piernik - 7329 przepisów (strona:368/489)

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym 125

były naprawdę pyszne ;) Składniki: 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody Wykonanie: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec

Pyry na Gaz
Ekspresowe pierniczki – wegańskie i bezglutenowe. 94

rozpuszcza). Rozwałkowujemy ciasto, wykrajamy wzory (najlepiej zrobić to już na papierze do pieczenia bo ciasto jest dość delikatne) i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy 6 minut w 165C (lub aż pierniki się zarumienią).* *U mnie dokładnie 5 minut 33 sekundy, ale ciężko mi sprezycować dokładnie temperaturę (mam starszy piekarnik, temperaturę ustawia się pokrętłem), dlatego najlepiej pierniczków pilnować i wyłączyć gdy ładnie

Fill The Bowl
Pierniczki ( miękkie po upływie doby ) 188

szklanki cukru - 1 pełna łyżka płynnego miodu** - 5 dag smalcu - 2 pełne łyżki śmietany - 1 łyżka kakao - 1 jajko - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika * szklanka o pojemności 250 ml ** im więcej miodu w pierniczkach, tym dłużej muszą leżakować aby zmięknąć. Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą. W razie problemów ze sklejeniem należy posiłkować się

kawawszklance
Karp w galarecie 158

Moją ulubioną potrawą świąteczną - oprócz piernika - jest karp w galarecie. Pewnie każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na jego przygotowanie. Ja dzielę się swoim. Może komuś się przyda :) Składniki: 1 karp 2 duże marchewki 2 małe pietruszki 1/2 małego selera 1/4 pora kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe  sól, pieprz, vegeta 6 łyżeczek żelatyny

My simple kitchen
Świąteczne pierniczki 205

Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka      25 dag cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami

Salonik smaków
Zamiast barszczu 128

Przed podaniem zupę podgrzać. Podawać z grillowanymi plastrami jabłek. Smacznego! Coraz bardziej udziela mi się świąteczna atmosfera. Dom już udekorowany, nawet choinka dumnie pręży się przy stole. Pachnie cynamonem, piernikiem i mandarynkami.  Jak ja lubię ten czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Korzenne aromatyczne pierniki - ludziki 110

mąki pszennej 20 dag mąki żytniej , użyłam typu 720 15 dag masła 15 dag cukru trzcinowego lub zwykłego 1/2 szklanki melasy lub miodu 6 łyżeczek dobrej przyprawy do piernika 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 żółtko szczypta soli 1. W jednej misce mieszamy suche składniki oraz drobno kroimy masło, w drugiej łączymy ze sobą mokre składniki. Następnie łączymy

Apetyczna babeczka
Ciasta , ciasteczka na święta 129

CIASTECZKA ORZECHOWE                                                     PIERNIK ŚWIĄTECZNY

W kuchennym oknie Ewy
Zestawienie świątecznych przepisów 130

imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy

karmelowy
Wegański keks- ostatni gwizdek do zrobienia przed świętami 135

może to być sok z tej jednej pomarańczy) 50 g cukru trzcinowego 100 g masła kokosowego/oleju (może też być 130 ml oleju roślinnego) pół łyżeczki przypraw korzennych (takich do pierników) pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli potrzebne też będą: wyłożona tortownica podwójnie złożonym papierem do pieczenia (miska w środku pomogła mi ugnieść papier) puszka o średnicy tortownicy

greenscarf
Sernik na pierniczkowym spodzie . 173

łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa : 2 tabliczki białej czekolady  4 łyżki śmietanki 12 % Blaszka 25/30 cm Wykonanie : Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia . Na spód układamy ściśle pierniki. Ser mielimy 3 krotnie , dodajemy do niego : żółtka , cukier , cukier waniliowy i ucieramy . Następnie dodajemy budynie , roztopioną margarynę i skórkę z pomarańczy , dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli

Sama słodycz i szczypta chili
Chatka z piernika 119

może zakończyć się katastrofą! Dlatego oszczędzamy tea lighty, które zamurowałam w środku;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny opcjonalnie woda Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić

Kulinarne Inspiracje
Fasolowe ciasto czekoladowe | bezglutenowe 135

puder) 1 duży banan 2 jajka (białka, żółtka osobno) 60 g jogurtu naturalnego 3 łyżki wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (może być bezglutenowy) Cynamon, przyprawa do piernika Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej miseczce zblenderować żółtka, fasolę, jogurt i banana. Dodać proszek, stewię oraz kakao. Wymieszać delikatnie z białkiem.  Keksówkę wysmarować odrobiną masła

Czarnawisienka
Domowy marcepan 262

się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory) czy też po prostu przyprawić nim masę makową. Niezastąpiony do rogali marcińskich

Poezja smaku