Lubię mięso :) a że czas już prawie zimowy i święta nadciągają przyprawa do piernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście, że czas "piernikowoania" rozpoczęty a nie samym ciasteczkiem człowiek żyję to powstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa z czekoladą
Basia w kuchnimąki żytniej pełnoziarnistej -2 duże jajka -13 dag cukru pudru -10 dag masła, roztopionego -10 dag miodu -1 łyżka przyprawy do piernika( pisałam o tym tu klik ) -1 łyżka kakao -1 łyżeczka sody oczyszczonej DO DEKORACJI -do dekoracji użyłam kilka kolorowych drażetek, kropelki czekoladowe na oczka, z cukru pudru zrobiłam buźki i przykleiłam
Basia w kuchnicukru trzcinowego 6 jajek 100 g gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowe Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mikserem ubijamy cukier i masło
Czarnawisienkabardzo smacznego sernika. Możecie go upiec już teraz, ale także zaserwować swoim gościom w święta. Doskonale sprawdzi się również wariant pierniczkowy - zamiast ciasteczek speculoos możesz użyć klasycznych pierników. Przepis inspirowany sernikami z Moje wypieki . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwww.smak-kuchni.pl . Wykrawacze Smaku Kuchni mają ciekawe wzornictwo i solidne wykonanie, polecam wszystkim miłośnikom kuchni!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników. 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia
Apetyczna babeczkałyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków * 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam jedną) +mąka do podsypywania CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN + CHŁODZENIE CZAS PIECZENIA: 8-10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do małego garnka wlewamy melasę, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Podgrzewamy stopniowo
My Culinary ArtJakiś czas temu przypominała Wam o nastawieniu ciasta na Piernik Staropolski . Dzisiaj chciałam Was zachęcić do upieczenia wspaniałego Keksu Bożonarodzeniowego. Przepis na ten keks pokazywałam Wam w ubiegłym roku . Mój tegoroczny już upieczony i czeka w puszce na Święta. Upieczcie go teraz, bo musi on poleżeć kilka tygodni. Zapewniam, że nie będziecie żałować
Sto kolorów kuchnisię z łasuchów. Pogoda sprzyja filozoficznym pytaniom, więc i u nas pojawiły się konkretne dylematy, które rozstrzygnąć trzeba było. Nastały więc czasy owocnych jak widać rozmyśleń - dziś postawić na piernik, na szarlotkę a może na coś z pigwą lub np. z budyniem? Dwie baby w kuchni oznaczają zwykle wojnę... U nas nastąpił "kreatywny konsensus" (tak to sobie tłumaczymy)... powstała więc
Wypisz WymalujKonkurs został zorganizowany na blogu Kuchnia w zieleni. 1 miejsce: gin - tarta sernikowa z pieczonymi śliwkami Wyróżnienia: Charlotte - piernik staropolski Urszula - Proste potrawy - miodówka Marianna - Miodowe lody sernikowe Gratuluję Gin za zajęcie 1 miejsca, wyróżnionej Charlotte i Mariannie również :) A oto moja nagroda
Proste PotrawyJest wart wypróbowania. Składniki: 25 dag mąki 9 dag cukru 2 łyżki płynnego miodu 125 g zimnego masła 1 średnie jajko 1 łyżka domowych przypraw korzennych (lub przyprawa do piernika) Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę i spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Możecie śmiało zostawić ciasto na całą noc. Następnie ciasto wyjąć
Delicious TitbitsCIASTA Z MIODEM - PIERNIKI, MIODOWNIKI CIASTA Z KREMEM, MASĄ BABKI I UCIERANE CIASTECZKA I WAFLE
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajakieś sentymentalne dania? Czy to tylko my jesteśmy dziwne... Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ . i pozostając w temacie ŚWIĄT: Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ . a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą : TUTAJ. I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz Wymalujumilić sobie tego czasu daniami z korzennymi aromatami? Dzisiaj prezentuję Wam korzenny pulled pork czyli długo duszoną wieprzowinę w intensywnej i aromatycznej marynacie z przyprawami, które spotkamy również w pierniku. Idealna do kanapek z warzywami, sałatą i chrzanem. Przepis na marynatę znalazłam na blogu Chillibite . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćszkl. wody 20 g stewii w proszku 200 g puree z dyni 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: Sypkie składniki wymieszać misce, a w drugiej mokre. Połączyć zawartości obydwu. Wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach. Dyniowe babeczki na instagramie
Czarnawisienkanasza domowa przyprawa korzenna gotowa. Bez żadnych zbędnych dodatków, cukru i o wiele bardziej aromatyczna niż sklepowe mieszanki. Wydawać by się mogło, że nadaje się ona typowo do piernika i podobnych słodkich wypieków. Otóż nic bardziej mylnego, gdyż mając już jej zapas możemy zafundować sobie przepyszną śniadaniową owsiankę w świątecznym klimacie. Zazwyczaj nie lubię rezygnować z mojej ulubionej wersji
peanutbuttermonster