piernik - 7329 przepisów (strona:401/489)

Syrop z dyni do październikowej kawy 140

już nie chce mi się nigdzie wychodzić. Cała zanurzam się w tym oszałamiającym aromacie przypraw jesienno-zimowych, którym nie potrafię się oprzeć. Niedługo przyjdzie czas na przyprawę do piernika... Póki co jednak - dynia. Królowa jesieni. W intensywnych odcieniach pomarańczu, stonowanej zieleni, delikatnym, jakby morelowym kolorze, lub niemal czarna. Każda zachwycająca na swój sposób. Te maleńkie stanowią wspaniałą ozdobę, dorodne smakują

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe muffinki z bezą włoską 156

przypadkiem znalazłam, a które na publikację czekają już czas jakiś. Niemniej, moment wydaje się dobry - mocno czekoladowe, urocze, lekko pachnące cynamonem... Można by dodać do ciasta nieco przyprawy do piernika, i wtedy idealnie wpasują się w klimat. Babeczki z bezą na wierzchu robiłam już wcześniej, i wszyscy się nimi zachwycali. Te zabrałam do rodziców C. z okazji moich urodzin

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 164

już na półkach i parapetach, zerkają na mnie z ramy lustra. Rozkoszniaki. Dla Was mam ciasteczka - gdy tylko zobaczyłam je u Emilii wiedziałam, że też muszę takie mieć. Pachną piernikiem, ale mają typowe dla amerykańskich ciastek miękkie, lekko ciągnące wnętrze (ważne, żeby nie piec ich zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wykwintny gulasz - Quiche 294

tego nasz gulasz - wyciągamy resztę naszego ciasta rozwałkujemy koło i przykrywamy nim resztę ciasta  - brzegi smarujemy naszą zawiesiną pozwoli to na ładne sklejenie oraz wyrównanie ciasta - - wkładamy do piernika na kolejne 20 min na 180-200 stopni - gdy tarta jest już gotowa delikatnie wyciągamy ją z formy kroimy i możemy ją konsumować. Świetnie smakuję na ciepło

Basia w kuchni
Żeberka w przyprawie korzennej w sosie czekoladowo- chili 140

Lubię mięso :) a że czas już prawie zimowy i święta nadciągają przyprawa do piernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście, że czas "piernikowoania" rozpoczęty a nie samym ciasteczkiem człowiek żyję to powstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa z czekoladą

Basia w kuchni
Pierniczki na ostatnią chwile - kruche 133

mąki żytniej pełnoziarnistej   -2 duże jajka   -13 dag cukru pudru   -10 dag masła, roztopionego   -10 dag miodu   -1 łyżka przyprawy do piernika( pisałam o tym tu klik ) -1 łyżka kakao   -1 łyżeczka sody oczyszczonej  DO DEKORACJI -do dekoracji użyłam kilka kolorowych drażetek, kropelki czekoladowe na oczka, z cukru pudru zrobiłam buźki i przykleiłam

Basia w kuchni
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 177

cukru trzcinowego 6 jajek 100 g gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowe Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mikserem ubijamy cukier i masło

Czarnawisienka
Korzenny sernik z ciasteczkami speculoos 184

bardzo smacznego sernika. Możecie go upiec już teraz, ale także zaserwować swoim gościom w święta. Doskonale sprawdzi się również wariant pierniczkowy - zamiast ciasteczek speculoos możesz użyć klasycznych pierników. Przepis inspirowany sernikami z Moje wypieki . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Migdałowo - cynamonowe ciasteczka 146

www.smak-kuchni.pl . Wykrawacze Smaku Kuchni mają ciekawe wzornictwo i solidne wykonanie, polecam wszystkim miłośnikom kuchni!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników. 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia

Apetyczna babeczka
Imbirowe pierniczki jak z Ikei - Pepparkakor ze Szwecji 341

łyżeczki cynamonu  1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków * 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam jedną) +mąka do podsypywania CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN + CHŁODZENIE CZAS PIECZENIA: 8-10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do małego garnka wlewamy melasę, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Podgrzewamy stopniowo

My Culinary Art
Keks Bożonarodzeniowy - przygotowania do Świąt część 2 139

Jakiś czas temu przypominała Wam o nastawieniu ciasta na Piernik Staropolski .  Dzisiaj chciałam Was zachęcić do upieczenia wspaniałego Keksu Bożonarodzeniowego.  Przepis na ten keks pokazywałam Wam w ubiegłym roku .  Mój tegoroczny już upieczony i czeka w puszce na Święta.  Upieczcie go teraz, bo musi on poleżeć kilka tygodni.  Zapewniam, że nie będziecie żałować

Sto kolorów kuchni
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 192

się z łasuchów. Pogoda sprzyja filozoficznym pytaniom, więc i u nas pojawiły się konkretne dylematy, które rozstrzygnąć trzeba było. Nastały więc czasy owocnych jak widać rozmyśleń - dziś postawić na piernik, na szarlotkę a może na coś z pigwą lub np. z budyniem? Dwie baby w kuchni oznaczają zwykle wojnę... U nas nastąpił "kreatywny konsensus" (tak to sobie tłumaczymy)... powstała więc

Wypisz Wymaluj
Chwalę się :) 99

Konkurs został zorganizowany na blogu Kuchnia w zieleni. 1 miejsce: gin - tarta sernikowa z pieczonymi śliwkami Wyróżnienia: Charlotte - piernik staropolski Urszula - Proste potrawy - miodówka  Marianna - Miodowe lody sernikowe     Gratuluję Gin za zajęcie 1 miejsca, wyróżnionej Charlotte i Mariannie również :) A oto moja nagroda

Proste Potrawy
Ciasteczka miodowo-korzenne 170

Jest wart wypróbowania. Składniki: 25 dag mąki 9 dag cukru 2 łyżki płynnego miodu 125 g zimnego masła 1 średnie jajko 1 łyżka domowych przypraw korzennych (lub przyprawa do piernika) Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę i spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Możecie śmiało zostawić ciasto na całą noc. Następnie ciasto wyjąć

Delicious Titbits
Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie 585

CIASTA Z MIODEM - PIERNIKI, MIODOWNIKI        CIASTA Z KREMEM, MASĄ                                            BABKI I UCIERANE CIASTECZKA I WAFLE

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania