sycące.. mniam! Składniki: 2 jajka + 1 białko 100 g startej marchewki 50 g mąki ryżowej Proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) Cynamon Przyprawa do piernika Kardamon (opcjonalnie) Masło orzechowe (opcjonalnie) Przygotowanie: Jajka rozbełtać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać marchewkę oraz przyprawy. Na rozgrzanej patelni formować placki. Smażyć chwilę z jednej strony i przewrócić
Czarnawisienkawedług przepisu . Do lukrowania dobrze jest przygotować sobie dwa rodzaje lukru: gęstszy do konturów i rzadszy do wypełniania (wystarczy dodać odrobinę wody. Pomocny może być tutaj krótki poradnik lukrowania pierników :) Po nałożeniu pierwszej warstwy lukru odstawiamy ciasteczka do wyschnięcia. Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy serduszka Na przeschniętym lukrze malujemy kontury koperty i przyklejamy cukrowe serduszka. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymnie bomba. Łatwe, smaczne i niesamowicie zdrowe. Składniki na 4 duże porcje: 300 g startej na grubych oczkach marchewki 150 g mąki orkiszowej 3 jajka Przyprawa do piernika Cynamon 2 łyżeczki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odrobina sody Przygotowanie: Jajka rozbełtać, dodać marchewkę. Wymieszać z mąką, sodą, stewią, proszkiem i przyprawami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę
Czarnawisienkajuż nadawała do pracy i trzeba ją ponownie podgrzać), a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego - ja używam kupowanych w Czechach specjalnie do tego celu (oraz do lukrowania ciasteczek i pierników) rękawów z maluteńką tylką (końcówką). Można ją zastąpić grubym workiem foliowym - przełożyć do niego stopioną czekoladą, a następnie w jednym z rogów zrobić delikatne nakłucie, przez które wydostawać się będzie
KUCHARNIAdłuższego czasu zatrzęsienie. Za to, dzięki "ośnieżonemu" szczytowi, ma zimowy charakter i myślę, że idealnie nadaje się karnawał. Taka lekka i niezwykle rozkoszna odmiana po ciężkich makowcach i piernikach. Jest wiele wersji Mont Blanc,wybrałam taką, która najbardziej mi odpowiadała i jest najbardziej zbliżona do oryginału. Tak więc udało się zaliczyć kolejny szczyt! Mont Blanc stał się dla mnie symbolem
KUCHARNIAobowiązków do woli paradować w piżamie:) Jest też mniej lubiane pole oznaczone miotełką (dyżur w sprzątaniu), na szczęście udaje mi się je omijać! No dobrze, ale co ma piernik do wiatraka? A raczej co ma pączek do ziemniaka? A ma, i to wiele! Pamiętacie grę w skojarzenia? Otóż gdybym miała tworzyć kolejne skojarzenia do słowa ziemniak na pewno do pączka
KUCHARNIAkuli z zadania nr 4 (dziękuję Deli za wspaniały pomysł). Dom pachnie mandarynkowymi lampionami, a cała piątka małych przyjaciół Synka, których zaprosiliśmy do domu na wspólne pieczenie i lukrowanie pierników, już nie może się doczekać powtórki. A dziś Mikołaj i ważne zadanie dla Synka - on sam ma zamienić się w Mikołaja i zapełnić wielkie pudło zabawkami, które podaruje innym dzieciom
KUCHARNIAMoże tak rudawy? Tyle jest na tym świecie różnych zrudziałości - rude włosy Ofelii i to pragnienie, by tak jak kiedyś dostać na podwieczorek chleb z masłem posypany kruszonym piernikiem... I lasy przede wszystkim - zrudziała ziemia i zrudziałe niebo, leciutki zapach zbutwiałego drewna, prawdziwków i wody. A surowy jedwab? A czemuż nie? Sweter grubo tkany ryżowym ściegiem. Czy ktoś
KUCHARNIAroku zaskakuje mnie to, że za chwilę już święta! I choć aura za oknem jeszcze nadal jesienna, najwyższa pora zacząć przygotowania. Pierwszy krok już zrobiony - ciasto na piernik staropolski dumnie leżakuje w lodówce. W myślach wybieram prezenty i dopisuję do coraz dłuższej listy kolejne, niezwykłe osoby, które chciałabym obdarować. Jestem pewna, że Wasza lista także niezmiennie się zapełnia. I wiem
KUCHARNIABEZOWY ORZECHOWO-KARDAMONOWY /klik/ ŚWIĄTECZNY CHLEB CYTRYNOWO-ROZMARYNOWY /klik/ CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA /klik/ PANPEPATO /klik/ TRUFLE Z KAJMAKIEM /klik/ CIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE /klik/ ROLADA Z PIERNIKA /klik/ TRUFLE Z CHILI I SOLĄ MORSKĄ /klik/ CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU /klik/ TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM /klik/ PIERNICZKI TRADYCJNE /klik/ PIERNICZKI KAROLKI /klik/ CHRUPIĄCE
KUCHARNIAdodatek do naleśników. Jest słodki, kremowy, a przede wszystkim zdrowy! Krem miodowy (jeden mały słoiczek) 160g miodu 50g masła 60g mleka skondensowanego niesłodzonego opcjonalnie przyprawy: tymianek, cynamon, przyprawa do piernika, imbir Miód i masło rozpuściłam w rondelku, ciągle mieszając dodałam mleko i gotowałam przez kilka minut, aż do uzyskania kremu o gładkiej, dość gęstej konsystencji. Czas zakończenia gotowania zależy
Zapiski Młodej Żonymałe, czy duże, owsiane, czekoladowe czy nadziewane. Domowe wypieki mają w sobie to coś, czego nigdy nie znalazłam w kolorowych paczkach od wielkich koncernów. Dziecięce wspomnienia mamy zagniatającej pierniki, a może magiczne ciasto na babcine rogaliki, które utopione w wodzie w końcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone z miłości i ciepłem, z domem w którym ktoś zawsze
Zapiski Młodej ŻonyCzas na pierniczki. Wykonanie z przepisu na piernik staropolski dostępny tutaj . Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, wykrawamy wzory (ręcznie albo z foremki). Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st.C ok. 10 min. A oto efekt końcowy. Naprawdę smaczne
tojestpyszne.blogspot.compięknego korzennego aromatu. Składniki 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier królewski posypki do dekoracji Sposób przygotowania W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą
Pyry na Gazmiękkie nawet kilka miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko
Pyry na Gaz