piernik - 7329 przepisów (strona:397/489)

Pulchne pierniczki świąteczne 281

sztuk)  - 4 szklanki mąki pszennej (tortowej)  - 1,5 szklanki cukry pudru  - opakowanie cukru waniliowego  - 5 łyżek miodu  -  8 łyżek przyprawy do piernika  - 2/3 szklanki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia   - 100g masła  - 60g drożdży - 2 jajka  Sposób przygotowania: 1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier waniliowy i miód. Łączymy

Gotuj Z Muzyką
Świąteczne babeczki renifery 176

Babeczki w renifery to przebój świąteczny dla dzieci. Dla małych łasuchów będą idealnym dodatkiem na święta, szczególnie, że maluchy nie przepadają za makowcami, sernikami, czy piernikiem. Te zostały wykonane w zeszłym roku na kiermasz świąteczny w szkole mojej córki i rozeszły się jak świeże bułeczki. Są trochę pracochłonne, ale efekt wart tego trudu. Inspiracja od Doroty . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasteczka orzechowe 165

Doskonałe, smaczne ciasteczka z orzechów laskowych. Można powiedzieć ,że rozpoczęłam przedświąteczne pieczenie ciasteczek ( nie licząc pierników, które powstały nieco wcześniej). Ciasteczka mogą sobie spokojnie poleżeć do świąt i po świętach, ale czy doleżą? SKŁADNIKI 20 dag  margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru\ 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 200 g maki pszennej 100 g czekolady 2 łyżki

W kuchennym oknie Ewy
Keks czekoladowy 146

miodu 125 ml  / 65 ml likieru czekoladowego lub kawowego sok i skórka otarta z 2 pomarańczy / 1 pomarańczy 1 łyżeczka / 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki / 1 łyżka kakao niesłodzonego 150 g / 75 g mąki 75 g / 40 g mielonych migdałów 1/2  / 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 / 1/4  łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka / 1 jajko

Sto kolorów kuchni
Zjadłabym ciasto, ale piec nie umiem :( Najprostsze ciasto z jabłkami. 345

przez mniej więcej godzinę. Sprawdzamy patyczkiem. Można zrobić polewę czekoladową – ja rozpuszczam dwie tabliczki czekolady z łyżką masła i trzema łyżkami mleka. Można też dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika i wtedy mamy ciasto pachnące świętami. Smacznego

ladykitchen
Likier czekoladowy 1143

prezent gwiazdkowy.       Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 300 ml mleka (2 lub 3,2 %) 200 ml wódki 2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki)   Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki.  Wrzucić do garnka i zalać mlekiem.  Podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając.  Dodać cukier puder i podgrzewać

Sto kolorów kuchni
Czekoladowo-krówkowe babeczki! 138

Święta to okres pierników, marcepanów i innych słodyczy,  na które można sobie bezkarnie i bez wyrzutów sumienia pozwolić (wszystko oczywiście w granicach rozsądku :D). Dziś postanowiłam zrobić meeega czekoladowe i słodkie babeczki, które zostały pochłonięte w 2 dni! Składniki (12 muffinów) 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli 1 łyżka sody

Kitchens Alphabet
Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą 172

gorzkiej czekolady dobrej jakości 100 g cukru, najlepiej dark muscovado lub brązowego 4 łyżki cukru pudru 4 duże jajka 120 g mąki 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, zamiast można użyć odrobinę aromatu pomarańczowego lub skórkę z ½ pomarańczy i dodać 2 łyżki wódkę) Do przełożenia: 3/4 szklanki powideł śliwowych około 10 suszonych śliwek skórka

Mania Gotowania
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 228

kojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy mógł sobie na nie pozwolić

Smakowity Blog Kulinarny
Marcepanki vel talarki marcepanowe-pyszne 199

ciasteczek adwentowych.Talarki marecepanowe lub marcepanki,jak nazywalismy je w domu byly i sa przez nas uwielbiane.Zadne pierniczki nie wytrzymywaly  z nimi konkurencji.Sama nie wiem ,czy dlatego ze za piernikami nie przepadalismy (choc sklepowe nadziewane w czekoladzie bardzo lubie),a ciasteczka byly chowane,zeby przetrwac na swiateczny stol.Gdy zobaczylam w niemieckiej broszurce przepis na Marzipantater z orginalnym marcepanem ,zaraz musialam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik piernikowy 150

melasą 3 łyżki masła 2 łyżki cukru na masę: 650 g sera twarogowego szklanka cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 duże jajka łyżka melasy szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka startej skórki z cytryny łyżeczka ekstraktu waniliowego Piekarnik nastawić na 170 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać pokruszone pierniczki z masłem i cukrem

wyzwania kuchenne
Pierniczki razowe 138

jeszcze 10 dni, mam nadzieje, że zmiękną moje cudne pierniczki.  Składniki: 2 szklanki mąki razowej  3 łyżki miodu  3/4 szklanki cukru  3/4 torebki przyprawy do piernika  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej  2 jajka  łyżeczka kakao  kilka łyżek mleka  Sposób wykonania:  Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, dodać gorący miód, wymieszać. Dodawać

pieprzny smaczek
Tydzień w moim telefonie XXXXXXV 112

niestety. Ale zachęcam do zapoznania się z listą z zeszłego roku - myślę, że coś Was zainteresuje na pewno. Przechodzę do podsumowania w zdjęciach i życzę Wam wspaniałego tygodnia! * Pan piernik z Pepco  * nareszcie Cię mam :) a już chciałam zamawiać przez allegro  * miły początek dnia! * jedno z lepszych śniadań  * tyle zapasów na zimę :) od firmy Orzech * idealna choinka

Magiczne Życie Marty
Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami 181

ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika oraz ok. 100 g orzechów pekan Wszystkie składniki, oprócz orzechów, umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto

Czerwień i błękit
Niskokaloryczne pełnoziarniste pierniczki z białą czekoladą 213

cukru trzcinowego 2 jajka 4 duże łyżki miodu 9 łyżek masła z obniżoną zawartością tłuszczu (temp. pokojowa) 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 opakowanie cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie) Biała czekolada do dekoracji (200-300g) Foremki świąteczne Przygotowanie: Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i przyprawami oraz cukrem. Wbić jajka i dodać

Czarnawisienka