wreszcie czas na gofry z mąki gryczanej ! Przypuszczam, że nie każdemu mogą przypaść do gustu, ponieważ nie są delikatne jak klasyczne. Zarówno z mąki gryczanej, jak i przyprawy do piernika, płynie swego rodzaju ostrość i gorycz – mi to nie przeszkadzało, a wręcz bardzo pasowało! Staram się ograniczać w diecie cukier. Jeśli Wy lubicie słodziutkie gofry, które podajecie do gorzkiej
BlendmanSkładniki: 275 g mąki gryczanej 50 g płatków jaglanych błyskawicznych 120 g brązowego cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 175 g śliwek kalifornijskich 1 jabłko, starte 250 ml maślanki 50 g masła, roztopionego 2 jajka Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 30% 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Mąkę
Słodkości na talerzudostanie ślinotoku i nie zapragnie tych słodkości. I my jesteśmy takimi łasuchami. Uwielbiamy desery owocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe kruche ciastka, szarlotki, serniki, murzynki, pierniki... I poniekąd dlatego nie trzymam w mieszkaniu wagi! SERNIK GOTOWANY PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM (tortownica 28 cm) kruche ciasto: 200 g zimnego masła 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej
W kuchni Karmel-itkidrzwiczki piekarnika, a po kolejnych 15 minutach wyciągamy naczynie. Roladę zostawiamy w foli aż do całkowitego wystudzenia, powstały sos własny przelewamy do rondla. Powstały sos blendujemy z pozostałymi trzema piernikami i jedną łyżką suszonej żurawiny. Sos podgrzewamy, doprawiamy do smaku pieprzem, cynamonem i imbirem. Ostudzoną pieczeń kroimy w grube plastry, podajemy z piernikowo-żurawinowym sosem
Gotowanie i blogowanieSkładniki na około 20 sztuk* : 230 g mąki pszennej 165 g brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 4 jajka 170 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach tarki 2 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w niedużą kostkę
Opowieści z piekarnikaOstatnio piernik, dzisiaj sernik... ;) Sernik z orzeźwiającą nutą pomarańczy, na czekoladowym spodzie brownie, zwieńczony pomarańczową żelką. Żelka to nic innego jak sok z pomarańczy + żelatyna, czyli taka domowa galaretka :) A skoro domowa, to wiadomo, że lepsza niż ze sklepu ;) Sernik należy do tych cięższych, nie jest puszysty jak chmurka, jest zwarty i treściwy. Ale to też zależy od użytego sera
Opowieści z piekarnikazamrażalniku; dzięki niemu ciasto jest niesamowicie wilgotne ( puree dyniowe można zastąpić puree z jabłek, byleby nie było zbyt rzadkie ). Ze względu na przyprawy korzenne w swoim składzie, smakuje jak piernik, więc na przekór nadchodzącej wiośnie wyszło mi całkiem jesienne ciasto ;). A przygotowuje się je błyskawicznie - nie potrzeba nawet miksera. Bardzo, bardzo polecam :). Zachęcam do skorzystania z 5% rabatu na produkty
Opowieści z piekarnikaAromat cynamonu, goździków, kardamonu bardzo długo unosił się w powietrzu - czuć już święta! Zasmakuje każdemu kawoszowi. Składniki: szklanka wody 3/4 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika ( BEZ MĄKI! ) Przygotowanie: Do wody dodajemy cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 1-2 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy do butelki
Lena Gotujeserek ładnie połączy się z mlekiem (będzie po prostu bardziej puszysty). Tak przygotowaną masę wykładamy na górę naszego przestudzonego sernika. Na masę dajemy pokrojone w drobną kostkę 4 pierniki serca, pomiędzy pierniczki dajemy połówki truskawek i listki mięty. Możemy zabierać się do jedzenia :-) Smacznego :-)) Przepis bierze udział w konkursie Przepis na Kopernika: konkurs.kopernik.com.pl #przepisnakopernika
kruche babeczkinatki pietruszki 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dobrej jakości ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżkę szczypiorku ½ łyżeczki suszonych płatków chilli (jak nie lubicie ostrego, to pomińcie) na czubku łyżeczki przyprawy do piernika (zaufajcie mi) łyżeczkę soku z cytryny sól i sporo pieprzu (najlepiej świeżo mielonego). Przygotowanie: Cukinie myjemy i nie obieramy. Pozostawienie skórki gwarantuje nam, że cukinia zachowa swój kształt
ladykitchenniedużych) 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1/2 szklanki soku z wiśni 1/3 szklanki rodzynek 3-4 łyżki masła 4-5 goździków 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 czerwonego chili kilka gałązek świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Buraczki umyć i ugotować nie obierając, prawie do miękkości
Gosia gotujesłodko-kwaśnych jabłek 1 szkl. cukru trzcinowego (można zmniejszyć do 2/3) sok z 1 cytryny 1 laska cynamonu (lub 1/2 łyżeczki mielonego) 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej np do piernika Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny , wsypać cukier. Wymieszać Dodać laskę cynamonu. (jeśli planujesz dodać mielony cynamon, dodaj go razem z przyprawą korzenną
Moje domowe kucharzeniecukinią, mięciutkie, delikatne, lekko wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam do wypróbowania :) 400 g młodej cukini 1 szklanka cukru 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1łyżeczka cynamonu 2 i 3/4 szklanki mąki typ 550 5 jajek 1 szklanka oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia CYKORIA 1 cukier waniliowy 200 g czekolady
Sama słodycz i szczypta chilisłodka i były to warsztaty w ramach promocji nowej książki „Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego” . Razem z mistrzem upiekliśmy tartę z jabłkami, usmażyliśmy pyszne oponki i dekorowaliśmy piernik. Wszystkie przepisy na te słodkości możecie znaleźć w książce. Sam mistrz podkreślał wielokrotnie, że znajdują się w niej uwspółcześnione wersje tradycyjnych receptur, zapamiętanych jeszcze z dzieciństwa i wyszperanych ze startych
Pieguskowa KuchniaSkładniki : foremka 25x28 3 szklanki cukinii utartej na grubych oczkach tartki 4 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru (270g) 1 szklanka oleju 2 łyżeczki przyprawy do piernika (można również użyć cynamonu) 3 szklanki mąki (500g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na puszystą masę . Ciągle ubijając dodawać kolejno olej , przyprawę
Malinowa Kawiarenka