cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiem Barszcz czerwony do paluszków i pasztecików Szaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości: Oponki z serem Pierniczki świąteczne Pierniki lukrowane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka orzechowe Kruche ciasteczka z bezą Ciastka / Torciki warszawskie Ciastka francuskie z marmoladą różaną Wafle kajmakowe Wafle mleczne Wafle
Kuchnia domowa Ani9/2008). Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 jabłka 3 jajka 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka przyprawy do piernika cynamon (ilość wedle uznania) Sposób wykonania: 1. Żółtka ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy olej, mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, sodę i kakao, cały czas ucierając. 2. Obrane jabłka kroimy w kostkę
Kuchnia domowa AniTroszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :) Składniki: Ciasto miodowe: 6 jajek 1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej) 20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej) przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam) 1 kostka margaryny 20 dag bakalii
Kuchnia domowa Aniróżową pianką Kilimandżaro Kokietka Kora orzechowa Królewiec Królewiec z jabłkami Kwitnący tulipan Makowiec drożdżowy Marysieńka Miodownik z masą grysikową Napoleonka na krakersach Oczy Carycy Orzechowiec z pianką Piernik siostry Anastazji Rafaello na krakersach Rodzynkowiec Sernik gotowany Anastazji Sernik gotowany na miodowym cieście Sernik na zimno z brzoskwiniami Sernik na zimno z owocami Sernik orzechowy
Kuchnia domowa Anitroszkę twardnieją. Warto więc zrobić je wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby znowu były miękkie Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki cukru pudru 100 g masła 1/3 szklanki miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło roztopić i ostudzić. Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać roztopione masło i wyrobić
Oryginalny smakbutelka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne) 1 pomarańcza 15 goździków 5 łyżeczek miodu 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki kardamonu Lub: 2 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: Pomarańczę przekrawamy na pół. Jedną połowę kroimy na plasterki i każdy z nich na 4-6 części, a z drugiej wyciskamy sok . Do garnka wlewamy wino, dodajemy kawałki
Zakręcony Widelecozdabianie. Składniki: 2 kg mąki szymanowskiej 0,5 kg masła lub margaryny 1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu) 2,5 szklanki cukru 4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag) 14 zmielonych goździków 20 sztuk zmielonego ziela angielskiego 1 paczka kakao (ilość według uznania) 5 jaj 1,5 szklanki mleka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Z jednej szklanki
Salonik smakówprezent dla bliskich. Składniki: - 2 i ćwierć szklanki mąki - 2 jajka - 1 duża łyżka masła - 3/4 szklanki cukru kryształu - 150 g miodu - 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka skórki cytrynowej Lukier: - 1 białko - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki soku pomarańczowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną, dodajemy gorący rozpuszczony miód oraz cukier, masło, jajka
Zainspirowana w kuchniBeza: 6 białek szczypta soli ½ szklanki cukru pudru Do przełożenia: słoik powideł śliwkowych około 50 g wędzonych śliwek około 50 g tradycyjnych suszonych śliwek 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, ekstrakt, cukier, proszek do pieczenia i żółtka łączymy w misce. Zagniatamy jak najszybciej, ciasto powinno być
Mania GotowaniaPrezentuje wam bardzo świąteczne śniadanko :). Pięknie pachnące i zniewalająco pyszne :D Składniki: szklanka mleka 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (pożądane) pół łyżeczki kremu czekoladowego szczypta przyprawy do piernika łyżeczka miodu Wykonanie: Mleko zagotować z miodem i przyprawą. Po zagotowaniu dać płatki i gotować do miękkości. Dać krem i przelać do miseczki. Smacznego
Moje pyszne gotowanieznajdziecie. Gorąco je polecam! Polecam również mój przepis na pierniczki z witrażami. Składniki : 2 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 20 g cukru cynamonowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 100 g masła 60% 100 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos
NA MOIM TALERZUdeserową czekoladą)- polewa jest z białej czekolady, ale by wyrównać słodycz dałam mniej cukru do masy marcepanowej. Sama masa migdałowa/marcepanowa fantastycznie nadaje się do przełożenia piernika lub innych świątecznych (i niekoniecznie) wypieków :) Migdałowa masa*: * migdały- 200 g * cukier puder- 160 g** * woda- 70 ml * aromat migdałowy- 1 łyżeczka Polewa: * biała czekolada- 150 g * olej kokosowy- 2 łyżki
Kraina Miodem Płynącawręcz niejadalnej posypki, ale czego się nie robi dla dziecka- chciało kolorowe choinki, to zrobiłam! :))) Bardzo atrakcyjnie się prezentują i jeszcze bardziej podkreślają świąteczny klimat na stole, zaraz przy pierniku czy makowcu :))) Nadzienie: * biała czekolada- 50 g * mascarpone- 200 g * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki * woda- 2 łyżki * żurawina suszona- 1/3 szklanki Dodatkowo: * polewa czekoladowa (czekolada gorzka- 70 g, czekolada mleczna
Kraina Miodem Płynącasztuk) - 4 szklanki mąki pszennej (tortowej) - 1,5 szklanki cukry pudru - opakowanie cukru waniliowego - 5 łyżek miodu - 8 łyżek przyprawy do piernika - 2/3 szklanki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100g masła - 60g drożdży - 2 jajka Sposób przygotowania: 1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier waniliowy i miód. Łączymy
Gotuj Z Muzyką