mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników Przygotowanie: Melasę, cukier i masło podgrzać w garnuszku do połączenia i rozpuszczenia, ostudzić. Suche składniki wymieszać. Dodać do nich jajko oraz przestudzoną mieszankę. Całość zagnieść przy pomocy miksera (ciasto będzie
Nastoletnie Wypiekaniepierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka 25 dag cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 20 dag miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy
Pyszności Słodkościcukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Za pomocą
Ala piecze i gotujeprzypominają. Osobiście tego nie lubię, bo uważam, że to zdecydowanie za wcześnie. Lecz dziś, lekko się tej magii poddałam. Przygotowałam bardzo szybkie i smaczne ciasteczka, które oprócz pierników i pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy
Kuchnia w opałachchrapkę), słonych śledzi czy uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci. Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku
Pożeraczka, czyli raz adobrzePołowa i koniec listopada to czas kiedy trzeba pomyśleć o pierniku na Boże Narodzenie. U mnie ciasto piernikowe dojrzewające już leżakuje , ale już teraz można upiec katarzynki czyli korzenne ciasteczka w kształcie chmurek. Ciasto na takie katarzynki nie musi odpoczywać dłużej niż godzinę więc można upiec ciasteczka dość szybko. Podczas pieczenia korzennych ciasteczek w całym domu unosi się piękny zapach
Smaczna PyzaRogaliki drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki
ChilliJemydeszczem, albo combo śnieg z deszczem i wiatrem, co sprawia, że pada poziomo. Mimo wszystko kocham tę porę roku. Lubię rozgrzewające zupy, herbatę z cytryną, ogień w kominku, zapach pierników, imbiru, miodu, lubię ciepły koc i grube książki. Najcierpliwszy co prawda twierdzi, że nienawidzi zimna i ogólnie żąda mieszkania gdzieś na Goa i żeby zdychał z gorąca oraz wachlowany był
ladykitchenLuberadzka *fot. Aga Luberadzka W zestawie każdy znajdzie coś dla siebie: *truflowe *pomaranczowe *chałwowe *piernikowe *cynamonowe *migdałowe *miodowe *makowe *waniliowe Pani Justyna przygotowuje tez piękne pierniki, które aż żal zjadać, tak ślicznie się prezentują W dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy praktycznie wszystko mamy i sprawienie niespodzianki graniczy z cudem, takie własnoręcznie ( przez panią Justynę) przygotowane kule słodyczy
Z Majeczką w kuchnibiałka jajek 125 g miękkiego masła 1 szklanka cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 1 op. serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Przepis na ciasto: Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach
Emcia Pichcijesienno - zimowych, pięknie pachną podczas pieczenia i podczas jedzenia :-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 szklanki cukru 20 g kandyzowanego imbiru bardzo drobno pokrojonego 125 g miękkiego masła 100 g płynnego miodu drobny cukier do obtaczania ciasteczek wykonanie: Wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam miękkie
babka w formiewszystko. Raz ciasto wyjdzie rzadkie, raz może wyjść kremowe. To bez znaczenia, ważne by dało się rozprowadzić na jabłkach i już. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, na dnie rozłóżcie pierniki lub herbatniki tak, aby stykały się ze sobą i utworzyły warstwę ciasteczkową. Na to wysypcie jabłka i wyrównajcie. Następnie wyłóżcie i wyrównajcie ciasto. Włóżcie do piekarnika i pieczcie około
Z Kuchni Do Kuchnioczywiście jeśli nikt je wcześniej nie zje .:) 2 i 1/2 szkl.mąki 1 szkl. mleka 1 szkl.cukru 19dag.margaryny 4 jajka 2 łyżeczki cynamonu 2łyżeczki przyprawy do piernika 8 łyżek marmolady owocowej 2łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Margarynę,jajka i cukier utrzeć.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,zimne mleko i przyprawy korzenne,marmoladę.Wymieszać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczym dłużej leżakuje tym jest lepsze. A w ogóle najlepsze jest jak się kończy, ale to zawsze tak jest. W tym cieście zamknęłam kilka smaków.... korzenną nutę piernika, orzechowo - mleczną masę. I to co łasuchy lubią najbardziej kremowe, delikatne ciasto gdzie na jednym kawałku ciężko skończyć
Dieta moja pasjaczasem patrzę na niektóre kobiety mam wrażenie, że na siłę chcą zatrzymać czas. Przecież wzorzyste kolorowe spodnie i krzykliwa bluzka nie ujmują lat, ale zamieniają w dzidzię piernik. To samo z osobami które lubią obnosić ze swoim bogactwem, tiule, falbany, cekiny i masa biżuterii. Tak wiem, jak ktoś krzyczy że o gustach się nie dyskutuje. I tu się zgadzam
Dieta moja pasja