sztuk) - 4 szklanki mąki pszennej (tortowej) - 1,5 szklanki cukry pudru - opakowanie cukru waniliowego - 5 łyżek miodu - 8 łyżek przyprawy do piernika - 2/3 szklanki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100g masła - 60g drożdży - 2 jajka Sposób przygotowania: 1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier waniliowy i miód. Łączymy
Gotuj Z MuzykąBabeczki w renifery to przebój świąteczny dla dzieci. Dla małych łasuchów będą idealnym dodatkiem na święta, szczególnie, że maluchy nie przepadają za makowcami, sernikami, czy piernikiem. Te zostały wykonane w zeszłym roku na kiermasz świąteczny w szkole mojej córki i rozeszły się jak świeże bułeczki. Są trochę pracochłonne, ale efekt wart tego trudu. Inspiracja od Doroty . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDoskonałe, smaczne ciasteczka z orzechów laskowych. Można powiedzieć ,że rozpoczęłam przedświąteczne pieczenie ciasteczek ( nie licząc pierników, które powstały nieco wcześniej). Ciasteczka mogą sobie spokojnie poleżeć do świąt i po świętach, ale czy doleżą? SKŁADNIKI 20 dag margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru\ 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 200 g maki pszennej 100 g czekolady 2 łyżki
W kuchennym oknie Ewymiodu 125 ml / 65 ml likieru czekoladowego lub kawowego sok i skórka otarta z 2 pomarańczy / 1 pomarańczy 1 łyżeczka / 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki / 1 łyżka kakao niesłodzonego 150 g / 75 g mąki 75 g / 40 g mielonych migdałów 1/2 / 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 / 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka / 1 jajko
Sto kolorów kuchniprzez mniej więcej godzinę. Sprawdzamy patyczkiem. Można zrobić polewę czekoladową – ja rozpuszczam dwie tabliczki czekolady z łyżką masła i trzema łyżkami mleka. Można też dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika i wtedy mamy ciasto pachnące świętami. Smacznego
ladykitchenprezent gwiazdkowy. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 300 ml mleka (2 lub 3,2 %) 200 ml wódki 2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki) Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki. Wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Dodać cukier puder i podgrzewać
Sto kolorów kuchniŚwięta to okres pierników, marcepanów i innych słodyczy, na które można sobie bezkarnie i bez wyrzutów sumienia pozwolić (wszystko oczywiście w granicach rozsądku :D). Dziś postanowiłam zrobić meeega czekoladowe i słodkie babeczki, które zostały pochłonięte w 2 dni! Składniki (12 muffinów) 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli 1 łyżka sody
Kitchens Alphabetgorzkiej czekolady dobrej jakości 100 g cukru, najlepiej dark muscovado lub brązowego 4 łyżki cukru pudru 4 duże jajka 120 g mąki 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, zamiast można użyć odrobinę aromatu pomarańczowego lub skórkę z ½ pomarańczy i dodać 2 łyżki wódkę) Do przełożenia: 3/4 szklanki powideł śliwowych około 10 suszonych śliwek skórka
Mania Gotowaniakojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy mógł sobie na nie pozwolić
Smakowity Blog Kulinarnyciasteczek adwentowych.Talarki marecepanowe lub marcepanki,jak nazywalismy je w domu byly i sa przez nas uwielbiane.Zadne pierniczki nie wytrzymywaly z nimi konkurencji.Sama nie wiem ,czy dlatego ze za piernikami nie przepadalismy (choc sklepowe nadziewane w czekoladzie bardzo lubie),a ciasteczka byly chowane,zeby przetrwac na swiateczny stol.Gdy zobaczylam w niemieckiej broszurce przepis na Marzipantater z orginalnym marcepanem ,zaraz musialam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!melasą 3 łyżki masła 2 łyżki cukru na masę: 650 g sera twarogowego szklanka cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 duże jajka łyżka melasy szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka startej skórki z cytryny łyżeczka ekstraktu waniliowego Piekarnik nastawić na 170 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać pokruszone pierniczki z masłem i cukrem
wyzwania kuchennejeszcze 10 dni, mam nadzieje, że zmiękną moje cudne pierniczki. Składniki: 2 szklanki mąki razowej 3 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 3/4 torebki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka łyżeczka kakao kilka łyżek mleka Sposób wykonania: Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, dodać gorący miód, wymieszać. Dodawać
pieprzny smaczekniestety. Ale zachęcam do zapoznania się z listą z zeszłego roku - myślę, że coś Was zainteresuje na pewno. Przechodzę do podsumowania w zdjęciach i życzę Wam wspaniałego tygodnia! * Pan piernik z Pepco * nareszcie Cię mam :) a już chciałam zamawiać przez allegro * miły początek dnia! * jedno z lepszych śniadań * tyle zapasów na zimę :) od firmy Orzech * idealna choinka
Magiczne Życie Martyciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika oraz ok. 100 g orzechów pekan Wszystkie składniki, oprócz orzechów, umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto
Czerwień i błękitcukru trzcinowego 2 jajka 4 duże łyżki miodu 9 łyżek masła z obniżoną zawartością tłuszczu (temp. pokojowa) 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 opakowanie cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie) Biała czekolada do dekoracji (200-300g) Foremki świąteczne Przygotowanie: Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i przyprawami oraz cukrem. Wbić jajka i dodać
Czarnawisienka