piernik - 7329 przepisów (strona:381/489)

Ciasteczka imbirowe. 99

łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru w proszku szczypta mielonego kardamonu            / szczypta mielonego ziela angielskiego  /  lub 3 szczypty przyprawy korzennej (do piernika) szczypta mielonych goździków          / 100 g miękkiego masła 70 g miodu 1 jajko      Masło ubijamy z jajkiem, dodajemy miód

Rozpustne gotowanie
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 199

najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;)       Korzystając z okazji chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA: 500 g maku

Rozpustne gotowanie
Ciasto marchewkowe z kremem 192

szkl. cukru 4 jaja 1 szkl. oleju 2 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy marchewkę, orzechy, olej, mąkę, przyprawy i sodę z proszkiem. Wykładamy na blaszkę posmarowaną papierem do pieczenia i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Keks znakomity 203

wiem jak u Was ale u mnie w domu na święta obowiązkowe są 3 pozycje: piernik, sernik i keks. Dlatego postanowiłam się z Wami podzielić moim ulubionym, sprawdzonym przepisem na keks. Próbowałam wielu przepisów, ale z tego zawsze się udaje i do tego robi się go naprawdę szybko. Składniki 4 jaja 3 3/4 szkl. mąki (50 dag) 1 1/2 szkl

Cynamonowe szczęście
wegański i bezglutenowy biszkopt z wody po ciecierzycy 187

już całość miksujemy jeszcze ok. 30s. Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo mąkę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem i posypujemy mąką, przekładamy ciasto do formy, wkładamy do piernika rozgrzanego do 100*C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zwiększamy temp. do 120*C, pieczemy 10 minut, zwiększamy temp. do 150*C i pieczemy kolejne 10 minut. Wyłączamy piekarnik

chili & sugar
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 99

zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona w pierniku pierś perliczki pierogi z perliczką vol-au-vent z perliczką perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną pierś z perliczki z grzybami perliczka pieczona perliczka w winie

królestwo garów
dżem rabarbarowo-różany 225

daaawno wiec nie pamietam za bardzo moich wrażeń, a za pierogami specjalnie nie przepadam, no chyba że z owocami ;) Niech będą pierogi... ;) 6. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe. Piernik...♥ 7. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. 8. Kawa czy herbata? Herbata. Z kawy lubię tylko jej zapach :D 9. Czekolada mleczna czy biała? Łeeee, ani ta ani ta... :D Gorzka - for ever

chili & sugar
Fotografia kulinarna - jak ją poznać w jeden dzień 121

efektami mojej pracy z innymi. Gdy gotuję uwielbiam zapachy, które otulają moją kuchnię. Uwielbiam jak mój dom wypełnia się aromatem jesiennych warzyw pieczonych z tymiankiem i wędzoną papryką, świątecznymi piernikami z imbirem i miodem, duszonym kurczakiem w pomidorach i kuminie, czy najcudowniejszą polską szarlotką z mnóstwem wanilii i cynamonu. Tak strasznie chciałabym abyście mogli poczuć z Waszego monitora te cudne

DefinicjaSmaku
Babeczki z miodem gryczanym i orzechami 126

foremki do babeczek. Pieczecie w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Podajecie z dżemem jeżynowym, jagodowym albo z serkiem. Albo z jednym i z drugim! Smakują trochę jak piernik, trochę jak scones’y, przede wszystkim jednak mają mocny aromot miodu gryczanego. Coś niesamowitego! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Pierniczki I 133

podsypywania przy wałkowaniu) 300g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym) 100g cukru pudru 120g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50g przyprawy do piernika Wykonanie: Miód podgrzać z masłem w rondelku - zostawić do przestudzenia.  Po przestudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite, gładkie.  Wałkować podsypując mąką na grubość około

Mania Wypiekania
Pierniczki z witrażykami 123

podsypywania przy wałkowaniu) 300g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym) 100g cukru pudru 120g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50g przyprawy do piernika  Składniki do dekoracji: landrynki owocowe - pokruszone (2 paczki) Wykonanie: Miód podgrzać z masłem w rondelku - zostawić do przestudzenia.  Po przestudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie

Mania Wypiekania
Babeczki marchewkowe 139

szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki   Polewa: 160 g serka naturalnego lub śmietankowego 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny   Najpierw miksujemy cukier

Kuchenne Wariacje
Miodowe ciasteczka 87

najbardziej chodzi żeby smakowało – co nie? Najpierw składniki: - 250g mąki pszennej - 70g cukru - 125g masła - 1 jajko - 2 łyżki płynnego miodu - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Najpierw ucieramy masło z cukrem. Kolejny krok to dodanie jajka i miodu i dalsze ucieranie aż do momentu kiedy składniki się połączą. Następnie przesianą

Kuchenne Wariacje
Piernikowe babeczki z czekośliwką 83

Pyszne babeczki o smaku piernika wzbogacone nadzieniem śliwkowym, a właściwie czekoladowo-śliwkowym, jako że wykorzystałam do niego czekośliwkę (przepis na nią w następnym poście). Smakują wybornie i długo zachowują świeżość.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Słodki upominek 88

ciasta, które pozostało od piernika staropolskiego , upiekłam duże piernikowe serca. Były dodatkiem do świątecznych prezentów. Każde ozdobiłam lukrem i perełkami cukrowymi. Później zapakowałam w celofan przypięłam kokardę i dołączyłam bilecik z życzeniami. Moje serca miały wysokość 14cm i szerokość u góry 12,5cm. Wcześniej przygotowałam sobie szablon z kartonu o tych właśnie wymiarach przy pomocy którego wycinałam serca z ciasta

Wiem co jem