Dziś chciałabym przedstawić Wam bardzo smaczne, choć może niezbyt dietetyczne danie rodem z kuchni hiszpańskiej - ciecierzycę z chorizo. Jest to rodzaj przekąski, czyli popularnego tapas podawanego w Hiszpanii np. do piwa. Chorizo to z kolei tradycyjna hiszpańska kiełbaska, która pokochałam i w ostatnim czasie często przygotowuje potrawy z jej dodatkiem. Polecam te przekąskę, podobnie jak w Hiszpanii, świetnie sprawdzi się
Codzienne Gotowaniefasolową z dodatkiem cebuli, pomidorów, jajek, pietruszki (tak charakterystycznej dla kuchni tureckiej (arabskiej)) oraz sumaku. Sałatka jest przepyszna - lekka, orzeźwiająca, a jednocześnie sycąca, dzięki czemu idealnie nadaje się jako przekąska do pracy. Z pewnością będzie częstym gościem w moich pudełeczkach z "jedzonkiem do pracy". Sałatkę bardzo polecam, tym bardziej, że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a schłodzona stanowi(...)idealną przekąskę na upalne dni. Składniki : puszka białej fasoli (400g) puszka fasoli "black eye" (z czarnym oczkiem) (400g) 1 czerwona cebula 2-3 pomidory 2-3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki natki pietruszki szczypta sumaku 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Fasolki odsączyć, opłukać i ponownie odsączyć, przełożyć do dużej miski
Codzienne GotowanieWątróbka drobiowa u jednych budzi wstręt, u niektórych zachwyt. Dobrze przyrządzona z dodatkiem owocu np. gruszki, przekona największego przeciwnika. Tak przyrządzona wątróbka drobiowa, może być znakomitą przekąską, a w połączeniu z ziemniakami stworzymy pyszny obiad. Kolejnym za oprócz smaku jest czas przygotowania, który jest krótki. SKŁADNIKI : 50 dag wątróbki drobiowej 2 gruszki szklankę mleka 2-3 łyżki(...)dodać łyżkę masła oraz gruszki, posypać majerankiem i dusić kilka minut, aż gruszki zmiękną, a wątróbka się poddusi. Wątróbkę posolić i popieprzyć pod koniec smażenia. Podawać z ciepło jako przekąska lub z ziemniakami w formie obiadu. Pod jaką postacią i w w jakim połączeniu lubicie zajadać wątróbkę? Chętnie poznam wasze smaki i połączenia. :) P.S Polecam również zupę mleczną
Basia w kuchniDzieci wracają do szkół, rytm dnia ulega znowu zmianie. W szkołach również od września rewolucje, ale sklepikowe. Nasze dzieci mają w końcu zostać odcięte od słodkich i słonych niezdrowych przekąsek. Czy to się uda? A może sami zafundujmy dzieciom zdrową, smaczną i kolorową przekąskę? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzas na szybką, zaskakującą i ładnie prezentującą się przekąskę. Charakterystyczny smak sera gorgonzola przełamuje smak gorzkiej czekolady a całość zamyka orzechowy aromat. W 15 minut stworzysz błyskawiczną przekąskę o oryginalnym smaku który być może pokochasz :) Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 kromki chleba razowego Olej z orzecha włoskiego Odrobina cukru trzcinowego 50g sera typu gorgonzola 2 kostki
Kuchnia PROzdrowotnaSylwester tuż tuż, więc przedstawiam szybką i efektowną przekąskę – pomidory z mozzarellą. Wystarczy kilka pomidorków, trochę sera, przyprawy i gotowe. Składniki: Dowolna ilość pomidorków ( małych ) Ser mozzarella Sól Pieprz Bazylia suszona Bazylia świeża Oliwa Wykonanie: Pomidorki i ser kroimy na plasterki. Plasterek pomidora przyprawiamy sola, pieprzem i bazylią na niego kładziemy plasterek ser – skrapiamy oliwą, ponownie pomidor(...)zmianę. Można pomiędzy plasterkami włożyć kawałek świeżej bazylii lub na samą górę. Całość nakłuwamy szpadką do korków. Podajemy jako przekąskę. SMACZNEGO
Smaki EwySzybka przekąska dla tych co mięso zjadają i dla tych co za nim nie przepadają. Pierwsze kabanosy przygotowujemy, w tym czasie fasolkę podgotowujemy i w kilkanaście minut będzie wszystko gotowe, smaczne i proste i wyjątkowe. Idealna przekąska do piwa pszenicznego, życzę więc smacznego. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 120 długich cienkich kabanosów np. węgierskich, garść
Moniki Smakołykipomidory, nektarynka, winogrona, dymka ze szczypiorkiem i miodowy winegret. Taka kombinacja to nie tylko świetny dodatek (znów) do grilla, ale też sałatka z arbuzem i serami jest fantastyczną zimną przekąską w upalne dni – orzeźwiająca i sycąca. Słodkość owoców przełamana serem pleśniowym, złagodzonym mozzarellą, do tego lekki twist dymki i słodko-kwaśny miodowy winegret. Koniecznie spróbujcie! Składniki: – 200g(...)połączyć ze sobą i delikatnie wymieszać. Polać winegretem przed samym podaniem. Posypać poszatkowaną świeżą bazylią. Sałatkę z arbuzem i serami podawać z grillowanymi mięsami lub zajadać samodzielnie jako zimną przekąskę w upalne dni. Podobne przepisy Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Sałatka śledziowa Lemoniada arbuzowa .yuzo_related_post img{width
Pociąg Do KuchniPyszna przekąska dla wielbicieli pizzy. Tym razem w wersji mini, tak na dwa kęsy. Można je podać jako dodatek do zupy, na podwieczorek, kolację, drugie śniadanie, a ja natomiast przygotowałam je na nasz wyjazd i świetnie sprawdziły się jako przekąska w podróży. Dodatki mogą być różne, począwszy od smażonych z cebulą pieczarek, szynki, pomidorów, sera, kiełbasy, czy co tam jeszcze
Rozpustne gotowanieZawsze warto mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Takie awaryjne przekąski wychodzą bardzo smacznie. Składniki ciasto francuskie ketchup kawałek wędzonego boczku czerwona cebula mozzarella w kulce Przygotowanie Ciasto rozwijamy , wycinamy koła. Każdy kawałek ciasta smarujemy ketchupem ,posypujemy posiekaną cebulą i pokrojonym w małą kostkę boczkiem. Na wierzch kładziemy pokrojoną mozzarellę. Przekąski wykładamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i zapiekamy
R'n'G KitchenSałatka z bobu i sera feta stanowi doskonałą przekąskę w czasie upałów. Połączenie sera feta i polskiego letniego bobu, sprawi ze będziemy czuć się jak na urlopie nad Adriatykiem. Do tej pory jadałam bob tylko naturalny ugotowany, na ciepło. Od dzisiaj sięgam po bób w sałatkach jako naturalną, letnią przekąskę. A jak zamarynować fetę przepis znajdziecie tutaj . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikaromacie :) Na jednym ze straganów pyszniła się młoda marchew o bujnej naci. Nie pozostało mi nic innego jak ulec jej urokowi i zamienić ją w pyszną, słodko-pikantną przekąskę. Nie tylko pyszną, ale również bogatą w zdrowie. β-karoten to przeciwutleniacz, który nasz organizm przekształca w retinol - witaminę A odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz odcień i elastyczność skóry(...)patelni układamy marchewki, “smażymy” przez chwilę z każdej strony, aby całe pokryły się glazurą i zarumieniły. 5. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i/lub odrobiną soli. Podajemy jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dania głównego. Smacznego
W kuchni KatieKulki jaglane to bardzo prosta pożywna przekąska piknikowa. Można zabrać ją ze sobą na spacer do parku lub w odwiedziny do kolegów dziecka. U nas doskonale zastępuje ciasteczka i inne przekąski. Polecam dla calej rodziny. Składniki: 1 filiżanka kaszy jaglanej 1 banan 1 łyżka masła orzechowego bez soli 5 łyżek wiórków kokosowych Metoda: Jaglankę ugotować na wodzie do pełnej miękkości
MamaOskarkapostawić na stole coś zdrowszego, bez chemii i wypełniaczy. Niektórzy lubią marchewki, inni jabłka. Dla tych, którzy uwielbiają chrupać czipsy, ale zalezy im na zdrowym jedzeniu, idealna będzie dzisiejsza przekąska: jarmużowe czipsy. Troszkę z tym roboty, ale warto :) Jarmuż dokładnie trzeba opłukać w zimnej wodzie . Usunąć (odrywając lub wykrawając) grube nerwy ze środka. Kilkucentymetrowe kawałki układać(...)zmieniać kolor. Gotowe czipsy jarmużowe przesypujemy do miski i...chrupiemy. Są bardzo delikatne i lekkie. Niestety, posiadają jedną zasadniczą wadę: błyskawicznie znikają :) Polecam Wam takie przekąski. Są bez porównania zdrowsze, bo nie zawierają sztucznych dodatków lecz masę cennych dla organizmu składników. Jeśli tak samo jak my, jesteście #głodnizmian , to szukając czegoś do pochrupania między
Codzienna kuchnia niecodziennaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placki tortilla z wędzonym łososiem, rukolą, pomidorem i ogórkiem. Są świetną przekąską do zabrania ze sobą z domu np. do szkoły, na piknik czy do pracy. Polecam szczególnie, gdy nie mam czasu przygotować na szybko smacznej i zarazem zdrowej przekąski Post Wrapy z wędzonym łososiem
Marta Gotuje