piernik - 7329 przepisów (strona:404/489)

Ciasto jabłkowe 139

Przepis na ciasto jabłkowe, który chciałabym Wam dzisiaj zaproponować dostałam kiedyś od naszej sąsiadki. W niczym nie przypomina tradycyjnej szarlotki, jest bardziej jak piernik - aromatyczny i pachnący, z nutą korzennych przypraw. Pasuje nie tylko do kawy czy na podwieczorek, świetnie nadaje się na smaczne i zdrowe śniadanie. Składniki: 600 g jabłek 300 g cukru cynamon rodzynki orzechy 1 szklanka oleju

Ciastkozercy
Biały lukier na święta 290

Lukier z białek (przez cukierników nazywany królewskim) nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków, łatwo przełożyć go do szprycy, żeby ozdobić pierniki, a śnieżnobiały kolor pasuje do każdego rodzaju ozdób i bakalii. Co ważne, można przechować go w lodówce (najłatwiej w zamkniętym worku cukierniczym lub szprycy) jeśli nie zdążymy udekorować wszystkich ciastek za jednym razem. Składniki: 2 białka

Ciastkozercy
Pomarańczowe babeczki z bakaliami 164

Święta zawsze kojarzą mi się z bakaliami - na piernikach, w makowcu, makówkach i serniku. Chciałabym Wam dziś zaproponować przepis na proste pomarańczowe babeczki z bakaliami i białym lukrem. Nie tylko na świąteczne, ale też całkiem zwyczajne zimowe podwieczorki. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 lyżeczki cukru waniliowego orzechy laskowe/włoskie migdały rodzynki

Ciastkozercy
Serduszkowe ciastka - lizaki 181

celofan świetnie sprawdzą się jako miły walentynkowy upominek. Możecie udekorować je dowolnie – bakaliami, cukiereczkami czy żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników.   Składniki:   1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 100 g masła 1 łyżeczka śmietany   Składniki

Ciastkozercy
Ruszyła akcja "Świąteczne słodkości!" 192

próbę", a masa na ciasto piernikowe już powinna leżakować w piwnicy lub w lodówce.  Zapraszam wszystkich do zamieszczania przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, babki, cukierki, czekoladki, pierniki, czyli wszystko to, co kojarzy Wam się ze Świętami i czym chcielibyście podzielić się z najbliższymi!     Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu Aby wziąć udział w akcji , wklej

My Culinary Art
Ciasteczka dyniowe z cynamonem 788

Ciasteczka dyniowe z cynamonem zachwycą smakiem nie tylko wielbicieli smakołyków z użyciem purée z dyni, ale także fanów cynamonu i pierników. Dodatek cynamonu oraz sody upodabnia ciasteczka do pierniczków, mimo że nie zawierają miodu. Purée nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak ciasteczkom cudownej miękkości, która w połączeniu z dużą puszystością sprawia, że ciasteczka znikają szybciej, niż trwa ich przygotowywanie

Smakołyki Bereniki
DIAMANT-owa przyjemność 212

pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie  w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna

Z Kuchni Do Kuchni
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 160

bardziej tradycyjnym zestawieniu, ze słodkim winem deserowym, Vin Santo. Przywieźliśmy również kilka paczuszek do Polski, jako prezent dla rodziny i znajomych. W czasie wycieczki do Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte , tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji. Panforte ma konsystencję miękkiego nugatu, jest pełne orzechów i suszonych owoców. Przepis na ten deser

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasteczka maślane z karmelem 335

pyszne, że znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będą doskonale nadawać się na prezenty dla rodziny i znajomych. Na Święta nie musi przecież za każdym razem pachnieć piernikami Piernikowe serca Pierniczki z lukrem Świąteczne pierniczki Pachnące pomarańczami najlepsze w smaku Ciasteczka maślane z karmelem i migdałami: Składniki na około 30 ciasteczek: 100 g masła 1,5 szklanki mąki ½ szklanki śmietany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przegląd tygodnia na moim blogu-1 141

Piernik z herbatą                                           Roladki z łososia                               Tagliatella z sosem grzybowym

W kuchennym oknie Ewy
Kruche Maślane Ciasteczka 119

polecam. Wspaniała zabawa z dziećmi na jesienne popołudnia. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g masła 180 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i zagniatamy ciasto hakiem do ciasta kruchego. Można również zagnieść ręcznie. Robimy kulę, lekko spłaszczamy

Made By Mom And Son
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 153

cukru trzcinowego 6 jajek 100 g gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowe Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mikserem ubijamy cukier i masło

Czarnawisienka
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 158

czasu do czasu muszę podnieść sobie poziom cukru ... ciastem drożdżowym.  Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta.  Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką.  Składniki: Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJ Ponadto ulubione owoce: u mnie morele i jagody Wykonanie

Walijskie Pichcenie
Korzenno-cytrusowe puree z dyni 142

wyciągnięcie ręki. Składniki: ( na 4 słoiczki 250 ml ) * 1 kg dyni - obranej i wydrążonej * 3 pomarańcze * sok z 1 cytryny * 300 g cukru * 1 łyżeczka przyprawy korzennej, np do piernika Wykonanie: Dynię pokrój w nieduże cząstki, zasyp cukrem i odstaw na min 2 godziny. Kiedy dynia wypuści sok, przełóż ją do szerokiego, niskiego garnka, ewentualnie prodiża ( w nim najlepiej

kolorowotorcikowo