Pierniczki 177pozostało już niewiele czasu - dlatego piec pierniczki czas zacząć!!! 1 kg mąki 400 g miodu 400 g cukru 100 g masła 2 jajka 20 g przyprawy do pierników 15 g proszku do pieczenia Zrumienić na patelni 2 łyżki cukru, zalać 2 łyżkami wody, dodać miód, masło i resztę cukru. Zagotować, dodać przyprawy i ostudzić do letniej
Jadło i czytadło
Piernik przekładany 190szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika Słoik powideł Polewa czekoladowa orzechy do posypania Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając
Jadło i czytadło
Babeczki czekoladowo-piernikowe z bitą śmietaną i truskawkamki 211truskawki, maliny, śmietana i czekolada, tworzą kompletna całość, Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyzeczki czekolady w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanili Składniki na wypełnienie babeczek: 300 g śmietany kremówki 2 łyzki cukru pudru truskawki, mrożone maliny, listki mięty
Gosia gotuje
Najlepsze pierniczki 271Idealne dla początkujących oraz tych, którzy poszukują sprawdzonego i niezawodnego przepisu na te świąteczne ciasteczka :) Składniki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej 2 jajka 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 130g cukru pudru 100g roztopionego masła 100g płynnego miodu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić
Chocolate Muffin Blog
Pancakes piernikowe 226uwielbia korzenne aromaty i świąteczne smaki. Najlepsze na ciepło z powidłami śliwkowymi :) Składniki : 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko 1 łyżeczka miodu 3 łyżki jogurtu naturalnego Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na wcześniej rozgrzaną patelnię* nakładać małe porcje i smażyć równomiernie z każdej strony. Podawać
Chocolate Muffin Blog
Pepparkakor, czyli szwedzkie pierniczki 243zmielonego cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika W małym garnuszku podgrzewamy syrop, cukier oraz masło. Odstawiamy do przestygnięcia. W osobnej misce mieszamy mąkę, cukier puder i wszystkie przyprawy (również sól). Dodajemy jajko i wystudzoną, przygotowaną wcześniej mieszankę
Chocolate Muffin Blog
Czekoladowe ciasto korzenne 192Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów włoskich, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi, pachnące jak najlepszy piernik robiony przez mamę. Idealny na świąteczny stół :) Składniki: 125 g masła 150 g ciemnej czekolady 125 g cukru pudru 4 jajka, podzielone na białka i żółtka oddzielnie 115 g mąki pszennej 1 łyżka przyprawy korzennej
Chocolate Muffin Blog
Pierniczki katarzynki bez tłuszczu 224katarzynek. Wystarczy troszkę chęci i takie same możemy przygotować w domu. Zapraszam! Bardzo stary przepis jest autorstwa Barbary Bytnerowiczowej. Składniki : 200 g płynnego miodu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Miód umieścić w misce, dodać cukier, przyprawę oraz kakao, następnie wbić
Chocolate Muffin Blog
Szybka kawa piernikowa 299dosypywać do gorącego napoju. Czas przygotowania: 5 minut Porcje: 2 Składniki: 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego (w wersji wege roślinnego), 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy, przyprawa do pierników , mielony imbir, mielony cynamon, miód do smaku. Przygotowanie: Mleko podgrzać z przyprawami, dodać do gorącej kawy. Podać z miodem
SzczyptaSmaQ
Kawa o smaku świąt 223nadchodzących świętach :) Składniki na 2 kubki kawy: 3 łyżeczki dobrej mielonej kawy 2 czubate łyżeczki kakao naturalnego 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 300 ml gorącej wody 150 ml mleka 100 ml płynnej śmietanki 30% + 50 ml do ozdobienia kawy Kawę z przyprawami, cukrem i kakao zalewamy gorącą wodą, mieszamy i czekamy, aż się
Zawsze głodna!
Świąteczne babeczki-choinki 234proponuję mocno korzenne, wilgotne babeczki. Składniki na 12 babeczek: 1 i 1/3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka sody 1/3 szklanki kakao naturalnego czubata łyżeczka przyprawy do piernika czubata łyżeczka cynamonu 1 szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju Do dekoracji: 12 waflowych rożków do lodów, lukier, posypki Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre
Zawsze głodna!
Ekspresowe pierniczki dla spóźnialskich 230jedzenie - nowe przepisy" 150 g masła w temperaturze pokojowej 130 g brązowego nierafinowanego cukru 500 g jasnej mąki orkiszowej 5 żółtek 150 g miodu 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżeczka kakao naturalnego pół łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy na gładkie cisto. Podsypujemy stół lub stolnicę sporą ilością mąki orkiszowej
Zawsze głodna!
Ciasteczka u Eleni's 197winianu sodu, cukru pudru i wody - wszystko instant i prawie od razu gotowe do użycia). Z dodatkiem różnych barwników spożywczych lukier królewski świetnie nadaje się do dekoracji ciasteczek czy pierników, a w Eleni's tę sztukę opanowali do perfekcji. Na półkach piętrzyły się gotowe zestawy ciastek na różne okazje: chrzciny, śluby, urodziny, ale także tematyczne komplety zwierzątek, narzędzi ogrodowych, szachów
Ciastkozercy
Muffiny fasolowe z serem i dżemem 210smak;) Muffiny (6 sztuk): puszka czerwonej fasoli (250 g) 4 łyżki kakao odtłuszczonego 2-3 łyżki syropu z agawy/miodu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika (lub cynamon, imbir, kardamon - co kto lubi) Masa serowa: 200 g twarogu półtłustego 1 żółtko łyżka (lub dwie) cukru brązowego nierafinowanego dodatkowo 6 łyżeczek dżemu, np. porzeczkowego. Wykonanie Muffiny: Fasolę płuczemy
Powiedz dietom nie
Pierniczki Norymberskie 212Składniki: 20 dkg miodu 10 dkg masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu Przygotowanie: miód podgrzewamy z przyprawą i masłem oraz rumem, studzimy, dodajemy żółtko stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia ciasto wyrabiamy na gładką masę, wałkujemy na grubość ok. 0,5cm i wykrawamy
Luźna Kuchnia