piernik - 7416 przepisów (strona:345/495)

Biszkopt z masą chałwową 159

atmosferę. Nie wiem jak u Was ale u mnie są takie ciast, których nie pieczemy przez cały rok, dzięki temu zyskują ten niepowtarzalny smak. Klasyką świątecznych wypieków oczywiście są pierniki i serniki, ale u mnie w domu zawsze na święta pojawia się ciasto z masą chałwową. Chałwa to jeden z tych produktów, który wbrew pozorom, bardzo kojarzy mi się

PatiGotuje
Świąteczne pierniczki 145

Lukier: 1 białko 1,5 szklanki (180 g) cukru pudru Przygotowanie: 1) Przesiać mąkę razem z sodą bezpośrednio na stolnicę, dodać miód i wymieszać. 2) Dodać cukier, przyprawę do piernika, masło i jajko. 3) Całość posiekać nożem, a następnie wyrobić gładkie ciasto. 4) Gotowe ciasto rozwałkować na około 4-5 mm, powycinać ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Fitsweet.me
Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi. 148

Dziś ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi. Ciacho pachnie piernikiem ale zapewniam , że jest to marchewko- wiec. Smak zaskakuje ale oto właśnie chodzi w tym cieście   Składniki: 2 szklanki startej marchewki koło 5 szt a czasem jest to 6 szt 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450-500 5 jaj 1 szklanka oleju rzepakowego

Różowa kuchnia
Czekoladowiec pomarańczowo-piernikowy i porządki w kuchni 87

wszystko jest już posprzątane, uporządkowane, a ja usatysfakcjonowana efektem. Niebywałe, że porządki mogą cieszyć! Tym postem zapraszam Was na serię świątecznych, słodkich przepisów! Dziś czekoladowiec z nutą pomarańczy i piernika. Ciasto bardzo esencjonalne, ale delikatne w smaku, wilgotne, bardzo, bardzo czekoladowe. Tylko próbować! Składniki (na tortownicę 23cm): 2 tabliczki dobrej czekolady 70% kakao 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Raj dla Podniebienia
Cynamonowy chlebek świąteczny z orzechami laskowymi i żurawiną oraz gwiazdkowa historia 79

pokoju pachniała już prześlicznie ozdobiona choinka. Z kuchni dolatywały świąteczne zapachy. Piernik i makowiec, ustawione na kryształowych paterach wydzielały magiczny aromat świąt. Wszyscy byli odświętnie ubrani. Za oknem skrzył się cudownie błyszczący od mrozu śnieg. Takich świąt jeszcze nie miałam… Chodź, poszukamy na niebie pierwszej gwiazdki…- powiedział Dziadek i chwycił mnie za rękę. Z nosem przylepionym do szyby

Raj dla Podniebienia
Popękane ciasteczka czekoladowe bez cukru. 165

mleku , układamy na blaszce wyłożonej papierem, pieczemy  20 -25 min w temperaturze 180 stopni. I tak jak w oryginale, najlepsze są ciepłe, później smakują bardziej jak podstarzałe pierniki, jednak biorąc pod uwagę ich walory i tak wychodzą na plus.😋 Takich ciastek wyszło mi 25 sztuk

Dieta moja pasja
Pełnoziarniste muffinki z rabarbarem 156

sobą. Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki cukru kokosowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 100 gram masła orzechowego o smaku piernika Primavika 4 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki otrąb owsianych 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2-3 łodygi rabarbaru Cynamon do posypania wierzchu Papilotki do muffinek Sposób przygotowania: Umyty rabarbar

Bajeczna Kuchnia
PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY 176

dojrzałe banany 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  3 łyżki oleju 1  łyżka przypraw korzennych: imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa (może być również przyprawa do piernika) 1/2 łyżeczki soli  morskiej lub himalajskiej WYKONANIE Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Zwykłą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miseczki wsypać wszystkie suche składnik:mąkę kakao sól proszek

Mała w garnku miesza
Surówka z fioletowej marchwi i "Mniej złości, więcej Miłości" 109

oczkach. Do marchwi dodać ocet, olej, mąkę arachidową i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Dopiero wtedy podawać do obiadu. W ubiegłym roku czytałam " Garść pierników, szczyptę miłości ", pierwszą część trylogii Natalii Sońskiej . Tamtą książką jakoś specjalnie zachwycona nie byłam. Po lekturze "Obudź się, Kopciuszku" , którą Autorka mnie zachwyciła,  postanowiłam sięgnąć po kontynuację przyjaźni Hani

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowy marchewkowiec 157

następnym razem chyba z niej zrezygnuję na rzecz większej ilości proszku do pieczenia, soda pozostawia specyficzny zapach, którego nie lubię 1/2 szkl oleju 1 łyżeczka cynamonu - nadał ciastu posmaku piernika, w przyszłości również z niego zrezygnuję... wolę czuć marchewkę 2 szkl startej marchwi opcjonalnie - rodzynki Marchew obrałam i starłam na jarzynówce o najdrobniejszych oczkach. Wyszło mi trochę więcej

Ze smakiem bez glutenu
Kruche ciasteczka maślane z czekoladą 233

gorzkiej czekolady (uprzednio roztopionej w kąpieli wodnej), możecie dodać mleczną, kajmak, marmoladę, szczyptę imbiru, skórki pomarańczowej, cukier puder, wersja korzenna też się sprawdzi, w kuchni poczujecie zapach pierników... A może po prostu Wasz inny ulubiony dodatek albo jedynie (i aż!) maślane rozpływające się w ustach świeżo wyjęte z piekarnika.. No no... Sposobów jest wiele

Zasmakuj Kuchni
PIECZONE SZPARAGI W PANIERCE PARMEZANOWEJ Z DIPEM CZOSNKOWO - CYTRYNOWYM 220

można pominąć) 1 duży ząbek czosnku 0,75 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub limonki odrobina płatków chili sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku odrobina cukru WYKONANIE: Piernik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końcówki, obierz.  Zmiksuj na sypko otręby, płatki migdałowe

Słodko-Słony Świat Ilony
Orzechowiec 164

Składniki: Ciasto miodowe 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru brązowego pół szklanki oleju kostka margaryny 5 jajek 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa 1 litr mleka 2 budynie bez cukru 1 kostka masła  5 łyżek cukru 2 torebki cukru waniliowego Glazura orzechowa 3 łyżki

kgwjanczewo