początkiem grudnia i pierwszym śniegiem czuć coraz bliżej nadchodzące święta. Czas zacząć wstępnie planować co pojawi się na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnych dań musi być też deser. Pieczemy pierniki, serniki i ciasta z makiem, a ja proponuję w tym roku dla lekkiego przełamania tradycji ( #OlejKonwenanse ) pachnący świętami tort cynamonowy z ciemnym rumem i skórką pomarańczową. A jeśli szukacie inspiracji
Bon appetit mon amienawet tym, którzy na diecie nie są? Jeżeli mam gości, to obowiązkowo muszę mieć w domu jakieś ciasto lub ciasteczka. Ponieważ mamy grudzień to do kawki idealnie komponuje się piernik! Ale ten jest nieco inny, bardziej wilgotny, lepki, po wyjęciu z lodówki w strukturze przypomina lekko krówkowy wytwór. Nada sie na świateczny stół, aby nawet młodsi mogli zjeść zdrowe ciasto
Keto Przepisypisałam wyżej może być dowolna: krem czekoladowy, powidła śliwkowe, orzechy, masa makowa, to co lubisz) - 3/4 szklanki masy makowej - 200 g masła z orzechów laskowych - 2 łyżeczki przyprawy do pierników - 3 łyżki miodu W/w składniki wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na okrągłe blaty. Blat ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy blatem i zlepiamy ciasto, dół
SMYKWKUCHNImiodownik z kremem z kaszy manny jest łatwy do wykonania i można, a nawet trzeba go zrobić kilka dni wcześniej, niż będziemy go jeść. Ciasto strukturą jest podobne do piernika, wspaniale smakuje i świetnie wygląda na świątecznym stole. Ten miodownik znany jest również jako stefanka. Kiedyś omijałam to ciasto, gdyż wydawało się pracochłonne, ale wcale tak nie jest. Przed świętami
Kuchcik gotujegrubości 0,5 cm. Wykrawam ciastka, które przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8 minut. Studzę na kratce. Ostudzone pierniki dekoruję lukrem i posypką. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSkładniki na 15 szt muffinek: suche: 300 g mąki (przesianej) 130 g drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ciemnego kakao mokre: 3 jajka 400 g kwaśnej śmietany (18%) 100 gram rozpuszczonego i przestudzonego masła Krem cynamonowy: 500 ml śmietany kremówki
Świat Ciastaczasie gdy nasza mała miesięczna gwiazdeczka śpi, wraz z moją 3 latką spędzamy wolny czas na pieczeniu, a że Zośka uwielbia wykrawanie ciasta foremkami, szukamy pomysłów na ciasteczka. Pierniki (jak co roku z przepisu teściowej) od tygodnia leżą już w kartonie, przepis na nie choć był już na blogu przypomnę Wam z uwagi na fakt, iż pierniczki
Kuchenne aromatykwintesencja świąt bo zawiera wszystkie świąteczne smakołyki. Mianowicie mamy w nim oczywiście mak, aromatyczne orzechy i adwokat. Makowiec to dla mojej rodziny obowiązkowy wypiek na święta, oczywiście zaraz obok piernika. Jedyną jego wadą jest proces przygotowania maku, który trzeba zaparzać i kilka razy zmielić. W tym roku dzięki firmie Helio obyło się bez tego męczącego procesu. Ich masa makowa zawiera
PatiGotujePrzepisów na pierniczki jest całe mnóstwo. Jedni preferują pysznie chrupiące, na których można stracić zęby. Inni wolą mięciutkie rozpływające się w ustach. A wszyscy lubią mocno
Lamarida.plSkładniki: 120g czekolady 120g masła 120g miodu 80g cukru 150g mleka 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 100g miękkich suszonych śliwek(drobno posiekanych) 2 jajka 1/2 słoika dżemu śliwkowego lub truskawkowego Wykonanie: W garnku roztopić czekoladę, masło, miód i cukier. Dodać mleko, wymieszać i ostudzić. Jajka roztrzepać
Olga Piecze i Gotujeskórki z cynamonem Amkez około 1 łyżka syropu korzennego z miodem* *użyłam takiego jak w tym przepisie na korzenne ciasto, można zamienić na miód i np. szczyptę przyprawy do piernika (bez mąki) Przygotowanie: Kaszę przepłukujemy na sitku, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnka, dodajemy pokrojone suszone jabłka (3-4 zostawiamy do dekoracji), mieszamy. Całość posypujemy cynamonem. Zalewamy
Słodkie okruszkiNiebawem Mikołajki więc ja co roku przygotowaliśmy pierniczki, którymi częstuje się Mikołaj zostawiając prezenty pod poduszką Pierniczki robiłam z Wikusią a do dekorowania (lukrem niskowęglowodanowym) zasiadła
Ola la LCHFniewielkim garnku rozpuścić cukier nie mieszając ani razu. Kiedy zacznie zmieniać kolor na bursztynowo złoty wlać 1/3 szklanki wody i zagotować. Dodać resztę cukru, miód i przyprawę do piernika. Gotować aż cukier się rozpuści. Wystudzić. Mąkę, masło, jajko, sodę włożyć do misy miksera, dodać rozpuszczony cukier z miodem i przyprawami, zmiksować aż wszystko się połączy. Można
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwyłożyć do salaterki zalać koniakiem, przykryć odstawić na godzinę. Potem miksujemy z miodem, cynamonem i goździkami na koniec dodać płatki migdałów i orzeszki pistacjowe delikatnie wymieszać. Po przełożeniu masami piernik owijamy pergaminem, układamy na deseczce wierzch przykrywamy drugą deseczką i obciążamy. Smacznego
kgwjanczewo