ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około 15 do 20 minut. Jeśli po upływie czasu, nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już gotowe, możemy to sprawdzić podnosząc leciutko ciasto nożem
Smakowy RajCiasto marchewkowe, to jedno z tych ciast, które długo utrzymują świeżość. Konsystencja ciasta przypomina piernik. A najlepsze jest to, że marchewka stanowi pewnego rodzaju tajny składnik, gdyż praktycznie ciężko ją wyczuć. W każdym razie pycha! Gorąco polecam :) Ciasto: 2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżeczki proszku
Smakowy Rajjabłecznik znalazłam w zeszycie z przepisami mojej Teściowej. Jak się okazało, nie robiła go od wieków, więc postanowiłam spróbować i miałam dość duże zaskoczenie. Nie jest to taki typowy piernik, w którym byłoby mnóstwo przypraw, ale miód w połączeniu z jabłkami i cynamonem tworzą pyszny smaczek. Po prostu poezja! Jest to jeden z moich ulubionych jabłeczników, który Wam gorąco polecam
Smakowy Rajjako, że marchewka mi się komponuje z pomarańczą, to dodałam dżem pomarańczowy :) Wszystko skąpane w delikatnej śmietance, obłożone kawałkami świeżej pomarańczy, wyszło przepysznie! Ciasto marchewkowe, ma konsystencję jak piernik, przy czym jest nieco wilgotnawe, dzięki czemu nie trzeba go niczym nasączać i długo utrzymuje świeżość. Zresztą wypróbujcie sami :) Ciasto marchewkowe: 2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach ¾ kostki margaryny
Smakowy Rajblaszce odstawiamy, na około pół godziny by wyrosło. Po tym czasie smarujemy wierzch chlebka zimną wodą (pędzelkiem lub ręcznie) i wkładamy do nagrzanego do 200°C piernika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 180°C i chlebek w foremkach pieczemy jeszcze około 55 minut. Chlebek pieczony bez formy upiecze się szybciej, bo za około 40 minut. Czas
Smakowy RajDomowa przyprawa do piernika jest zupełnie inna, niż te kupowane w sklepach. Ma dużo bogatszy smak i aromat, a dodatkowo możemy dodać składniki jakie lubimy. Nie mówię, że gotowe przyprawy są złe, bo zdarzają się lepsze i gorsze, choć do większości z nich dodawany jest cukier lub mąka, by podnieść wagę gotowego produktu. Zachęcam do zrobienia własnej przyprawy, jest
Smakowy Rajprzez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch równomiernie trzemy lub prószymy pozostałą część ciasta. Sernik ponownie wkładamy do piernika i pieczemy jeszcze około 20 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik, na co najmniej pół godziny lub do ostygnięcia. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Smakowy Rajwszystko jeszcze 5 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i dokładamy ziemniaki (tyle co szpinaku). Ugniatamy w miarę gładką masę i wykładamy na talerze. Kształt gwiazdek uzyskujemy dzięki foremkom do pierników
prawdziwe jedzenieCzekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie, ale zapewniam Was, że również takie babeczki będą smaczną ozdobą na stole. Składniki (na 8 szt. babeczek) babeczki 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru
pink envelopepoddawać, wyjmujemy, obieramy, wydrążamy środek i gnieciemy ubijaczką do ziemniaków) 190g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (w oryginalnym przepisie były wymieszane przyprawy w proporcjach podobnych do tzw. "pumpkin spice"- ale kiedy porównać składy, nasza przyprawa korzenna to właściwie to samo) Czekoladę kroimy w kostkę. Masło
les mirabellesświątecznych ciasteczkach w tych dwóch sklepach. Osobiście jeszcze nie widziałam, ale wpisuję się w tendencję. Chociaż szczerze powiedziawszy przy 20 stopniach jakoś bardziej na miejscu niż keks i pierniki wydaje mi się zauważony dziś półnagi (od góry, oczywiście:)) jogger. Cieszmy się tym słońcem póki je dają! Może jakiś weekendowy wyjazd? Miłego wieczoru
les mirabellestych pięknych podkładek jest Pan Goozikowy z Goozik Prawda . Mam cynk, że będzie takie można kupić jutro na Mikołajkowym Bazarze Prezentowym we Wrocławiu:) A co stało się ze starymi piernikami? Nasączyłam je mlekiem i zmiksowałam z odrobiną masła, przyprawy piernikowej i gorzką czekoladą. Jakie to jest przepyszne na pełnoziarnistym chlebie!!! (zrobię zdjęcia jak tylko znajdę chwilę, kiedy będzie normalne światło
les mirabellespozostało już niewiele czasu - dlatego piec pierniczki czas zacząć!!! 1 kg mąki 400 g miodu 400 g cukru 100 g masła 2 jajka 20 g przyprawy do pierników 15 g proszku do pieczenia Zrumienić na patelni 2 łyżki cukru, zalać 2 łyżkami wody, dodać miód, masło i resztę cukru. Zagotować, dodać przyprawy i ostudzić do letniej
Jadło i czytadłoszklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika Słoik powideł Polewa czekoladowa orzechy do posypania Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając
Jadło i czytadłotruskawki, maliny, śmietana i czekolada, tworzą kompletna całość, Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyzeczki czekolady w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanili Składniki na wypełnienie babeczek: 300 g śmietany kremówki 2 łyzki cukru pudru truskawki, mrożone maliny, listki mięty
Gosia gotuje