małe, czy duże, owsiane, czekoladowe czy nadziewane. Domowe wypieki mają w sobie to coś, czego nigdy nie znalazłam w kolorowych paczkach od wielkich koncernów. Dziecięce wspomnienia mamy zagniatającej pierniki, a może magiczne ciasto na babcine rogaliki, które utopione w wodzie w końcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone z miłości i ciepłem, z domem w którym ktoś zawsze
Zapiski Młodej Żonypięknego korzennego aromatu. Składniki 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier królewski posypki do dekoracji Sposób przygotowania W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą
Pyry na Gazmiękkie nawet kilka miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko
Pyry na Gazwrażenia smakowe przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Tak wspaniałe ciasto, że upiekłam je raz za razem . Dzieci siostry też były zachwycone :) Ciasto należy do tych cięższych . W smaku przypomina piernik dlatego też przekroiłam je wzdłuż i dałam masę podobną jak do orzeszków. Uważam że utrafiłam smakowo Składniki na ciasto: 1 szklanka (250 ml) oleju 150 g cukru 1 szklanka
Na słodko lub wytrawniestartej marchewki 75 g pokrojonego w drobną kostkę ananasa 50 g włoskich orzechów, posiekanych 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia A jak to zrobić: Jajka z cukrem ubijamy na kogel-mogel. Cienkim strumieniem dolewamy olej, ciągle miksując. Do powstałej masy
Kuchnia w opałachŚwiąteczne wypieki czas zacząć :) W tym roku zdecydowanie stawiam na ciastka i pierniki. Dzisiaj pyszne marcepanowe ciasteczka, delikatne i kruche. Bardzo je lubię, choć ciasto łatwe do obróbki nie jest, gdyż się je źle wałkuje. Ale zapewniam, że warto się odrobinę pomęczyć dla efektu końcowego :) SKŁADNIKI: 150 g miękkiego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru 100 g marcepanu 1 żółtko
Kuchnia w opałachSernik z truflami Sernik z piernikami i czekoladowymi kropkami Sernik z ziemniakami Sernik zebra Sernik z jogurtów greckich Sernik z borówką amerykańską Sernik brzoskwiniowy na zimno Sernik z marchewką Sernik z oreo i bitą śmietaną Sernik na zimno z galaretką Sernik na migdałowym spodzie Sernik na zimno z czarną porzeczką Sernik wiedeński z brzoskwiniami Sernik z żurawiną pod bezową czapą
Ala piecze i gotujemąki gryczanej 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru 4 łyżki miodu 1 żółtko 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka przyprawy do piernika Mąkę połączyć z cukrem pudrem i przyprawami. Zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i żółtko. Zagnieść. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez
maniapieczeniajeszcze jednego. Dobrze, że wyszedł ich, duży pojemniczek. Składniki: Na karmel: 20 g cukru 125 ml wody Ciasto: 1 i 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki miodu łyżeczka przyprawy do piernika kg mąki pszennej łyżka sody 2 jajka 50 g masła Dodatkowo: marmolada Wykonanie: Karmel: Cukier zrumienić na patelni i dolać wodę, zagotować. Ciasto: Do większego garnka wsypać cukier, zalać gorącym
Moje pyszne gotowaniemigdałów i cynamonem. Smacznego i udanego dnia! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Wspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!" Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanieSkoro przed świętami robiłam pierniki z ziemniakami , to teraz postanowiłam wypróbować przepis na pączki również z dodatkiem tego składnika. I okazało się , że powstały bardzo dobre pączki . Dodatek ziemniaków sprawia ,że dłużej będą świeże ... ale ciężko to sprawdzić , bo znikają błyskawicznie :) Składniki : pół kilo ugotowanych ziemniaków 3 szklanki mąki 50 g drożdży 7 łyżek cukru
Malinowa Kawiarenkaświęta Bożego Narodzenia robi się zazwyczaj makowce, pierniki i serniki, ale w tym roku u mnie było nieco inaczej. Moja mama zażyczyła sobie tartę z owocami i galaretką. I na tylu składnikach można było poprzestać, ale mnie kusiło żeby zrobić tartę niestandardową, wielowarstwową. Wizualnie i smakowo wyszła wspaniale. Był tylko jeden problem, a dokładniej sposób jedzenia. Pod sam koniec jedzenia
Passions hobbies lifeWPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI Smacznego! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Wspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!" Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochaniekażde Święta u mnie w domu oprócz pierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki
Ciastkozercygrubości ciasteczek): 500 g mąki 2/3 szklanki cukru pudru 200 g miodu 150 g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z sodą. Robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, cukier i masło. Dokładnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie gładkie
Sagneska - gotowanie i lifestyle