piernik - 7416 przepisów (strona:397/495)

Muffinki z powidłami śliwkowymi 192

Niecała szklanka mąki pszennej ½ szklanki kakao ½ szklanki śmietany 18% ¾ szklanki brązowego cukru 120g masła 50g ciemnej gorzkiej czekolady 2 duże jajka 2 łyżeczki cynamony 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka powideł śliwkowych Polewa: 100g mlecznej czekolady 2-3 łyżki mleka Łyżka masła Cukier puder

Kolizje Smaków
Pierniczki owsiane, czyli świąteczne słodkości po wegańsku 239

szklankę wody i wymieszać całość ręką Dodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masy Masę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremek Pierniczki piec około 45 minut w pierniku nagrzanym do 180°C Tak przygotowane pierniczki stanowią nie tylko pyszną i zdrową przekąskę, ale dostarczają energii niezwykle potrzebnej w czasie przedświątecznych porządków i przygotowań :) Przygotujcie więc swoje pyszne doładowanie

peanutbuttermonster
Pierniczki 446

pojemniku przechowujemy do świąt. Polecam! Składniki: 110 g masła lub margaryny 600 g mąki 110 g cukru 250 g miodu 2 jajka 10 g kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy mielonej 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Masło z miodem, cukrem, przyprawami i kakao zagotowujemy. Odstawiamy

Made By Mom And Son
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, płatkami migdałów i cytrynowym lukrem. 196

waniliowym. Jeszcze chwile pomieszałam i ciasto było gotowe. Czas wykonania: minuta osiem :) Śliwki pokroiłam na 4 (miałam bardzo duże) i obtoczyłam w mieszance cukru waniliowego, cynamonu i przyprawy do piernika. Ułożyłam na cieście.  Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ponieważ użyłam tortownicy ciasto piekło się bardzo długo (było wysokie). Jeśli robi się je na prostokątnej blasze to czas

Z butelką mleczka w tle
Czekoladowe ciasto z daktylami 296

głowie jakieś szersze wykorzystanie niż zjedzenie ich samych w sobie. Tak powstało ciasto czekoladowe z daktylami. Daktyli w nim w sumie nie czuć - ciasto podobne jest trochę do piernika. Pyszne zarówno pierwszego jak i trzeciego dnia po upieczeniu - zachowało się tak długo tylko dzięki temu, że były święta i ciast był większy wybór. Polecam je jako ciasto na popołudnie

Z butelką mleczka w tle
Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe 177

kilka blaszek, ja zrobiłam z mniejszej porcji) 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy do pierników szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy 180 g masła 1 jajko 3/4 szklanki miodu 55 g gorzkiej czekolady 1. Miód, masło i połamaną na kostki czekoladę roztapiamy w garnku

Szefowa kuchni
SERNIK WIEDEŃSKI Z CYTRUSOWĄ NUTĄ I RODZYNKAMI /Bezglutenowy. 236

może właśnie mój smakołyk zaczaruje smakoszy z jury.  Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ . i pozostając w temacie ŚWIĄT: Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ . a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ. Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ . I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie

Wypisz Wymaluj
Tort cytrynowy 156

wierzch: 150 g margaryny  1.5 szklanki cukru pudru (przesianej) 2 łyżki mleka Czekoladki do ozdoby: 100 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka likieru kokosowego szczypta przyprawy do piernika Dodatkowo: 3 łyżki wody 6 łyżek dżemu morelowego Wykonanie: Ciasto: Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo jajka z łyżką mąki. Resztę mąki

Moje pyszne gotowanie
PIERNICZKI 24 GODZINNE 373

Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz. W dzień pieczenia: Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st. Do wypieku użyłam Roślinne z Mlekovity, idealne masło do wypieków. Polecam

Z Majeczką w kuchni
Pierniczki - Mikołaje (miękkie od razu po upieczeniu) 162

zadowalający. :-) Przepis ponownie z bloga Moje Wypieki . 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 jajka 130g cukru pudru 100g roztopionego masła 100g płynnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, wkładamy je na 1h do lodówki (ja tak zrobiłam). 2. Ciasto wałkujemy (można

Szefowa kuchni
Rurki cynamonwo - imbirowe z kremem piernikowym 200

łyżki cukru 1/2 łyżeczki imbiru łyżeczka cynamonu 2 łyżki jogurtu greckiego Krem 300 ml kremówki 250 g serka "Milandia" z dodatkiem mascarpone (chyba Piątnicy) 2 łyżki przyprawy do piernika łyżka cukru Dodatkowo sreberko  (nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki) Wykonanie: Ciasto Mąkę przesiać, dać cukier, przyprawy i wymieszać. Następnie dać smalec i margarynę, posiekać

Moje pyszne gotowanie
Ciasto lekko piernikowe z bananem 194

upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Ja za to wcinałam go z serkiem waniliowym na drugie śniadanie. Składniki: 4 jajka 4 łyżki wody 1/3 szklanki cukru łyżka przyprawy do piernika szklanka mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia banan Wykonanie: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier i chwilę miksować. Następnie dodać mąkę (partiami) i zmiksować wszystko razem

Moje pyszne gotowanie
Pierniczki świąteczne 157

pudru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao przyprawy korzenne do smaku (imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie) bądź zakupić 2 opakowania przyprawy do piernika Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki połączyć na stolnicy. Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba się trochę namęczyć przy wyrabianiu ciasta, ale kiedy już się uda wystarczy podzielić je na kilka części

upichcic
Chutney śliwkowy z cebulą 203

przykład "zakupowego haulu" czy "shoppingu" zamienić na coś polskiego. O ile u młodych dziewczyn wygląda to dość zabawnie (czytaj: pociesznie), to u dorosłych kobiet brzmi śmiesznie. Taka dzidzia-piernik próbująca być nastolatką. Na blogach kulinarnych też obserwuję trend ku zachodnim przede wszystkim nazwom, nie zawsze koniecznym. Moja dusza polonistki z zamiłowania, płacze... :) Dlaczego o tym piszę? Z powodu...śliwek, które

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania