Przepis na : śniadanie
Jajecznica z kurkami to moje ukochane jesienne danie. Po sobotnim wypadzie do lasu, z którego oprócz maślaków, podgrzybków i prawdziwków przynosiłam do domu także co nieco kurek, tegoroczny sezon grzybowy postanowiłam rozpocząć własnie od tego dania. Jajecznica może zostać podana jako śniadanie lub też jako przekąska w ciągu dnia. Lubię gdy jest nieco luźna i niezbyt mocno ścięta, do tego razowy ziarnisty chlebek i jest pysznie ! Parę słów o kurkach Kurki, czyli inaczej pieprznik jadalny, liszka, stągiewka jadaln... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...