szklanka mąki pełnoziarnistej i 1 mąki krupczatki) - 2 łyżki zarodków pszennych/otrębów owsianych - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - szczypta soli - 2 jajka - 2 bardzo dojrzałe banany + kilka łyżek cukru brązowego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka dyniowego puree - 2 garści suszonej żurawiny W jednej misce wymieszaj suche składniki
Corner With RecipesJeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany . Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki , dla kogoś kogo
Corner With Recipesszklanka mąki pełnoziarnistej i 0,5 szklanki krupczatki) - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżka przyprawy do piernika - 3/ 4 szklanki mocnej kawy - 1/3 szklanki oleju - 2 jajka - kilka łyżek dowolnego dżemu Piekarnik podgrzej do 180 (z termo obiegiem ) stopni. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodkę, cynamon, przyprawę
Corner With Recipesjedna z naszych ulubionych form spędzania wolnego czasu. Moje dzieci bardzo lubią wałkować ciasto swoimi małymi wałeczkami :) ale najbardziej podoba im się ozdabianie ciasteczek :) Zanim zabierzecie się za pierniki to polecam Wam zrobienie ciasteczek jeżyków. Proste, waniliowe ciasteczka oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi. Składniki na ok. 50-55 ciasteczek: 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru
Moja Galeria SmakuKoktajl z żurawiną z dodatkiem aromatycznych przypraw pachnących piernikiem i świętami ;) Koktajl dosłodziłam syropem z agawy, gdyż sama żurawina ma cierpko-kwaśny smak. Dodałam też nasiona chia, żeby dodatkowo wzmocnić wartości zdrowotnie i odżywcze koktajlu. Żurawina działa ochronnie na organizm oraz wspomaga leczenie wielu schorzeń między innymi zapalenie układu moczowego. Ponadto pomaga pozbyć się toksyn i reguluje przemianę materii
Moja Galeria Smakuminut. Ciasta kruche 180-200 stopni przez ok. 20-30 minut, Półkruche od 180 do nawet 220 stopni przez 20-30 minut. Pierniki pieczemy w 150-160 stopniach przez ok.45-60 minut. Ciasto francuskie pieczemy przez 15 do 30 minut, w temperaturze 250 stopni. Prodiż czy jeszcze używamy? Prodiże były bardzo modne w latach 80- tych służyły
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapierniczki powstały w ten weekend i leżakują spokojnie w puszkach(przepisy pewnie pojawią się nieco później). A jeszcze przed Wigilią proponuję ciasto żytnie z daktylami, które może spokojnie zastąpić piernik. Bazą tego ciasta jest mąka żytnia i daktyle, całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny przepis został przeze mnie trochę zmodyfikowany). Polecam :) Świąteczne ciasto żytnie z daktylami
FitKotmają pojawić się nasze wyroby. Mamusi zaproponowano, żeby to ona wybrała charytatywny cel, na który zostaną przekazane pieniądze. Na kiermasz przygotowałam z mamusią partię wielkanocnych pierników: zajączków, baranków i jajek. Trafiły on do firmy dużo wcześniej i w momencie kiedy weszłyśmy do firmy z pozostałymi wypiekami, okazało się że baranki tak sie spodobały, że znikneły
Lili w kuchniSkładniki: 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka miodu (może być sztuczny) 100 g masła roślinnego 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (30g) 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka Przygotowanie: W rondelku rozpuścić masło z miodem . Z pozostałych składników oraz roztopionego miodu z masłem wyrobić ciasto. Owinąć je folią aluminiową
The Sweet Damselprzez to cały swój urok. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 125g brązowego cukru 125g orzechów włoskich 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jaja 4 plastry ananasa z puszki (mała puszka) 150g marchewki (dwie małe lub jedna duża) Składniki na polewę: 125g serka philadelphia 100g cukru pudru
Perfect home lifeśliwkowy na jeden słoik 0,9l Śliwki (układamy w słoiku, nie do pełna, zostawiamy przestrzeń około 2-3 cm) 2-3 łyżki cukru 2 goździki spora szczypta przyprawy do pierników lub cynamonu Wszystkie składniki wkładamy do słoika, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą (zostawiamy 2 cm), zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć
Rozpustne gotowanie28cm) 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki kakao 0,5 słoika dżemu, najlepiej z dużymi kawałkami owoców, idealny byłby oczywiście własnej produkcji, ale może być też kupny (ja dałam swojski dżem śliwkowy
Rozpustne gotowaniełyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru w proszku szczypta mielonego kardamonu / szczypta mielonego ziela angielskiego / lub 3 szczypty przyprawy korzennej (do piernika) szczypta mielonych goździków / 100 g miękkiego masła 70 g miodu 1 jajko Masło ubijamy z jajkiem, dodajemy miód
Rozpustne gotowanienajchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;) Korzystając z okazji chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA: 500 g maku
Rozpustne gotowanieszkl. cukru 4 jaja 1 szkl. oleju 2 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy marchewkę, orzechy, olej, mąkę, przyprawy i sodę z proszkiem. Wykładamy na blaszkę posmarowaną papierem do pieczenia i pieczemy
Cynamonowe szczęście