piernik - 7329 przepisów (strona:380/489)

Mufinki dyniowe 174

około 1 godzinę. Upieczoną ostudzić, łyżką oddzielić miąższ od skórki, miąższ zblendować na gładkie puree. Muffinki: Do jednej miski należy wsypać składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, przyprawę do piernika, sól i orzechy – a następnie dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wlewamy roztrzepane jajka, śmietanę, olej i puree z dyni – składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Teraz wlewamy składniki mokre

Cakes By Kejt
Pierniczki witrażyki 141

mnie pół na pół krupczatka z pełnoziarnistą) - 300 g płynnego miodu - 80 g cukru pudru - 120 g masła - 1 jajko - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 50 g przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - landrynki* Masło rozpuścić i ostudzić, dodać mąkę, miód, cukier puder, jajko, sodkę, przyprawę, kakao i wszystko wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Wałkować podsypując mąką na grubość

Corner With Recipes
Dyniowa granola 158

lnianego - 1/2 szklanki żurawiny suszonej - 3 łyżki miodu - 1/2-1 szklanki puree z dyni - 1 łyżeczka oleju - 1/3 szklanki ziaren słonecznika - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do dyni lub piernika - szczypta soli Płatki z komosą i ziarnami słonecznika wymieszaj i ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 170 stopniach, aż się lekko przyrumienią. Przesyp

Corner With Recipes
Chlebek dyniowy z żurawiną 166

szklanka mąki pełnoziarnistej i 1 mąki krupczatki) - 2 łyżki zarodków pszennych/otrębów owsianych - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - szczypta soli - 2 jajka - 2 bardzo dojrzałe banany + kilka łyżek cukru brązowego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka dyniowego puree - 2 garści suszonej żurawiny W jednej misce wymieszaj suche składniki

Corner With Recipes
Keks 105

Jeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany .  Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki , dla kogoś kogo

Corner With Recipes
Muffiny kawowe 171

szklanka mąki pełnoziarnistej i 0,5 szklanki krupczatki) - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżka przyprawy do piernika - 3/ 4 szklanki mocnej kawy - 1/3 szklanki oleju - 2 jajka - kilka łyżek dowolnego dżemu Piekarnik podgrzej do 180 (z termo obiegiem ) stopni. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodkę, cynamon, przyprawę

Corner With Recipes
Ciasteczka jeżyki 136

jedna z naszych ulubionych form spędzania wolnego czasu. Moje dzieci bardzo lubią wałkować ciasto swoimi małymi wałeczkami :) ale najbardziej podoba im się ozdabianie ciasteczek :) Zanim zabierzecie się za pierniki to polecam Wam zrobienie ciasteczek jeżyków. Proste, waniliowe ciasteczka oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi. Składniki na ok. 50-55 ciasteczek: 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru

Moja Galeria Smaku
Świąteczny koktajl żurawinowy 168

Koktajl z żurawiną z dodatkiem aromatycznych przypraw pachnących piernikiem i świętami ;) Koktajl dosłodziłam syropem z agawy, gdyż sama żurawina ma cierpko-kwaśny smak. Dodałam też nasiona chia, żeby dodatkowo wzmocnić wartości zdrowotnie i odżywcze koktajlu. Żurawina działa ochronnie na organizm oraz wspomaga leczenie wielu schorzeń między innymi zapalenie układu moczowego. Ponadto pomaga pozbyć się toksyn i reguluje przemianę materii

Moja Galeria Smaku
W czym piec ciasto ??? 187

minut.  Ciasta kruche 180-200 stopni  przez ok. 20-30 minut, Półkruche  od 180 do nawet 220 stopni przez 20-30 minut. Pierniki pieczemy w 150-160 stopniach  przez ok.45-60 minut. Ciasto francuskie pieczemy przez 15 do 30 minut, w temperaturze 250 stopni. Prodiż czy jeszcze używamy? Prodiże były bardzo modne w latach 80- tych służyły

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 194

pierniczki powstały w ten weekend i leżakują spokojnie w puszkach(przepisy pewnie pojawią się nieco później). A jeszcze przed Wigilią proponuję ciasto żytnie z daktylami, które może spokojnie zastąpić piernik. Bazą tego ciasta jest mąka żytnia i daktyle, całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny przepis został przeze mnie trochę zmodyfikowany). Polecam :) Świąteczne ciasto żytnie z daktylami

FitKot
Charytatywny Kiermasz Wielkanocny 169

mają pojawić się nasze wyroby. Mamusi zaproponowano, żeby to ona wybrała charytatywny cel, na który zostaną przekazane pieniądze.    Na kiermasz przygotowałam z mamusią partię wielkanocnych pierników: zajączków, baranków i jajek. Trafiły on do firmy dużo wcześniej i w momencie kiedy weszłyśmy do firmy z pozostałymi wypiekami, okazało się że baranki tak sie spodobały, że znikneły

Lili w kuchni
Mięciutkie pierniczki 156

Składniki: 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka miodu (może być sztuczny) 100 g masła roślinnego 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (30g) 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka Przygotowanie: W rondelku rozpuścić masło z miodem .  Z pozostałych składników oraz  roztopionego miodu z masłem wyrobić ciasto.  Owinąć  je folią aluminiową

The Sweet Damsel
Ciasto marchewkowe 207

przez to cały swój urok. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 125g brązowego cukru 125g orzechów włoskich 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jaja 4 plastry ananasa z puszki (mała puszka) 150g marchewki (dwie małe lub jedna duża) Składniki na polewę: 125g serka philadelphia 100g cukru pudru

Perfect home life
Korzenny kompot śliwkowy. 122

śliwkowy na jeden słoik 0,9l Śliwki (układamy w słoiku, nie do pełna, zostawiamy przestrzeń około 2-3 cm) 2-3 łyżki cukru 2 goździki spora szczypta przyprawy do pierników lub cynamonu      Wszystkie składniki wkładamy do słoika, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą (zostawiamy 2 cm), zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć

Rozpustne gotowanie
Cynamonowe ciasto ze śliwkami. 98

28cm) 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki kakao 0,5 słoika dżemu, najlepiej z dużymi kawałkami owoców, idealny byłby oczywiście własnej produkcji, ale może być też kupny (ja dałam swojski dżem śliwkowy

Rozpustne gotowanie