Keks, to jedno z ciast Wielkiej Bożonarodzeniowej Trójki. Razem z piernikiem i makowcem tworzą ten słodki niepowtarzalny nastrój. Ten dzisiejszy keks upiekłam w babkowej foremce z falbanką, ponieważ nie jest to duże ciasto. Będzie też pasowało do krótkiej keksówki długości 18 cm . Pierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna
Posadzone i zjedzonenich pestki. Szkoda mi się ich zrobiło, nie chciałam wyrzucać takiej dobroci. Zrobiłam więc kilka małych słoiczków powideł mirabelkowych , które będą fajnym dodatkiem do naleśników albo do przełożenia świątecznego piernika. Chyba, że jakieś łakomczuchy wyjedzą zawartość prosto ze słoików. Te powidła nie są co prawda tak soczyste jak ze świeżych owoców, ale mają swój charakter i zdecydowanie warto je przygotować
Smaczna Pyzaartykułu na temat Jak ugotować fasolę i inne strączki? Bliskowschodnia kasza jaglana Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 150g kaszy jaglanej 1 łyżka mieszanki przypraw do piernika 350ml bulionu warzywnego 1 łyżka oleju 1 czerwona cebula 70g rodzynek 1 łyżka pasty harrisa 2 łyżki płatków migdałowych 250g ugotowanej ciecierzycy (około 1 puszka) sól i pieprz do smaku
Blendmangorący, osolony wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić. Panierka: szklanka bułki tartej, 75g masła, 3 łyżeczki cukru, czubata łyżeczka przyprawy do piernika. Masło stopić, dodać bułkę tartą, cukier oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciepłe knedle obtaczać w tak przygotowanej panierce
Z miłości do słodkościWiem, że teraz jest gorący okres przedświąteczny i nasze myśli błądzą pomiędzy pierogami, uszkami, czy też barszczem, makowcem i piernikiem. Ale zdarzają się też takie chwile, kiedy trzeba zrobić pyszne danie na obiad, na którym chcemy zabłysnąć i wykazać się nową potrawą z nowym smakiem. Takie właśnie miałam zadanie, kiedy zaprosiliśmy naszych znajomych na obiad. Dla mnie to zawsze
Kuchnia u KrysiDawno nie piekłam i nie jadłam szarlotki, ani żadnego ciasta z jabłkami. Ostatnio przeważnie makowce, pierniki... A teraz właśnie mam apetyt na szarlotkę. Taką zwykłą, z delikatnego ciasta, taką... co się rozpływa w ustach. Chcę się też wytłumaczyć dlaczego ostatnio zaniedbywałam Wasze blogi. W ogóle mało czasu poświęcałam blogowaniu. Przepisy, które zamieszczałam przygotowałam dużo wcześniej. Ostatnie
Kuchnia u KrysiZatęskniłam dzisiaj za zimową porą gdyż za oknem skwar i parno , a słońce niemiłosiernie.Pragnęłam poczuć zapach pachnącego ciasta z marcepanem i owocami i pysznej szarlotki.Piekących się pierników i rozgardiasz domowego.Wiem, jest środek lata , a ja straszę zimą.Jestem zimorodkiem , może dlatego tak tęskno mi za puszystym śniegiem i nostalgią minionych epok.Gdy zimą otworzę słoik pachnący jabłkiem i marcepanem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikażda choinka musi mieć igły? Czy jedyną słodką konstrukcją na świątecznym stole musi być domek z piernika? Oczywiście, że nie! Spróbujcie ze mną stworzyć słodką choineczkę z ptysiów oraz karmelu 🙂 Poniższy przepis pozwala nam upiec około 130 szt. maleńkich ptysiów. Możemy je wykorzystać do stworzenia dwóch choineczek, a można też […] Artykuł Croquenbouche, czyli Choinka z ptysiów
Wiszniówkablachy ciastek: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 90 g cukru 2 łyżki płynnego miodu (naturalnego) 1 łyżka przyprawy korzennej (np. do piernika) Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto Ciasto rozwałkować na 3-4 mm lekko podsypując mąką aby się nie przykleiło do stolnicy i wałka. Z ciasta powycinać ciasteczka dowolnego kształtu. W moim przypadku
IMPRESJA SMAKUnajmniej kłopotliwe i pozwolą prawdziwie cieszyć się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój. Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił
I tu będę miała takie temnie ciastem obowiązkowym na świątecznym stole. Nie zawsze tak było. Pierwszy keks w moim rodzinnym domu pojawił się wówczas, kiedy jako nastolatka sama zaczęłam piec ciasta. Mama piekła makowce, pierniki, różne ciasteczka, był wafel z ciastkami, ale keks się nie pojawiał. Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu bliskiej koleżanki
I tu będę miała takie teprzygotowaną z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Można również użyć kupną przyprawę do piernika Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód, masło, marmoladę, kakao, cynamon i przyprawę korzenną. Całość mieszając podgrzewamy, aż wszystkie składniki się nam rozpuszczą i połączą w jednolitą
Słodkie okruszkiRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kochani! W „Kuchni Smaków” przygotowania kulinarne do Świąt toczyły się pełną parą. Kuchnię wypełniały zapachy pierników, kapusty z grzybami, kompotu z suszu z dodatkiem korzennych przypraw…. Zapachy te otulały nas, najbliższych i znajomych przecząc wszystkim tym, którzy mówili, że „Świąt nie czują”. A my je poczuliśmy
Kuchnia smakówwilkami] fot. Izabela Magdalena Święta powoli dobiegają końca. Czy wraz z ich końcem musi również skończyć się ich urok, radość ze wspólnego biesiadowania, niecierpliwość przy rozpakowywaniu prezentów, zapach pieczonych pierników i lekka aura leniwych dni? Niekoniecznie. Wbijcie kilka goździków w pomarańcze! Naturalne olejki aromatyczne uwalniane z pomarańczy i goździka doskonale odprężają. Po powrocie z pracy do domu, od razu poczujecie
Kuchnia smaków