cynamonowa kaszka kukurydziana z gorzką czekoladą Terravita 70% i wegańskim serkiem kremowym o smaku gruszkowym~ Kolejna sobota z kolei spędzona na kursie cukierniczym...Tydzień temu zaczeliśmy robić domki z piernika, wiec dziś trzeba je skonczyć! Ale wcześniej nieco nudniejsza część - czyli zajęcia teoretyczne :( Wstaję więc gdy na dworze jeszcze ciemno, nie mając pomysłu na śniadanie sięgam po sprawdzoną i ulubioną
breakfast of dreamszaczęłam od przypraw korzennych, a że przepis na piernik już na blogu był (obejrzyjcie bytomskie kamyki lub zajrzyjcie do ubiegłorocznego świątecznego numeru magazynu Maszkety), to pora na patent podnoszący efekt wizualny każdego ciasta, które wykańczamy czekoladową polewą. zazwyczaj po ostygnięciu, że o wyjęciu z lodówki nie wspomnę, jest ona matowa. dodatek żelatyny spowoduje, że będzie błyszcząca, a w dodatku podczas
Eksperyment sobotniDziś post troszkę instrukcyjny. Nadszedł czas przedświąteczny . Z każdej strony zerkają na nas piękne dekoracje , a między nimi uśmiechają się dekorowane , malowane pierniki. I tu pojawia się często pytanie czym ozdabiać , czym robić te wszystkie wzorki ??? Otóż najlepszy do tego jest lukier królewski. A to nic innego jak białko jajka i cukier puder + ewentualnie sok z cytryny. Co potrzebujemy
Malinowa KawiarenkaPosypać cukrem pudrem. Odstawić na 5 min do wysuszenia. Dwie blaszki wstawić na raz do piekarnika piec 12-15 min do lekko złotego koloru. Wyciągnąć z piernika, zdjąć z maty, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Smacznego! Biszkopciki dla dzieci Biszkopciki dla dzieci Biszkopciki dla dzieci listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 jajka 60 gr drobnego cukru
moj przepis namigdałami. Są tak pyszne, że znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będą doskonale nadawać się na prezenty dla rodziny i znajomych. Święta nie muszą przecież za każdym razem pachnieć piernikami Czekoladowe trufle – czekoladowe kulki to idealny przysmak dla łasuchów w wersji dla dorosłych, gdyż są nasączone brandy! Pyszne, mięciutkie i delikatne, rozpływają się w ustach. Kruche ciasteczka z makiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępora zacząć serię świątecznych przepisów! odkąd doczytałam w składzie gotowej przyprawy piernikowej, że występuje tam mąka (!), bawię się w przygotowanie tej mieszanki sama. można ją wykorzystać nie tylko do pierników, również we wszelkiego rodzaju grzańcach sprawdzi się znakomicie. jeśli nie macie moździerzy lub dobrych młynków, własną mieszankę można zrobić z gotowych zmielonych przypraw, tyle że to znowu kwestia zaufania
Eksperyment sobotniprzechowywać w szczelnym pojemniku aż do Świąt, chyba, bo u mnie schodzą jakoś tak błyskawicznie :) PS. Jeśli zdarzy się, że pierniczki stwardnieją można je uratować wkładając do pojemnika z piernikami kawałek świeżego jabłka. Jeśli lubicie lukrowane pierniczki to podam dodatkowo przepis na lukier: 1 szklanka cukru - pudru 2 - 3 łyżki ciepłej wody (opcjonalnie sok z cytryny lub z pomarańczy
Naturalna Kuchniazakładzie produkowany jest nie tylko makowiec, którego receptura bazuje na rodzinnej tradycji, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Zaproszeni, do domu na degustację, mieliśmy okazję spróbować oprócz makowca - sękacza, mrowisko, piernika przekładanego marmoladą, pierniczki, grzybki oraz faworki. Później, z pełnymi brzuchami zwiedzaliśmy zakład. Nie jest to wielki zmechanizowany zakład produkcyjny raczej niewielka manufaktura, w której wszystkiego można dopilnować. I Pani Celina
królestwo garówWODA: 180ml MLEKO 1,5%: 70ml KSYLITOL: 5g PRZYPRAWA DO PIERNIKA: 1/2 łyżeczki KAWA ROZPUSZCZALNA: 3 płaskie łyżeczki 45kcal B2 W9 T1 Wszystkie składniki wlej/wsyp do małego garnuszka. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu aż do momentu wrzenia. Smacznego
fitolarun.blogspot.comjednoosobowe) Składniki: 60g kaszy jaglanej (około 1 i 1/3 szklanki wody do ugotowania kaszy) duży banan jajko (żółtko i białko osobno) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina słodzika albo cukru lub miodu Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem (w ten sposób pozbywamy
Moja Michamoment by stworzyć pierwszą foto książkę z moimi przepisami. Pamiątka na całe życie. Najpiękniejsze i najcenniejsze myśli i słowa przelałam na papier. W książce znajdują się przepisy na ciasteczka ,piernik............ Książka jest bardzo wyjątkowa, Mianowice jeden jedyny egzemplarz który odziedziczy moja córka.Dzięki sponsorowi empikfoto.pl mam cudne wspomnienia. Sama zadecydowałam jakie przepisy wstawić, wybrałam wzór ( jest duży
Różowa kuchnialata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone czekoladowe: Blaszka: 25/30 cm ½ kostki masła 1 szklanka wody 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki ciemnego kakao Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek Krem truskawkowy
Wanilia i Kardamonpostanowiłam to zmienić i wykorzystać sezon, jak tylko się da. Sięgałam też po gruszki i egzotyczne granaty, aż wreszcie nagle obezwładnił mnie zapach cynamonu, więc przygotowałam przyprawę do piernika i zaczęłam planować, jakie ciasteczka upiekę do świątecznych puszek... Jabłka jadam niemal codziennie, bo po prostu bardzo je lubię, a właśnie jesienią są najsmaczniejsze. Ale żeby zagnieść ciasto na szarlotkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWeekend pachnie świętami. Wiem, że to jeszcze prawie miesiąc ale zachciało mi się kapusty z grzybami i piernika, no i aromat mandarynek, który towarzyszy całymi dniami nęci okrutnie... Wczoraj zrobiliśmy dzieciakom niespodziankę i pojechaliśmy do kina na "Dobrego dinozaura" a tam na Pl.Wilsona bożonarodzeniowe budki... idą święta i niebawem zacznę słuchać "Last Christmas" :) Tymczasem szybka propozycja wcale nie świąteczna. Obiad
Dzieje kuchennej Wiewiórysię mało kawowym dodatkiem, zapewniam Was, że kawa przygotowana z dyniowo-korzennym syropem smakuje doskonale. Jest bardzo aromatyczna i piernikowa. Muszę przyznać, że absolutnie mnie uwiodła. Jeśli lubicie dynię, pierniki, kawę i eksperymenty- koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gorąco polecam! Składniki: Syrop dyniowo-korzenny 250 ml wody 100 g cukru 100 g puree z dyni 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Smakowity Blog Kulinarny