piernik - 7416 przepisów (strona:338/495)

Z cyklu: Dla dzieci - Marchewkowo-kokosowe kuleczki (Ricette per bambini: Bocconcini al cocco e carote) 194

nowego cyklu. Moim pierwszym przepisem s ą  przepyszne kuleczki marchewkowo-kokosowe z orzechami włoskimi, suszonymi śliwkami oraz migdałami. Emminka po ich wypróbowaniu stwierdziła, że pachną piernikami; to chyba przez dodanie sporej ilości miodu i cynamonu. Kuleczki s ą  moj ą  propozycj ą  na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek dla naszych małych

La grande e la piccola cuoca
Piernikowe Mleczne Kanapki 187

kupie w sklepie ciastka i je podam" Dlatego tak właśnie postanowiłam przerobić jakże pyszne pierniczki   Katarzynki na pierniczki z nadzieniem ;) Składniki na 2 opakowania Katarzynek: 2 opakowania pierników toruńskich - Katarzynki ( dwa opakowania 100 gramowe ) 8 łyżek mleka 3 czubate łyżki cukru 20 g masła 11 czubatych łyżek mleka w proszku Polewa: 50 g białej czekolady 3-4 łyżeczki śmietanki

Gotowanie...to proste !
Stek z rostbefu z sosem z Katarzynkami 190

myślach mi się kłębiło. Powiem Wam, że kolację miałam znakomitą ! To co zapraszam do przepisu :)   Stek z rostbefu z sosem piernikowo – piwnym 1 stek z rostbefu 3 pierniki katarzynki w czekoladzie + 1 drobno pokrojona do posypania sosu 1 szklanka piwa porter 2 łyżki miodu rzepakowego Świeżo mielony pieprz oraz sól 3 kulki mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku Olej

Kuchnia na wzgórzu
Placuszki piernikowe 240

Przepis bierze udział w konkursie „Przepis na Kopernika” 🙂 #przepisnakopernika Składniki: 1 opakowanie pierników Katarzynki Kopernik 1 szklanka mleka 4 kopiaste łyżki maki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do … Czytaj dalej Placuszki piernikowe

czarrna od kuchni
Gofry z mąki gryczanej 159

wreszcie czas na gofry z mąki gryczanej ! Przypuszczam, że nie każdemu mogą przypaść do gustu, ponieważ nie są delikatne jak klasyczne. Zarówno z mąki gryczanej, jak i przyprawy do piernika, płynie swego rodzaju ostrość i gorycz – mi to nie przeszkadzało, a wręcz bardzo pasowało! Staram się ograniczać w diecie cukier. Jeśli Wy lubicie słodziutkie gofry, które podajecie do gorzkiej

Blendman
SERNIK GOTOWANY Z MALINAMI I GALARETKĄ PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM 167

dostanie ślinotoku i nie zapragnie tych słodkości.    I my jesteśmy takimi łasuchami. Uwielbiamy desery owocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe kruche ciastka, szarlotki, serniki, murzynki, pierniki... I poniekąd dlatego nie trzymam w mieszkaniu wagi! SERNIK GOTOWANY PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM (tortownica 28 cm) kruche ciasto: 200 g zimnego masła 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej

W kuchni Karmel-itki
Ukryta gwiazda Kopernika – przepis na wyjątkową roladę z piernikiem w tle 145

drzwiczki piekarnika, a po kolejnych 15 minutach wyciągamy naczynie. Roladę zostawiamy w foli aż do całkowitego wystudzenia, powstały sos własny przelewamy do rondla. Powstały sos blendujemy z pozostałymi trzema piernikami i jedną łyżką suszonej żurawiny. Sos podgrzewamy, doprawiamy do smaku pieprzem, cynamonem i imbirem. Ostudzoną pieczeń kroimy w grube plastry, podajemy z piernikowo-żurawinowym sosem

Gotowanie i blogowanie
Muffiny marchewkowe z jabłkiem i żurawiną 131

Składniki na około 20 sztuk* : 230 g mąki pszennej 165 g brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 4 jajka 170 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach tarki 2 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w niedużą kostkę

Opowieści z piekarnika
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie 166

Ostatnio piernik, dzisiaj sernik... ;) Sernik z orzeźwiającą nutą pomarańczy, na czekoladowym spodzie brownie, zwieńczony pomarańczową żelką. Żelka to nic innego jak sok z pomarańczy + żelatyna, czyli taka domowa galaretka :) A skoro domowa, to wiadomo, że lepsza niż ze sklepu ;) Sernik należy do tych cięższych, nie jest puszysty jak chmurka, jest zwarty i treściwy. Ale to też zależy od użytego sera

Opowieści z piekarnika
Ciasto dyniowo - bakaliowe 132

zamrażalniku; dzięki niemu ciasto jest niesamowicie wilgotne ( puree dyniowe można zastąpić puree z jabłek, byleby nie było zbyt rzadkie ). Ze względu na przyprawy korzenne w swoim składzie, smakuje jak piernik, więc na przekór nadchodzącej wiośnie wyszło mi całkiem jesienne ciasto ;). A przygotowuje się je błyskawicznie - nie potrzeba nawet miksera. Bardzo, bardzo polecam :). Zachęcam do skorzystania z 5% rabatu na produkty

Opowieści z piekarnika
Piernikowy syrop do kawy 141

Aromat cynamonu, goździków, kardamonu bardzo długo unosił się w powietrzu - czuć już święta!  Zasmakuje każdemu kawoszowi. Składniki: szklanka wody 3/4 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika ( BEZ MĄKI! ) Przygotowanie: Do wody dodajemy cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 1-2 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy do butelki

Lena Gotuje
Mocno pierniczkowy sernik z ricotty z nutą mięty 121

serek ładnie połączy się z mlekiem (będzie po prostu bardziej puszysty). Tak przygotowaną masę wykładamy na górę naszego przestudzonego sernika. Na masę dajemy pokrojone w drobną kostkę 4 pierniki serca, pomiędzy pierniczki dajemy połówki truskawek i listki mięty. Możemy zabierać się do jedzenia :-) Smacznego :-)) Przepis bierze udział w konkursie Przepis na Kopernika: konkurs.kopernik.com.pl #przepisnakopernika

kruche babeczki
Cukinia faszerowana mięsem 160

natki pietruszki 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dobrej jakości ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżkę szczypiorku ½ łyżeczki suszonych płatków chilli (jak nie lubicie ostrego, to pomińcie) na czubku łyżeczki przyprawy do piernika (zaufajcie mi) łyżeczkę soku z cytryny sól i sporo pieprzu (najlepiej świeżo mielonego). Przygotowanie: Cukinie myjemy i nie obieramy. Pozostawienie skórki gwarantuje nam, że cukinia zachowa swój kształt

ladykitchen
Buraczki duszone z wiśniami i korzenną nutą 159

niedużych) 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1/2 szklanki soku z wiśni 1/3 szklanki rodzynek 3-4 łyżki masła  4-5 goździków 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki przyprawy  do piernika 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 czerwonego chili kilka gałązek świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Sposób  przygotowania: Buraczki umyć i ugotować  nie obierając, prawie do miękkości

Gosia gotuje
Masełko jabłkowe 158

słodko-kwaśnych jabłek 1 szkl. cukru trzcinowego (można zmniejszyć do 2/3) sok z 1 cytryny 1 laska cynamonu (lub 1/2 łyżeczki mielonego) 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej np do piernika Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny , wsypać cukier. Wymieszać Dodać laskę cynamonu. (jeśli planujesz dodać mielony cynamon, dodaj go razem z przyprawą korzenną

Moje domowe kucharzenie