piernik - 7416 przepisów (strona:387/495)

Karnawał na stole 234

cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiem Barszcz czerwony do paluszków i pasztecików Szaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości: Oponki z serem Pierniczki świąteczne Pierniki lukrowane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami   Ciasteczka orzechowe Kruche ciasteczka z bezą Ciastka / Torciki warszawskie Ciastka francuskie z marmoladą różaną   Wafle kajmakowe   Wafle mleczne   Wafle

Kuchnia domowa Ani
Ciasto piernikowe z jabłkami 201

9/2008). Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 jabłka 3 jajka 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka przyprawy do piernika cynamon (ilość wedle uznania) Sposób wykonania: 1. Żółtka ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy olej, mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, sodę i kakao, cały czas ucierając. 2. Obrane jabłka kroimy w kostkę

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Gargamel 461

Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :) Składniki: Ciasto miodowe: 6 jajek 1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej) 20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej) przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam) 1 kostka margaryny 20 dag bakalii

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na słodkości 2242

różową pianką Kilimandżaro  Kokietka Kora orzechowa Królewiec Królewiec z jabłkami Kwitnący tulipan Makowiec drożdżowy Marysieńka Miodownik z masą grysikową Napoleonka na krakersach  Oczy Carycy Orzechowiec z pianką Piernik siostry Anastazji  Rafaello na krakersach Rodzynkowiec Sernik gotowany Anastazji  Sernik gotowany na miodowym cieście  Sernik na zimno z brzoskwiniami Sernik na zimno z owocami Sernik orzechowy

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki 167

troszkę twardnieją. Warto więc zrobić je wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby znowu były miękkie Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki cukru pudru 100 g masła 1/3 szklanki miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło roztopić i ostudzić. Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać roztopione masło i wyrobić

Oryginalny smak
(Nie)winny grzaniec 205

butelka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne) 1 pomarańcza 15 goździków 5 łyżeczek miodu 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki kardamonu Lub: 2 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: Pomarańczę przekrawamy na pół. Jedną połowę kroimy na plasterki i każdy z nich na 4-6 części, a z drugiej wyciskamy sok . Do garnka wlewamy wino, dodajemy kawałki

Zakręcony Widelec
Pierniczki 188

ozdabianie. Składniki: 2 kg mąki szymanowskiej 0,5 kg masła lub margaryny 1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu) 2,5 szklanki cukru 4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag) 14 zmielonych goździków 20 sztuk zmielonego ziela angielskiego 1 paczka kakao (ilość według uznania) 5 jaj 1,5 szklanki mleka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Z jednej szklanki

Salonik smaków
Piernikowe choinki 176

prezent dla bliskich. Składniki: - 2 i ćwierć szklanki mąki - 2 jajka - 1 duża łyżka masła - 3/4 szklanki cukru kryształu - 150 g miodu - 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka skórki cytrynowej Lukier: - 1 białko - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki soku pomarańczowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną, dodajemy gorący rozpuszczony miód oraz cukier, masło, jajka

Zainspirowana w kuchni
Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 329

Beza: 6 białek szczypta soli ½ szklanki cukru pudru Do przełożenia: słoik powideł śliwkowych około 50 g wędzonych śliwek około 50 g tradycyjnych suszonych śliwek 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, ekstrakt, cukier, proszek do pieczenia i żółtka łączymy w misce. Zagniatamy jak najszybciej, ciasto powinno być

Mania Gotowania
Owsianka piernikowo-czekoladowa 193

Prezentuje wam bardzo świąteczne śniadanko :).  Pięknie pachnące i zniewalająco pyszne :D Składniki: szklanka mleka  4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (pożądane) pół łyżeczki kremu czekoladowego szczypta przyprawy do piernika łyżeczka miodu Wykonanie: Mleko zagotować z miodem i przyprawą. Po zagotowaniu dać płatki i gotować do miękkości. Dać krem i przelać do miseczki. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Pierniczki Lebkuchen 274

znajdziecie. Gorąco je polecam! Polecam również mój przepis na pierniczki z witrażami. Składniki : 2 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 20 g cukru cynamonowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 100 g masła 60% 100 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Święta, święta, święta 212

Jagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy,  muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos

NA MOIM TALERZU
Domowy marcepan 218

deserową czekoladą)- polewa jest z białej czekolady, ale by wyrównać słodycz dałam mniej cukru do masy marcepanowej. Sama masa migdałowa/marcepanowa fantastycznie nadaje się do przełożenia  piernika  lub innych świątecznych (i niekoniecznie) wypieków :) Migdałowa masa*: * migdały- 200 g * cukier puder- 160 g** * woda- 70 ml * aromat migdałowy- 1 łyżeczka Polewa: * biała czekolada- 150 g * olej kokosowy- 2 łyżki

Kraina Miodem Płynąca
Choinkowe deserniczki w czekoladzie 377

wręcz niejadalnej posypki, ale czego się nie robi dla dziecka- chciało kolorowe choinki, to zrobiłam! :))) Bardzo atrakcyjnie się prezentują i jeszcze bardziej podkreślają świąteczny klimat na stole, zaraz przy pierniku czy makowcu :))) Nadzienie: * biała czekolada- 50 g * mascarpone- 200 g * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki * woda- 2 łyżki * żurawina suszona- 1/3 szklanki Dodatkowo: * polewa czekoladowa (czekolada gorzka- 70 g, czekolada mleczna

Kraina Miodem Płynąca
Pulchne pierniczki świąteczne 316

sztuk)  - 4 szklanki mąki pszennej (tortowej)  - 1,5 szklanki cukry pudru  - opakowanie cukru waniliowego  - 5 łyżek miodu  -  8 łyżek przyprawy do piernika  - 2/3 szklanki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia   - 100g masła  - 60g drożdży - 2 jajka  Sposób przygotowania: 1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier waniliowy i miód. Łączymy

Gotuj Z Muzyką