szklanki cukru 2 łyżki kakao opakowanie budyniu śmietankowego 2 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju płaska łyżka proszku do pieczenia 2 jajka płaska łyżka przyprawy do piernika Składniki na masę: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 20 dag margaryny Kasia 20 dag wiórków kokosowych Składniki na polewę: 100 g czekolady mlecznej
Świat CiastaSkładniki na 1 kg ciasta: 3/4 szklanki jasnego miodu 1 szklanki cukru 125 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder biała cukierkowa posypka Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez woni korzennych przypraw, a tym samym bez piernikowych wypieków :). Można je przyrządzać w rozmaitych urokliwych postaciach
Świat CiastaMiodownik to drugie ciasto po pierniku , które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko! Biszkopt miodowy: 100 g masła 1/3 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki sody Krem: 250 g mascarpone
sama złodyczmałych pierniczków) - 4 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 6 czubatych łyżek miodu - 2 jajka - 3 czubate łyżki masła - 2 łyżeczki sody - opakowanie przyprawy do piernika - lub 3-5 łyżek utłuczonych samodzielnie przypraw (goździki,cynamon, pieprz) Sposób przygotowania: 1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Miód rozpuszczamy w mikrofali i ciepły, wlewamy do mąki. Bierzemy łyżkę
Gotuj Z Muzykąwiórki kokosowe – 1 łyżka DODATKOWO: - czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki
Ostra na Słodkotruskawki – 100 g - cukier – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki
Ostra na Słodkojuż na samą myśl niejednemu z nas cieknie ślinka! Przysmak ten postanowiłam wykorzystać do zrobienia dzisiejszego ciacha! Niesamowicie miękka , puszysta , delikatna … o intensywnym zapachu … a wyglądem przypominająca piernik babka podbiła serca domowników! Robi się ją błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika z talerzy! Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki w gronie przyjaciół. Polecam! SKŁADNIKI: * masa toffi z puszki
Ostra na SłodkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa. Niezastąpiona w świątecznych wypiekach. Świetna do makowców, pierników, ciasteczek czy dekoracji ciast. Smakuje o wiele lepiej niż ze sklepowych półek. Post Kandyzowana skórka pomarańczowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujebardzo ciekawy - na świąteczny stół też doskonale będzie pasował więc proszę bardzo, oto przepis ! Jeśli nie masz pomysłu co upiec na Święta to zobacz także przepis na bardzo łatwy Piernik żydowski i przepyszny Keks na białkach ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNiebawem tak wyczekiwane Boże Narodzenie. Z myślą o najpiękniejszych dniach w roku zapraszam na akcję na Durszlaku „Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe”. Nie miejcie mi za złe, że nie opiewam polskich pierników, makowców czy kutii. Nie, że ich nie lubię; ba, są pyszne! Ale tym razem chciałabym zainspirować Was do przygotowania czegoś „międzynarodowego”. Sami przyznacie, że jest w czym wybierać. Czekam
Mia Cucina SofietaSkładniki: 55dag mąki 30 dag miodu płynnego 10 dag cukru 12 dag masła 1 jajo 2 łyżeczki sody 60 g przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na stolnicy. Wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy foremkami pierniczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C dość wysoko w piekarniku. Pierniczki przechowujemy w szczelnym opakowaniu
SMYKWKUCHNIŚwiąteczna gorączka, zakupy, planowanie ubrania na Wigilię, a także idealnego prezentu, pakowanie podarków, wykrajanie pierników, dekorowanie.. kocham ten okres! Dziś pomyślałam więc, dlaczego nie zacząć dnia od świątecznej owsianki? ;) dodanie jednego owocu już dało mi poczuć magię świąt z rana! Składniki: 1/2 szklanki wody 2,5 łyżki płatków owsianych 1 łyżka płatków jęczmiennych 1 łyżeczka otrębów żytnich garść
Kitchens Alphabetkońcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wlać mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika
Mała Cukierenkanasączone słodkim syropem stały się moimi ulubionymi słodkościami od czasu wyjazdu na Kos . Karithopita przygotowuje się na Boże Narodzenie na Wyspach Jońskich na zachodzie Grecji. Ciasto smakuje trochę jak piernik, dzięki użyciu korzennych przypraw - cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków. Co ciekawe nie zawiera dodatku mąki. Bazuje na dużej ilości rozdrobnionych orzechów włoskich oraz okruchach chlebowych . Od dawna zachwycam się
Chilli Czosnek i Oliwa