąska fit Czas przygotowania: 30 minut Proporcje

Kulinarne przygody Gatity
S jak... smakowity sylwester! 232

taki wieczór, kiedy zaszyłam się sama w kuchni, odrzuciłam na bok wszelkie książki, zeszyty, karteluszki i dałam ponieść wyobraźni ;) Powstało wtedy coś pysznego, co idealnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku?Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowymskładniki na 24 niewielkie babeczki(użyłam standardowej formy

Ratunku obiad
Twarożek z awokado, pomidorem i papryką 171

jest to całe awokado ;) Teraz gości ono dość często na moim stole i w różnych potrawach. Przepis troszkę przerobiłam i z sosu wyszła pasta kanapkowa, idealna jako przekąska na zbliżające się zabawy sylwestrowe czy karnawałowe. Z taka pastą idealnie komponują się krakersy, jakie Wam pokazywałam dzisiaj.Składniki:1 duży dojrzały owoc awokado,1 duży pomidor(...)twarożek. Wszystko razem wymieszać wraz z dodanym na końcu uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.Podawać z pieczywem lub w formie pasty na krakersach lub malutkich kanapeczkach. Jest to świetna przekąska, która nie dość, że smaczna, to jeszcze ładnie wygląda :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krakersy 146

Krakersy to niewątpliwie typowo imprezowa przekąska. Można je podawać w wielu wariantach smakowych i w różnych kształtach, są doskonałe do wszelkich past i dipów. Piekłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Są bardzo proste i szybko powstają, można je upiec na kilka dni przed planowaną imprezą i trzymać np. w zamkniętym pudełku. Przepis na krakersy(...)placek, ponakłuwać widelcem i wykrawać dowolne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć.Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past czy sałatek.Smacznego chrupania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Serowe paluchy z ciasta francuskiego 2595

Sylwester lada dzień, więc tym, którzy z tej okazji organizują domówki lub na takowe się wybierają, może przydać się ten smaczny przepis. Serowe paluchy to idealna i chrupiąca przekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam(...)każdy, kto lubi słone przekąski, będzie zachwycony. :) Składniki (na około 30 paluchów):2 arkusze ciasta francuskiego (po 350-400 g każdy)250 g żółtego sera, np. cheddara1 roztrzepane jajko do posmarowaniaprzyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, sól (świetnie się sprawdzi również kminek)Przygotowanie:Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować jajkiem, a następnie posypać połową sera i ulubionymi przyprawami

Food Square
Gomółka serowa 221

Gomółka to jeden z najlepszych dodatków do wielkanocnego żuru. To także świetna przekąska. Moja babcia zawsze taką robiła na Wielkanoc, później moja mama robiła ją według przepisu swojej teściowej, a teraz i ja ją robię. Polecam gorąco nie tylko na Święta!Składniki:1 kg białego sera4-6 żółtekkmineksól do smakuSposób przygotowania:1. Ser rozdrabniamy widelcem, wbijamy żółtka, dodajemy kminek(...)miejsce, np. w pobliżu kaloryfera. Gomółki podczas suszenia nabiorą ładnego żółtego koloru od żółtek.3. Tak przygotowany ser można przechowywać nawet kilka tygodni.4. Dodajemy go do żurku lub jako przekąska.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kurczak w cieście francuskim 601

moimi zmianami. Takie danie smakuje i na ciepło i na zimno. Na ciepło zjedliśmy na obiad z surówką z kapusty, a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :) Składniki:1 duża pierś z kurczaka1 płat ciasta francuskiego2 plastry sera żółtego25 dag pieczarek1 mała cebulka1 jajkopieprzoreganoprzyprawa do kurczakaolejSposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje(...)zależności od piekarnika - u mnie piekły się 50 minut). Ciasto powinno być złociste i chrupiące.5. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami lub na zimno pokrojone w plasterki jako przekąska. Smacznego!!!Źródło: W mojej kuchni

Kuchnia domowa Ani
Grillowana cukinia z serem bryndza i papryką - Grudniowe Wyzwanie Blogerek 129

Tematem grudniowej akcji pod nazwą Wyzwanie Blogerek tym razem były przekąski. Tym razem autorką tematu jestem ja :) zależało mi na zebraniu fajnych propozycji na nadchodzące zabawy sylwestrowe i karnawałowe. Ja nastawiłam się żeby było nieskomplikowanie i  szybko. Wykorzystałam cukinię, którą można jeszcze kupić, a która tradycyjnym zimowym przekąskom nada lekkości i przypomni o cieplejszych dniach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ślimaczki z ciasta francuskiego 132

około centymetrowe krążki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm. Ślimaczki pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 220 stopni.Wskazówki:Te przekąski można podawać bez niczego, ale doskonale smakują z sosem czosnkowym. Super przekąska na przyjęcia

upichcic
Tapas z daktyli, gorgonzoli i serrano 95

tapas baru w swoim barrio (dzielnicy). Popijasz vino tinto de verano (charakterystyczne lekkie czerwone wino z lodem), sangríę, czy cañas de cerveza (szlanka piwa) i zajadasz się najrozmaitszymi tapas (przekąskami), które camarera (kelnerka) co rusz donosi. W tle zaś toczą się głośne rozmowy, jest gwarnie i radośnie. Każdy cieszy się czasem spędzonym w miłym gronie i aprovecha la noche (korzysta(...)Podczas jednego z takich wieczorów, miałem okazję uczestniczyć w pewnym wydarzeniu organizowanym przez tapas bary w pobliskiej dzielnicy. Było to tour de tapas, czyli po naszemu wycieczka po przekąskach, podczas, której można było chodzić od baru do baru i poznawać lokalne smaki, wydając przy tym niewiele. Niezwykle pysznie wspominam ten wieczór i chciałbym Wam przybliżyć te smaki. Jednym z takich

Food Square