grubych oczkach marchewki 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki płatków migdałowych lub mąki migdałowej Wykonanie: Mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy włoskie, migdały - mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, olej i żółtka jaj, dokładnie mieszamy. W misce ubijamy białka z szczyptą soli i cukrem białym na sztywną masę. Delikatnie przekładamy pianę
Piekę, bo lubięniego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny, ale chyba trochę
Kuchnia Beatyczekamy cały rok bo tylko wtedy smakują one tak wyjątkowo. składniki: 125 g miękkiego masła ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki płynnego miodu 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę
noteskulinarnyfigakuchni unosi się korzenny zapach piernika, jutro postaram się wrzucić fotki oraz przepis. Dzisiaj tak dla odmiany pierwsza propozycja dekoracji świątecznego stołu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority
noteskulinarnyfigatego bardzo aromatyczne. Placuszki korzenno - miodowe z musem bananowym smażone na oleju kokosowym SKŁADNIKI: Na placuszki : 3/4 szklanki mąki 1 jajko 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 1 łyżka miodu olej kokosowy do smażenia Na mus: 1 dojrzały banan 1 łyżka serka naturalnego 1 łyżka miodu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki żytniej pełnoziarnistej 250 g miodu prawdziwego 100 g masła 1 jajko 200 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao szczypta soli 40 g przyprawy do pierników Do dekoracji: barwniki spożywcze 1 białko szklanka cukru pudru cukrowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodatkiem orzechów włoskich SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 3 jaja 2 szklanki startej drobno marchewki 1,5 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200 g margaryny 0,5 szklanki tartych orzechów włoskich lukier szczypta soli
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikupować jak co roku czekoladki, a wykonać samemu ciacho z życzeniami. Ciasteczkowe laurki na Dzień Babci SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki kefiru 1/3 szklanki cukru pudru czekolada gorzka lukier z białka i cukru pudru do pisania PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisycące.. mniam! Składniki: 2 jajka + 1 białko 100 g startej marchewki 50 g mąki ryżowej Proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) Cynamon Przyprawa do piernika Kardamon (opcjonalnie) Masło orzechowe (opcjonalnie) Przygotowanie: Jajka rozbełtać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać marchewkę oraz przyprawy. Na rozgrzanej patelni formować placki. Smażyć chwilę z jednej strony i przewrócić
Czarnawisienkawedług przepisu . Do lukrowania dobrze jest przygotować sobie dwa rodzaje lukru: gęstszy do konturów i rzadszy do wypełniania (wystarczy dodać odrobinę wody. Pomocny może być tutaj krótki poradnik lukrowania pierników :) Po nałożeniu pierwszej warstwy lukru odstawiamy ciasteczka do wyschnięcia. Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy serduszka Na przeschniętym lukrze malujemy kontury koperty i przyklejamy cukrowe serduszka. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymnie bomba. Łatwe, smaczne i niesamowicie zdrowe. Składniki na 4 duże porcje: 300 g startej na grubych oczkach marchewki 150 g mąki orkiszowej 3 jajka Przyprawa do piernika Cynamon 2 łyżeczki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odrobina sody Przygotowanie: Jajka rozbełtać, dodać marchewkę. Wymieszać z mąką, sodą, stewią, proszkiem i przyprawami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę
Czarnawisienkajuż nadawała do pracy i trzeba ją ponownie podgrzać), a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego - ja używam kupowanych w Czechach specjalnie do tego celu (oraz do lukrowania ciasteczek i pierników) rękawów z maluteńką tylką (końcówką). Można ją zastąpić grubym workiem foliowym - przełożyć do niego stopioną czekoladą, a następnie w jednym z rogów zrobić delikatne nakłucie, przez które wydostawać się będzie
KUCHARNIAdłuższego czasu zatrzęsienie. Za to, dzięki "ośnieżonemu" szczytowi, ma zimowy charakter i myślę, że idealnie nadaje się karnawał. Taka lekka i niezwykle rozkoszna odmiana po ciężkich makowcach i piernikach. Jest wiele wersji Mont Blanc,wybrałam taką, która najbardziej mi odpowiadała i jest najbardziej zbliżona do oryginału. Tak więc udało się zaliczyć kolejny szczyt! Mont Blanc stał się dla mnie symbolem
KUCHARNIAobowiązków do woli paradować w piżamie:) Jest też mniej lubiane pole oznaczone miotełką (dyżur w sprzątaniu), na szczęście udaje mi się je omijać! No dobrze, ale co ma piernik do wiatraka? A raczej co ma pączek do ziemniaka? A ma, i to wiele! Pamiętacie grę w skojarzenia? Otóż gdybym miała tworzyć kolejne skojarzenia do słowa ziemniak na pewno do pączka
KUCHARNIA