roku zagościły na moim świątecznym stole:) Pierwszym z nich będzie makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag mielonego maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu olejek migdałowy
Ciasteczkowy PotwórLukier pomarańczowy idealnie pasuje to brunatnych ciast: marchewkowego, pomarańczowego, piernika. Czaruje pomarańczową nutą i kawałkami owocu . Polecam dla odmiany obok klasycznego lukru. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 1.5 szklanki cukru pudru 3-5 łyżek wyciśniętego soku
Za drzwiami kuchniCiasto marchewkowe to było dla mnie jedno wielkie zaskoczenie. Nie spodziewałam się takiego smaku, kiedy pierwszy raz się z nim zetknęłam. Trochę podobne do piernika , ale… zupełnie inne Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – polecam każdemu je spróbować! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco
Za drzwiami kuchnioblane białą czekoladą z pewnością podbiją wasze serca Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 120 g margaryny pół tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżeczki cynamonu łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pół szklanki śmietany 12% Przygotowanie: Na samym początku rozpuścić margarynę na wolnym ogniu. Dodać
Za drzwiami kuchnijeść non stop! Dzisiaj mam dla Was wersję świąteczną - bo z żurawiną. Są miękkie, słodkie - dzięki czekoladzie i kwaskowe - dzięki żurawinie. Czego chcieć więcej? Dobra odmiana po tych wszystkich piernikach ;) 'owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną' Składniki (na ok.25 ciastek): - 1 szklanka mąki pszennej - pół łyżeczki mielonego cynamonu - pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej - 145g miękkiego masła
CookYourselfpiekarniki w domach przeżywają spore oblężenie, na Facebook'u zaś co chwilę pojawiają się zdjęcia dokumentujące wypieki, otagowane frazami: #pieczemy, #cookies, #ciasteczka, #christmas, # swiatecznezarcie. Szczególnie dużą popularnością cieszy się piernik. Chyba żadne inne ciasto nie kojarzy się z Bożym Narodzeniem tak, jak on. Charakterystycznym, korzennym zapachem dodatkowo pobudza ciepłą, rodzinną atmosferę, dlatego tym bardziej nie da się go nie lubić
Katsuuminieziemsko pyszne :) Sprawcie rodzinie małą przyjemność w te Święta :) Składniki : 112,5 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko 190 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (korzennej) 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 27 g rodzynek, pokrojonych na mniejsze kawałki szczypta soli Masło i cukier ucieramy mikserem, dodajemy żółtko i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę i resztę
Chocolate Muffin BlogBoże Narodzenie powstał domek z piernika to i na Wielkanoc powstał koszyk drożdżowy. Długi czas przymierzałam się do ozdób na chleb z "martwego ciasta " wykorzystuję się je do ozdabiania chleba, oraz tworzenie wszelkich inspiracji. Ciasto to nie rośnie podczas pieczenia przez co daje nam wiele możliwości twórczych. Dziś nastąpiła jego premiera:)) Do świąt już kilka dni, więc dziś postanowiłam zrobić
Basia w kuchniBiałe opłatki, białe stoły, Świeżych choinek las... Doprawdy mogą dziś anioły Zagościć pośród nas." Bronisława Ostrowska "Gwiazdka" Dziecięcej pogody ducha, wiary w Świętego Mikołaja, Cynamonowych pierników, pachnącej i kolorowej choinki, Magicznej gwiazdki na niebie, brzmienia kolędy i prezentów bez końca, czyli po prostu Wesołych Świąt życzy Kasia
Pełny talerzśredniowieczu dzisiejsze tereny Litwy), od których Polacy podobno przejęli przepis i sposób wypieku. Według innej sękacz pochodzi od wędrownego średniowiecznego czeladnika, który poznał przepis, gdy służył u pewnego piekarza pierników w Berlinie. Na niemieckie pochodzenie wskazują także stare polskie książki kucharskie, gdzie ciasto to występuje właśnie nazwą "baumkuchen" (z niem. baum-dzrzewo, kuchen-ciasto). Najsłynniejsza legenda głosi, że "w Polsce
Pełny talerzminut. Masa serowa 500 g twarogu na sernik zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone 180 g drobnego cukru 2 żółtka 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 375 g puree z dyni 2-3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (najlepiej z prawdziwą wanilią) 50 g masła (rozpuszczonego) Sery utrzeć z cukrem. Dodać po jednym żółtka, potem jaja
Pełny talerzkeksu... ...a co na Wielkanoc tez może być; ) Składniki; 4 jajka, 1 szklanka cukru, 4 szklanki startej marchewki, 2 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 1/2 łyżeczki soli, przyprawa do piernika, 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, bakalie Wykonanie; Utrzeć jajka z cukrem. Dodac olej, mąkę i wymieszać. Dodac rzyprawy i bakalie /nasz jest bez bakali/ . Na koniec dodajemy
Anioły w kuchniSkładniki: 2 jajka 175 g cukru pudru 150 ml oleju słonecznikowego 200 g mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników (opcjonalnie można stworzyć mieszankę z : cynamonu, imbiru, kardamonu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 starte marchewki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dekoracja: 450 g serka śmietankowego typu Almette 2 łyżeczki cukru pudru
KreatywnePinyprezent. Składniki: 250 g mąki 150 g miodu 50 g cukru pudru 50 g masła 1 jajko 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej około 20 g przyprawy do piernika (opcjonalnie imbir pomieszany z cynamonem) 2-3 łyżeczki kakao Do dekoracji: czerwona masa cukrowa Przygotowanie: 1. Podgrzać masło razem z miodem, po ostudzeniu wymieszać z resztą składników. 2. Wałkować
KreatywnePinylokomocyjnej. Zawiera dużo błonnika, gingainę – enzym przyspieszający trawienie białek. Ciasteczka imbirowe Składniki: 3 łyżki syropu z cukru, 75 g cukru, łyżka wody, łyżeczka mielonego cynamonu, łyżeczka mielonej przyprawy do piernika, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, półtorej łyżeczki mielonego imbiru, starta skórka pomarańczy, 75 g masła, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soku z pomarańczy, 220 g mąki, pistacje lub migdały Sposób przygotowania
w mojej kuchni