ciastka z makiem * Ciasta z owocami * Ciasta i ciastka ptysiowe * Ciasta i ciastka z serem * Ciasta wytrawne i pikantne * Mazurki i keksy * Pierniki i pierniczki * Tarty i tartaletki * Torty i torciki * Masy i kremy * Lukry, poncze, polewy * Napoje * Dania wegetariańskie * Grill * Pieczywo Także jak widzicie przepisów jest naprawdę wiele
Zrób to smaczniedokładnie miksujemy. Ciasto wyciągamy z blaszki ciągnąc za folię spożywczą. Smarujemy kremem czekoladowym oraz szprycą nakładamy okrągłe wzorki oraz ozdabiamy paroma suszonymi śliwkami. Boki ciasta można ozdobić zmielonymi piernikami
wysmienityzapewniają uczucie sytości co może pomóc jeżeli chcemy ustrzec się przed podjadaniem. Składniki na 40 pierniczków: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki otrębów pszennych 150ml miodu 50g przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki stewii 150ml mleka 2 łyżki oleju rzepakowego czekolada gorzka i biała do ozdabiania pierniczków Sposób przygotowania: Mleko oraz miód podgrzej
wysmienityPiekłam je pierwszy raz na Boże Narodzenie i stąd też są zdjęcia a teraz piekę je dość często bo są naprawdę pyszne. Delikatny posmak piernika i konsystencja biszkoptów dają rezultat wyjątkowego przysmaku. Polecam gorąco, piecze się je bardzo szybko. Piernikowe biszkopty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestrony Kwestia Smaku troszeczkę zmodyfikowany. Robiłam go już wiele razy, ale jakoś zazwyczaj w okresie jesienno - zimowym, kiedy nie kupi się śiweżych owoców, a dodatek cynamonu, czy przyprawy do piernika, oznajmia ze juz nie długo święta :) Składniki : 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu (+ po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków
Państwo Wojtczuk gotująwww.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem/videos/10153615722076117 Składniki: 100 g miodu, 100 g brązowego cukru, 100 g białego cukru, 140 g masła, 1 jajko, 400 g maki, 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżka przyprawy do pierników (lub więcej co kto lubi). Przygotowanie: Miód, cukry biały i brązowy oraz masło włożyć do garnka , podgrzać, aby się wszystko połączyło. Należy mieszać żeby nic nie przywarło, a następnie ostudzić
Państwo Wojtczuk gotująprzed nasza alergią na mleko. Dzieci się świetnie bawiły wycinając dziurki w guzikach :) Składniki: 20 dag masła, 15 dag cukru pudru, 35 dag mąki, łyżeczka kakao, jajko, przyprawa do pierników, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Przygotowanie: Masło pokroić w płatki. Dodać cukier puder, mąkę, przyprawę piernikową, sodę, kakao. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki
Państwo Wojtczuk gotująŚwiętami, jeszcze smaczniejsze są po krótkim leżakowaniu. Tylko nie wytrzymają… :) Składniki 100 g mąki migdałowej 230 g mąki pszennej 200 ml miodu 90 g masła 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lukier: 1 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody (lub odpowiednio mniej/więcej) Przygotowanie Banalne wręcz. Masło
OliveandThymeFaworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru
królestwo garówręcznik papierowy, a potem do docelowego naczynia. Można oczywiście posypać cukrem pudrem 😋 Najlepsze są tuż po upieczeniu i jeszcze kilka godzin po. W ubiegłym roku pisałam o książce " Garść pierników, szczypta miłości ". Dziś skończyłam kolejną książkę Natalii Sońskiej "Obudź się Kopciuszku" . Pracująca w jednym z krakowskich szpitali, Alicja zwana również Lilką, dołącza w do przyjaciół jeszcze z czasów liceum. Wspólnie
Weekendy w domu i ogrodziewymiarach 20x20cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piernika odstawić do przestygnięcia (ciasto najlepiej smakuje jeszcze troszkę ciepłe :) ). Polewa: 5. Do rondelka przełożyć syrop, olej, kakao i podgrzewać, mieszając, aż olej się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać dwie łyżki
Mała Cukierenkarazem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”, w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam do roboty
królestwo garówniczego wyjadam drugie płatki śniadaniowe - korzenne z orzechami włoskimi. Płatki są upieczone z mąki gryczanej, amarantusowej, z dodatkiem melasy z karobu i ksylitolem, olejem kokosowym, masłem orzechowym, przyprawą do piernika i cynamonem. Smakują przyjemnie piernikowo, trochę tak świątecznie i myślę, że byłyby świetnym śniadaniem w jesienno-zimowe poranki:) Pisząc ten post podjadam wieloziarniste chlebki miłości. Dlaczego chlebki miłości - może dlatego
Obiad gotowysmaku korzennym z nutą pomarańczy. Wystarczyła mi za cały deser, nawet nie sięgnęłam po ciasteczko;) Składniki: 200ml mleka 2 łyżeczki kawy zbożowej 0,5 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika* 50ml śmietanki 2 łyżki konfitury pomarańczowej 1 łyżeczka sosu czekoladowego Mleko zagotować. Kawę i przyprawę wymieszać, zalać mlekiem. Na dno wysokiej szklanki wlać sos czekoladowy oraz kawę. Śmietankę ubić, wymieszać
Obiad gotowy