piernik - 7329 przepisów (strona:352/489)

Piernik słodzony czarnym złotem. 125

waniliowy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody gazowanej 3 łyżki mocnej kawy ( płyn) płaska łyżeczka sody  płaska łyżeczka proszku szczypta soli 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika łyżka octu garść bakalii Melasę, cukier waniliowy i resztę mokrych składników  mieszamy razem. Suche składniki przesiewamy  i dodajemy partiami do mokrych. Nie mieszamy długo, tylko tle aby się

Dieta moja pasja
Pierniczki ala norymberskie 123

proste urządzenie, a wydobywa pełnię smaku.    Dobra rozgadałam się straszliwie, a tu pora na przepis :) Składniki: 2 szklanki mąki 100 g zmielonych orzechów 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 ml płynnego miodu 100 g masła 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z połowy

Cynamonowe szczęście
Zapiekane bataty 118

łyżeczki bazylii, oregano 1 ząbek czosnku Bataty dokładnie szoruję, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję czosnek sprasowany, sól, bazylię, oregano. Marynatą smaruję bataty i owijam w folię aluminiową. Piernik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około godziny i piętnaście minut.Bataty piekłam przy okazji pieczenia chleba. Upieczone odwijam z foli kroję na pół, układam a każdej połówce kawałki szynki, pomidora

wesoła kuchnia
Piperkakut- tradycyjne fińskie pierniczki na święta 200

wstępu nadmienię, że jest to przepis tradycyjny i właśnie takie korzenne słodkości wypieka się w tamtejszym rejonie z okazji Bożego narodzenia. Przepis prosty chodź są różnice między naszymi polskimi piernikami a tymi które dzisiaj wam prezentuję. Co ciekawe o ile u nas pierniczki za zwyczaj kojarzone są ze kształtami typu serce, gwiazdka betlejemska, renifer o tyle w Finlandii zazwyczaj

vaniliowoczekoladowa
Christmas cake czyli keks mocno bakaliowy i alkoholowy 190

typowo świąteczne, pachnie i smakuje świętami. Zawiera ok. 1800 g bakalii, nie można więc porównać go do żadnego innego. To połączenie mocno bakaliowego keksu i piernika. W związku z tym, że może leżakować w lodówce w pergaminowym ubranku przez 3 miesiące, można upiec je długo przed świętami, potem tylko udekorować

To co kocham
Bezowy wieniec wigilijny 148

czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. Moja wersja bezowego wieńca jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Całość oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami (możecie pominąć jeśli chcecie), gorzką czekoladą i cynamonem. Deser

Moja Delicja
Pepparkakor - szwedzkie pierniczki 149

syropu z buraków lub syropu klonowego (dałam 85 g syropu klonowego i 65g sztucznego miodu) 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do pierników ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Pierwsze trzy składniki umieścić w niewielkim garnku. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, do momentu

Pełny talerz
Szybka salatka sledziowa czyli Srodowe Rybki odc.67 181

Zbliża się czas śledzi i pierników. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na czasochłonne przygotowywanie potraw. Dlatego też pomyślałam, że warto wykombinować jakąś szybką rybną sałatkę. Ziemniaki, buraki i śledź. Co Wy na to? Szybka sałatka śledziowa 4 małe ziemniaki 1 średni burak (pokrojony na ćwiartki) 2 ogórki konserwowe opakowanie (300 g) śledzi w śmietanie sól, pieprz Buraka i ziemniaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Granola bez zbednych kalorii 177

Mając znajomych wegan, czasami piekąc ciasto musimy zrezygnować z jajek. Najlepszą dla nich alternatywę stanowią wówczas banany (1:1). Ostatnio, kiedy je miksowaliśmy do piernika na gładką masę, okazało się, ze mają super lepką konsystencję. Od razu w głowie pojawiło się milion pomysłów jak banany wykorzystać. Podzieliliśmy ciasto na pół i do jednej zamiast miodu dodaliśmy również banany. Oprócz smaku

Kuchnia od dwojga
Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie 169

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami pekan, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Jeśli glutem Wam nie przeszkadza możecie do przygotowania użyć mąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić przyprawą do piernika, dodać inne bakalie np. suszone śliwki, żurawinę itp. nie przesadzając oczywiście z ich ilością (łącznie max 1-1,5 szklanki bakalii), a u pieczone ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać

SzczyptaSmaQ
Mięciutkie Nadziewane Pierniczki W Czekoladzie Z Instrukcją 120

pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej 75 gr masła 75 gr miodu 75 gr cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy di piernika 2 łyżeczki kakao twarde powidła śliwkowe do nadziania Polewa czekoladowa : 100 gr deserowej czekolady lub mlecznej 100 gr śmietanki 30 % 1. Wszystkie składniki oprócz sody i śmietany, przekładamy do miski

Gotowanie...to proste !
Zdrowy budyń bez gotowania 185

miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;) Składniki na 1 większą lub 2 małe porcje: 1 awokado 1 dojrzały banan 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie

Ze smakiem i z pasją
Rurki z kremem piernikowym 476

łyżeczka cynamonu masło do posmarowania foremek krem: 500 ml śmietany 30% albo 36% 1 łyżka gorzkiego kakao 1-2 łyżki cukru pudru (wg. uznania) 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 saszetka śmietan-fixu dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 2 łyżki masła Przygotowanie: Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej

Ze smakiem i z pasją
Pierniczki 165

łyżek miodu (ok. 200 g), - ½ kostki masła (ok. 100 g), - 1 łyżeczka sody oczyszczonej, - 2 łyżeczki mielonych goździków, - 2 łyżeczki cynamonu, - ½  łyżeczki imbiru, - szczypta soli, - mleko do posmarowania pierników. Sposób przygotowania: 1. Przesiewamy mąkę na stolnicę. 2. Dodajemy do mąki sodę oczyszczoną, mielone goździki, cynamon, imbir i szczyptę soli. 3. Topimy w garnku masło razem z miodem. 4. Wystudzone

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Chlebek irlandzki na miodzie 107

przeszkadza zapach sody.... oto przepis. Chlebek irlandzki na miodzie 2 szklanki mąki pszennej razowej (2000) 2 szklanki zwykłej mąki pszennej 1 płaska łyżeczka od herbaty sody (takiej jak do pierników) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka do herbaty soli  500 ml maślanki Piekarnik rozgrzej do 230 stopni C. Obydwa rodzaje mąki, sodę  i sól dobrze wymieszaj. Wlej maślankę, dodaj

Gotuj Sam!