płatków owsianych 100 ml jogurtu light niecałe pół szklanki słodziku lub cukru brązowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 4-5 plastrów odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szklanka startej marchewki (około 3 marchewki) Nadzienie: 200 g serka Emilki light lub innego
Mania Gotowaniaokoło 14 muffinek: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2 szklanki startej marchewki (około 3-4 marchewki) 100 g orzechów włoskich Mus jabłkowy: około
Mania Gotowanianaprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki czemu nadamy mu bardziej świąteczny charakter. Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami Składniki: 120 g mąki 2 czubate łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mania GotowaniaPierniczki ! Składniki: 55dag mąki 30 dag miodu płynnego 10 dag cukru 12 dag masła 1 jajo 2 łyżeczki sody 60 g przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na stolnicy. Wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy foremkami pierniczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C dość wysoko w piekarniku. Pierniczki przechowujemy w szczelnym
SMYKWKUCHNImąki - 200 g zmielonych orzechów włoskich - 250 g margaryny - 2 jaja - 2 żółtka - 5 łyżek miodu - 2 łyżki kakao - 1/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - przyprawa do piernika 1 łyżka Wykonanie: Ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 części, każdy blat pieczemy osobno. Jeden blat pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym. Karmel orzechowy: -1/2 kostki margaryny - 4 łyżki cukru
SMYKWKUCHNIciasteczka korzenne znalazłam tutaj . Składniki: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej otarta skórka z cytryny Mąkę i imbir przesiewam przez sito do miski, mieszam z proszkiem, z cukrem, cukrem
Brzuszki Łakomczuszkimojego artykułu jest cytatem właśnie z tej książki. W mojej ulubionej książce pani Lucyny "Baby, placki i mazurki: praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników i tp." (wydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy: " Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać jaknajcieniej, 10 lutów
Przepisy Aleksandryowsiany, śledzie, zupy i kremy. Jest również spaghetti. Są gołąbki, ale w żurku. Gęś, rybka, krokiety... No i ciasta... Niby nic odkrywczego... Ale są szarlotki, serniki, rafaello, snickers, cappuccino, piernik na święta - wszystko co dobre pod ręką ;) Chętnie wypróbuję ciasto na maślance. Widać, że wszystko jest przygotowane z pasją. Mnóstwo jest teraz książek, które gwiazdy "przyklepują" swoim nazwiskiem, tylko
Kraina Tysiąca SmakówCzekoladowe muffiny z orzechami laskowymi i kremem piernikowym Święta zawsze kojarzyły mi się z makowcem, sernikiem... Nie piekliśmy nigdy piernika, nie przypominam sobie pierniczków :) Jednak bardzo lubię korzenne nuty - w ciastkach, kawie czy gorącej czekoladzie, dlatego chętnie zmieniam tą naszą, domową tradycję! A teraz zastanawiam się czy warto zrobić swoją własną przyprawę korzenną :) W klimacie już trochę świątecznym, ale jednak
Kraina Tysiąca Smakówłyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przyprawa do pierników Wykonanie: Miód, cukier, margarynę rozpuścić w niedużym garnku, dodają 1 łyżkęwody. Wsypać przyprawę i całość zagotować, następnie pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i ostudzoną
kolorowotorcikowoSkładniki: CIASTO: 2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 300 g białej czekolady 250 g śmietanki 30% dodatkowo: 1 łyżka maku Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami. Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią
kolorowotorcikowonaprawdę miękkie, więc polecam. Przepis pochodzi z bloga Pin-up cake . Składniki /ok. 60 szt./: 1 kg mąki 400 g cukru 6 łyżek miodu 6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki kakao 250 g masła 5 jajek 2 łyżki sody + 2 łyżki ciepłej wody do rozpuszczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę korzenną
Pasja Smakuwidać, w przerwie między lepieniem uszek i pierogów oraz pieczeniu piernika, znalazłam czas, by przygotować niedzielny obiad dla rodzinki :) Palce lizać! Porcja soczystego mięsa w zacnym towarzystwie świeżych ziół prosto z ogródka, a do tego aromaty unoszące się po całym domu! Oj, tak - zdecydowanie bardzo za tym tęskniłam! :) Z czystym sumieniem mogę zakasać rękawy i dalej szaleć
Sajkofanka smakuogródka, więc aromat był nie do opisania. Krok po kroku postępowałam wg wskazówek autorki i już po godzinie powstały nieznane mi dotąd ciasteczka, które w żaden sposób nie przypominały pierników, które dotąd znałam! Amoniak sprawił, że stały się bardzo puszyste, zaś mięta i miód nadały niezwykłego smaku i aromatu. Bardzo ciekawy miks smaków, który polecam Wam jako kolejne wyzwanie
Sajkofanka smaku